hw
recenze
TP-Link Tapo D230S1

TP-Link Tapo D230S1 - recenze
TP-Link Tapo D230S1 - recenze
08:13, 19.07.2024

Budúcnosť elektroniky, tá skutočná a poctivá budúcnosť, tkvie v absolútnom odrezaní sa od akejkoľvek kabeláže. Samozrejme, v súčasnosti je takzvaná „káblová sloboda“ naviazaná na batérie, avšak v rámci prototypov sa už na scéne objavujú prvé zaujímavé vynálezy, pre ktoré je bežné fungovať v tomto ohľade absolútne bez obmedzení. Než si však budeme môcť kúpiť napríklad televízor bezdrôtovo napájaný elektrikou, poďme sa pozrieť na segment baterkových zvončekov, ktorý aktuálne zažíva veľký rozmach. Ďalším výrobcom kamerového systému previazaného s domovým bezdrôtovým zvončekom je značka TP-Link. Ich model Tapo D230S1 sa nám do redakcie dostal na test pred dvoma mesiacmi a v nasledujúcich riadkoch vám ja sám zreferujem jeho výsledné kvality.

Cenovo dostupný

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)

Video zvonček od TP-Link stojí prijateľných sto eur, čo je v rámci kvalitatívneho zrovnania s funkčne podobnou konkurenciou rozhodne výhodná cena. Jeho kúpou získate kompletné príslušenstvo pre inštaláciu do exteriérov, a to vrátane smerovača s reproduktorom. Hub sa musí zapojiť do siete v blízkosti vášho routeru, s ktorým sa súčasne prepája pomocou LAN káblu. Akonáhle si užívateľ stiahne príslušnú aplikáciu Tapo, ktorá združuje všetok hardvér pre inteligentnú domácnosť od identického výrobcu, dostane k dispozícii jednoduchý video návod na inštaláciu. V tomto smere sa aj menej skúsení jedinci nemusia obávať toho, že by s nastavením mali nejaké zásadné problémy, keďže jednak ide o prosté párovanie a zároveň vás uvedený softvér inštruuje krok po kroku. Spomínaný Hub je súčasne zvončekom vydávajúcim zvuky vždy, keď niekto interaguje s jednotkou umiestnenou pred domom – preferované zvonenie si môžete meniť podľa potrieb a nastavovať jeho intenzitu, čo je však len malé percento možností v nastaveniach. Po dizajnovej stránke je zvonček skôr neutrálnej povahy, avšak proporciami je výrazne väčší než napríklad celosvetovo populárna značka Eufy.

Obojstranná komunikácia a slušná výdrž batérie

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)

Na prednej strane jednotky sa nachádza snímač Starlight s rozlíšením 2K (5 Mpx), mikrofón určený na obojstrannú komunikáciu, LED svetlo na farebné nočné záznamy a samotný spínač zvonenia. Telo jednotky je opatrené certifikátom odolnosti voči vode a prachu (IP64), a tak sa nemusíte báť ju umiestniť aj na odkryté miesta. Pomocou pribalenej spinky sa jednotka dá kedykoľvek odpojiť od nosnej konzoly a keďže ide o bezdrôtový modul, na jeho napájanie je využívaná odnímateľná batéria. Ide o akumulátor, ktorý výrobca používa aj pri iných svojich zariadeniach v rámci domácich kamier a rozhodne je výhodou, že po prípadnej degradácii výdrže je batériu možné jednoducho nahradiť za inú. Papierových 180 dní výdrže, ktoré výrobca hrdo udáva, berte s veľkou rezervou. Ide o údaj vypočítaný na základe desiatich spustení denne s nahrávkou tridsiatich sekúnd video záznamu. Takéto podmienky sa reálne dajú navodiť len v tom prípade, že kamera nie je namierená priamo do ulice, kde môže byť, pochopiteľne, veľký ruch a súčasne len v momente, keď ku vám nechodí denne veľký počet návštev. Mne osobne sa pri podmienkach kancelárie podarilo udržať nabíjací cyklus na hranici troch týždňov, čo je stále pomerne slušné, keďže nabitie batérie trvá len zopár hodín. Hub zapojený v interiéri má slot pre microSD karty (do maximálnej kapacity 512 GB), ktorý je určený na ukladanie záznamov z kamery a súčasne na odbúranie nutnosti platenia mesačných poplatkov za správu dát od TP-Linku. Platenie poplatkov za cloudové úložisko je v segmente video zvončekov už bežnou praxou, aj keď mnou spomínaná konkurencia Eufy je v tomto ohľade stále akýmsi jednorožcom.

Čo všetko dokáže?

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)

Možnosti nastavení sme si už čiastočne povedali v predchádzajúcom odseku, ale toho priestoru na prispôsobovanie je tu logicky oveľa viac. Užívateľ môže aktívne zasahovať do rozlíšenia, avšak nevidím dôvod, prečo chcieť horšiu než 2K kvalitu. Oveľa zaujímavejšie znie využívanie AI funkcií pri rozpoznávaní objektov (človek, auto a zviera). Na základe dvoch mesiacov testovania sa TP-Link Tapo D230S1 v zmysle identifikácie objektov približujúcich sa k jeho zornému poľu (160° pri pomere strán 4 : 3) dokázal osvedčiť. Za mňa je však zorné pole aj cez svoj uhol stále nedostatočné, pretože ak sa snímaná osoba nepostaví do správnej vzdialenosti, čo je v tomto prípade ďaleko od zvončeka samotného, nemáte možnosť ju vidieť od hlavy po päty. Prečo spomínam práve hlavu a pätu? Sám výrobca v rámci PR propagácie svojho produktu túto frázu jasne deklaruje, a preto by som očakával, že tomu bude výsledok aj zodpovedať. Každopádne, akonáhle som si nastavil takzvané diskrétne zóny a určil tak zvončeku miesta, ktoré má neustále monitorovať a robiť z nich záznamy, jeho chybovosť v zmysle AI identifikácie klesla na úplné minimum. Veľkou výhodou je možnosť nahratia vlastnej zvukovej správy v prípade, ak práve nie ste doma a potrebujete kuriérovi napríklad odkázať, aby namiesto šialeného vyzváňania použil ten „nenápadný balíkobox“ na bráne. Hádajte čo? Aj tak sa na to vykašle.

Užitočné notifikácie

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)

V momente, kedy už prebehne proces zvonenia, na váš mobilný telefón alebo tablet (čiže zariadenia pripojené na internet a spárované s aplikáciou TP-Link Tapo) dorazí notifikácia o tom, že sa vás odhodlal niekto konečne navštíviť. Vašou reakciou, v prípade ak nie ste doma, môže byť rýchla komunikácia cez vstavaný reproduktor (kvalita zvuku je obstojná a na vybavenie povrchného rozhovoru dostačujúca). Záznam z kamery sa následne automaticky uloží na cloud (platená služba) alebo vloženú microSD kartu (zadarmo). Ten si neskôr môžete kedykoľvek prehrať – svojho času som si vďaka takémuto uloženému videu vedel overiť, či mi kuriér počas platby balíčka skutočne vrátil sumu, ktorú mal. Počas ideálnych svetelných podmienok dokáže kamera v jednotke zachytiť pôsobivo čisté zábery bez šumu, lenže ako to už býva, s príchodom šera až tmy sa kvalita automaticky zhoršuje – to podstatné predsa len stále zachytí. Nočné zábery sú potom v klasickej kvalite, aj keď im výrazne pomáha aktivácia vstavaného LED svetielka. Suma sumárum, dvojmesačné okno využívania smart video zvončeka TP-Link Tapo D230S1 vo mne zanechalo všeobecne pozitívne pocity. Ak by som mal ísť vyložene do detailov a hľadať nie práve pádne chyby, tak by som vytiahol prehnanú veľkosť hlavnej jednotky či nedodržanie reklamného sľubu ohľadom permanentnej identifikácie celého tela objektu stojaceho pred kamerou. Zvyšok však už lemujú jasne dané pozitíva, ktoré začínajú cenou, pokračujú spoľahlivosťou a končia u širokej škály funkčnosti i kvality pozbieraných záznamov.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti TP-Link

Klik pro zvětšení (TP-Link Tapo D230S1 - recenze)


CGwillWin