hw
speciál
ASUS predstavil novinky a ostáva uveriteľne neuveriteľný

ASUS predstavil novinky a ostáva uveriteľne neuveriteľný
ASUS predstavil novinky a ostáva uveriteľne neuveriteľný
18:30, 20.04.2023

V posledných rokoch si v súvislosti so spoločnosťou ASUS začínam pripadať ako ten papagáj. Zatiaľ čo pre vás rok čo rok pripravujem rôzne reportáže z akcií alebo priamo testy jej produktov, totiž opakujem jedno a to isté. ASUS je v mojich očiach stelesnením spoločnosti s jasným cieľom. Tým je v prvom rade posúvanie technologických možností hardvérovej povahy smerom do budúcnosti a to hneď v niekoľkých úrovniach. Zoberme si teraz špeciálne iba sekciu jej notebookov. Tie najdrahšie zariadenia z dielne tejto spoločnosti môžeme pasovať do pozície sofistikovanej elektroniky, ktorá v sebe nesie inovácie zajtrajška, kde však nikdy nie je jasne dané, či ten alebo onen nápad nakoniec trh prijme a uplatní sa. Ak sa tak však stane a zákazníci zareagujú pozitívne, nasledujúce roky z toho profitujú aj majitelia strednej či nižšej strednej triedy prenosných počítačov. ASUS tým vytvára krásnu symbiózu, kde najdrahší predvoj testuje najmodernejšie funkcie a ak sa tie osvedčia, skôr či neskôr si ich budete môcť dovoliť aj s oveľa nižším rozpočtom. Preto vždy aj ja s ohromným nadšením sledujem predstavenie noviniek z dielne predmetného výrobcu a inak to nebolo ani pri nedávnom digitálnom evente s trefným pomenovanom Thincredible – ja som si to parafrázoval do spojenia uveriteľne neuveriteľný. Poďme si spoločne rozobrať novinky, ktoré si v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch budete môcť zakúpiť v rámci čerstvej produktovej línie kancelárskeho a kreatívneho náradia od ASUSu.

Piesoček a hrabličky

Klik pro zvětšení (ASUS predstavil novinky a ostáva uveriteľne neuveriteľný)

Tentokrát síce tých zásadných noviniek nebolo ukázaných toľko, avšak všetky vo mne vyvolávali určitú zenovú pohodu. Nikdy som nepatril medzi ľudí, ktorí si u seba na záhrade budujú piesočné duny, len aby do nich mohli kresliť rôzne obrazce a následne, v záujme svojho duševného pokoja, ten dlhé hodiny pripravovaný výtvor bez mihnutia oka prejsť hrabličkami. Nevidel som v tom žiadny zmysel, hoci som daný akt, pochopiteľne, nijako neodsudzoval (pozdravujem svojho švagra a aj jeho hrabličky). Keď sa však pozerám na produktovú líniu modelového radu Zenbook od firmy ASUS, ktorá bude pokračovať aj v aktuálnom roku, uvedomujem si, že toto je tá moja vlastná zenová záhrada. V jej strede je aktuálne pokojne usadený laptop Zenbook S 13 OLED a ja mám chuť okolo neho začať prstom vytvárať tie povestné kruhy, ktoré bežne vídame na vodnej hladine.

Vybrúsený diamant

Klik pro zvětšení (ASUS predstavil novinky a ostáva uveriteľne neuveriteľný)

Začnime rovno tým, čo v súčasnosti tlačí mnohých v tej ich pomyselnej topánke. Našu zhumpľovanú Zem sotva zachránia plané reči, preto ASUS aj v tomto roku dbá na produkciu hardvéru vytvoreného z čiastočne alebo plne recyklovateľných materiálov. Nový Zenbook S 13 OLED je toho jasným dôkazom. Značná časť jeho komponentov je totiž vytvorená z recyklovateľného plastu a kovu, kde špeciálne pri onom kove ASUS používa nový materiál zvaný „Plasma ceramic aluminum". A čo v sebe vlastne predmetný laptop obsahuje a s akými novinkami prichádza na trh? Jeho šasi je vysoké len 1 centimeter a váha sa zmestila pod 1 kilogram. Keďže notebook je vybavený 13,3-palcovým OLED panelom, súčasne ide o prvý jeden centimeter tenký laptop, ktorý je osadený danou zobrazovacou technológiou. Povedali by ste, že takto štíhle telo bude zákonite popierať dostatočný počet fyzických portov, no opak je pravdou. V ponuke nájdeme nielen plnohodnotné HDMI 2.1, ale aj dvojicu Thunderbolt 4, vstup pre audio jack a dokonca aj USB 3.2. Jednoducho všetko to, čo používateľ potrebuje pre svoju prácu doma aj vonku.

Lumina OLED

Klik pro zvětšení (ASUS predstavil novinky a ostáva uveriteľne neuveriteľný)

Ostaňme ešte v krátkosti práve pri OLED technológii. Nebol by to ASUS, ak by aj v tomto ohľade (veď sám sa posledné roky pasuje do pozície propagátora predmetnej technológie v segmente prenosných počítačov) neprišiel s nejakým výraznejším osviežením. Reč je konkrétne o skratke Lumina OLED, ktorú si môžete vyložiť ako presnejší, oveľa adaptívnejší a rovnako aj spoľahlivejší OLED než kedykoľvek predtým. Vidíte v tom cielený marketing? Možno, v každom prípade už teraz sa nemôžem dočkať, až si jednotlivé rozdiely overím na vlastné oči, ako sa povie. Tak či onak, panel v novom Zenbooku S 13 OLED prichádza s 2,8K rozlíšením, svietivosťou na hranici 600 nits, obľúbeným a nielen pre prácu praktickejším pomerom strán 16:10, plnou podporou DCI-P3, licenciou Pantone, zníženým dopadom modrého svetla na naše zdravie a mnohými ďalšími prednosťami. Motorom je v tomto prípade trinásta generácia Intel Core i7 (ako strop konfigurácie), ktorá je doplnená o mobilnú grafiku Iris X. Operačnú pamäť je možné nahnať až do výšky 32 GB, čo už z tohto prenosného krásavca robí mašinu vhodnú na jasnú postprodukciu naprieč celým umeleckým spektrom.

Čoskoro vám poviem viac

Klik pro zvětšení (ASUS predstavil novinky a ostáva uveriteľne neuveriteľný)

Ako sa hovorí, v najlepšom treba prestať. Ja vás preto pozývam sledovať naše stránky aj v nasledujúcich týždňoch, keďže vám o vyššie spomínaných novinkách s logom firmy ASUS poreferujeme viac a vnesieme tak svetlo aj tam, kde sú možno z pohľadu konzumenta na mieste mnohé pádne otázky.



CGwillWin