hw
recenze
Huawei WATCH Buds

Huawei WATCH Buds - recenze
Huawei WATCH Buds - recenze
10:02, 06.12.2023

Technologický pokrok sa už odnepamäti snaží uľahčovať každodenný život bežným ľudom, avšak v skutočnosti sa to nie vždy stretne s úspechom, či už na strane samotnej technológie, alebo platiaceho zákazníka. Jednou z obľúbených skratiek pri vývoji akejkoľvek elektroniky je takzvané spájanie dvoch vecí do jedného celku. V minulosti sme tak mohli byť svedkami šialených hybridných nápadov formátu; mikrovlnná rúra skombinovaná s elektrickým varičom, či miniatúrna TV obrazovka integrovaná do rádia. Neraz sa však spájanie dvoch zdanlivo odlišných produktov pod jedno a to isté šasi stretáva aj s pádnou odozvou a dnes nie je problém investovať do konvertibilných notebookov, čo sú súčasne tablety, alebo do prenosných herných zariadení pripojiteľných aj ku klasickým televízorom. Keď som ale pred časom zbadal nápad spoločnosti Huawei skĺbiť prémiové inteligentné hodinky s bezdrôtovými slúchadlami, moje obočie začalo podozrivo stúpať do nebeských výšin, a nejako som si v tom momente nedokázal predstaviť, čo z toho môže v praxi reálne vzísť. Dnes už mám výsledok danej inovácie viac než mesiac na ruke, a preto vám o ňom môžem s radosťou povedať viac.

Zbytočný kríženec mačky a psa, alebo relevantný produkt hodný vašej pozornosti?

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Spoločnosť Huawei si myslí, že tam vonku sú státisíce ľudí túžiacich po náramkových hodinkách s integrovaným puzdrom pre bezdrôtové slúchadlá, a nech už máte na tento ich predpoklad akýkoľvek názor, ja patrím medzi nich. Pôvodne som koncept WATCH Buds vnímal vyložene len ako bizarnú zaujímavosť, ktorú si vyskúšam, otestujem a krátko nato na ňu aj zabudnem. Avšak pravdou je, že už po pár dňoch používania som si na ten celý nápad „mať bezdrôtové slúchadlá priamo v hodinkách“ zvykol natoľko, že som von prestal brávať aj klasickú verziu štupľov do uší. Pochopiteľne, v snahe dosiahnuť čo najideálnejší výsledok, sa výrobca pri tvorbe takto unikátnych hodiniek musel uchýliť hneď k niekoľkým kompromisom a o nich vám čoskoro poviem viac. Poďme však na vec pekne postupne a začnime najprv hodnotením hodiniek ako takých, keďže aj tie si logicky zaslúžia pádny rozbor. WATCH Buds prichádzajú na trh v rozmeroch 47 x 47,5 x 15 milimetrov pri váhe 77,5 gramov, čo môže navonok vzbudzovať odstrašujúci dojem, minimálne v zmysle hrúbky celého šasi, avšak tá nie je o nič väčšia napríklad vo verzii WATCH 4 Pro (a to sú prémiové hodinky, do ktorých si žiadne slúchadlá nestrčíte). Jedným dychom však musím dodať, že sa nerozprávame o vyložene tenkom tele a kto má v rámci inteligentných hodiniek problém nosiť na zápästí čo i len klasický priemer s tým, že mu neustále prekážajú, s WATCH Buds v tomto smere nenájde spásu.

Hrubé, ale elegantné

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Telo hodiniek je vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a výklopná časť, čiže priamo displej, je opatrená zaobleným a odolným kremíkovým sklíčkom s veľkosťou 1,43 palca (ide o dostatočne jasný AMOLED panel s rozlíšením 466 x 466 pixelov). Produkt vám príde v balení s 22 milimetrovým koženým remienkom, čo celému výzoru hodiniek dodáva pôsobivý a eleganciou oplývajúci efekt. Dizajn sa mi v tomto prípade skutočne zapáčil na prvý pohľad, špeciálne obrovské a jediné fyzické tlačidlo guľatého tvaru, umiestnené na pravej hrane – jediná škoda, že jeho rotáciou nedochádza k žiadnej interakcii v softvérovom rozhraní. Prvým dosť výrazným kompromisom, ktorý Huawei musel učiniť, je odolnosť voči vode nastavená len na IPX7, čo znamená, že hodinky v zatvorenom stave môžete ponoriť maximálne do hĺbky jedného metra, a to po dobu tridsiatich minút. Čo je však horšie, samotné slúchadlá majú len IPX4 štandard, preto je nebezpečné sa s nimi prechádzať v daždi alebo ich nebodaj umývať pod prúdom vody – jemné otretie vlhčenou handričkou však znesú. A keď už spomínam práve celú tú pridanú hodnotu testovanej vzorky, poďme sa pozrieť dovnútra zariadenia. Na spodnej hrane, tesne nad remienkom, sa nachádza mechanický spínač, ktorého zatlačením sa odklopí celý displej hodiniek. Z jeho vnútornej strany sú magnetmi pripevnené dva púčiky so silikónovou membránou (v balení nájdete viac redukcií, tak aby ste mohli dosiahnuť ideálne tesnenie vo vašich ušiach).

Nerozlišujeme strany

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Nemusíte si trápiť myseľ tým, ktoré slúchadlo je pravé alebo ľavé, keďže obe majú rovnaké zaradenie a smerovanie zvuku prepínajú automaticky. Spracovanie výklopnej časti hodiniek pôsobí prémiovým a dostatočne odolným dojmom (rozhodne nejde o ekvivalent hračkárskych plastových hodiniek s cukríkmi vnútri, ktoré sa bežne predávajú na kolotočoch) a samotný displej po otvorení vždy reaguje aj vizuálne pôsobivou animáciou. Po vložení do ucha a nájdení tej ideálnej pozície je jasne cítiť, že toto nie sú štuple vhodné na behanie a vyvolávanie silných otrasov v oblasti hlavy – mohli by ste razom prísť o oba púčiky a ani si to nevšimnúť. Akokoľvek ale slúchadlá nemôžem kategorizovať do rýdzej fitness sekcie, tak hodinky, aj vďaka všetkým očakávaným monitorovacím funkciám (zdravie, spánok, aktivita), zvládajú dôstojne mapovať vaše pravidelné športové výkony a prostredníctvom aplikácie Zdravie vám o nich aj náležite referovať. Púčiky sú vyrobené z kovovej zliatiny a svojím výzorom pripomínajú nábojnice do strelnej zbrane. Proporčne sa rozprávame o veľkosti 22 × 10 × 10 milimetrov s váhou 4 gramy na jedno slúchadlo. Je vlastne obdivuhodné, že spoločnosti Huawei sa do takto malého tela podarilo natlačiť toľko technológie, keďže okrem dotykovej formy ovládania tu máme aj plnohodnotné mikrofóny určené na telefonovanie, senzory pre ANC a, samozrejme, aj miniatúrne batérie. A tu sa dostávame k ďalšiemu kompromisu, ktorým je samotná výdrž slúchadiel.

Slabšia výdrž

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Výrobca síce udáva výdrž hodiniek na báze jedného týždňa, avšak to je trocha zavádzajúce, keďže takýto údaj dosiahnu len v prípade vypnutia automatického dobíjania slúchadiel. Samotná výdrž púčikov je totižto necelé tri hodinky pri aktivovanom ANC a tu musím dodať, že funkcia aktívneho potláčania okolitých ruchov sa, pochopiteľne, aj na základe proporcií slúchadla, nedá ani náhodou porovnať s úrovňou v klasických štupľoch od Huawei. Pri vypnutom ANC získate jednu hodinku streamovania hudby navyše. Za predpokladu, že budete slúchadlá využívať pravidelne a nabíjať si ich práve cez dokovaciu kolísku v hodinkách, spoločne vám WATCH Buds vydržia zhruba tri dni. Čo sa týka podpory zvukových kodekov, máme tu solídnu paletu zahrňujúcu L2HD, AAC, SBC a, samozrejme, aj kodeky priamo od Huawei. Maximálna úroveň hlasitosti je dostačujúca na to, aby ste si mohli užívať svoju obľúbenú muziku alebo podcasty v interiéroch, pokojne aj s menším okolitým ruchom (ANC to ako-tak zvládne potlačiť), ale v exteriéroch a špeciálne v šume veľkomesta nečakajte v tomto smere žiadne zázraky. Každé jedno slúchadlo ide do boja s ruchmi pomocou dvoch mikrofónov a zvláda to sotva na päťdesiat percent. Interakcia pomocou klepania na koncovú časť funguje naproti tomu výborne a môžete ňou bez problémov prijímať hovory, posúvať skladby, spúšťať nedopočúvané stopy alebo sa vracať o krok späť. Zdá sa však, že samotné slúchadlá nedokážete spárovať s ďalšími zariadeniami, čo by údajne mohol zmeniť pripravovaný budúci update – budeme to sledovať. A ako vlastne znejú? Už základný zvukový profil, bez toho, aby som doň musel zasahovať cez ekvalizér, bol viac ako uspokojivý a sám som nečakal natoľko kvalitný audio zážitok od takých malých slúchadiel (dokonca je tu badať aj solídnu basovú linku a stredy neznejú vôbec plocho). Rovnako dobre viete odbaviť aj telefonický hovor, hoci úplne nerozumiem funkcii HD hovorov, ktorá sa po aktivácii od tej bežnej nijako neodlišovala.

007

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)

Bolo by to prinajmenšom divné, zakončiť recenziu na inteligentné hodinky hodnotením slúchadiel zastrčených v ich tele, a preto som si na záver ešte nechal pár poznámok aj na margo hodiniek ako takých. Spoločnosť Huawei pri skladbe konceptu WATCH Buds zobrala overené technológie v rámci iných svojich náramkových hodiniek a skrížila ich s nápadom týkajúcim sa vyššie spomínaných audio púčikov. Ak by som úroveň monitorovania zdravia/športu prostredníctvom testovanej vzorky mal nejako prirovnať k iným Huawei hodinkám, asi by som z klobúka skúseností vytiahol model GT 3. Čo to znamená? Investíciou do hodiniek, za aké by sa nemal prečo hanbiť ani agent jej veličenstva, získate dostatočne presný hardvér určený na štatistické zbieranie dát o vašom každodennom pohybe (či už aktívnom, alebo pasívnom), a rovnako dobre vám aplikácia Zdravie dokáže monitorovať spánok, stres alebo vaše srdiečko. Špeciálne pre milovníkov behania tu je možnosť komplexných nastavení a s nimi spojenej správy dát, nehovoriac o dostatočne presnom GPS polohovaní, a to aj v zajatí betónovej džungle. Operačný systém Harmony pôsobí v praxi svižným dojmom a počas recenzovania som s hodinkami nemal ani raz výrazný technický problém, nemusel som ich reštartovať alebo natvrdo vypínať, len aby som sa dostal k tej či onej aplikácii. Záverom to teda vidím takto. Každý z vás, kto mal vždy veľkú slabosť pre inteligentné hodinky od Huawei a bol s ich technológiami celkovo spokojný, sa nemá prečo obávať investície aj do WATCH Buds, špeciálne ak často stráca/hľadá puzdro s bezdrôtovými slúchadlami a je v záujme spojenia týchto dvoch svetov ochotný prehryznúť zopár kompromisov – vyššia cena, slabšia výdrž batérie, slabšie ANC a rovnako tak hrubšie telo hodiniek.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Huawei

Klik pro zvětšení (Huawei WATCH Buds - recenze)


CGwillWin