hw
report
Samsung nám predstavil nové skladačky

Samsung nám predstavil nové skladačky
Samsung nám predstavil nové skladačky
15:00, 10.07.2024

Na scéne s mobilnými telefónmi nie je v rámci tradície moderných skladacích telefónov väčšej značky než Samsung. Neuveriteľných päť generácií Flipov a Foldov, ktoré sa na trhu opakovane ohýbajú do tvaru V, poskytlo juhokórejskému konglomerátu už kvantum znalostí ohľadom prípravy ďalšej kapitoly, a práve tá bola aktuálne predstavená celému svetu. Z pozície technologického novinára som aj ja osobne dostal možnosť, ešte pred pádom embarga, zobrať do rúk šiestu generáciu uvedeného dua skladačiek Flip a Fold, aby som vám mohol čo najskôr sprostredkovať prvé dojmy z nich, ako aj spísať tie najzásadnejšie novinky, ktoré tieto mobily prinášajú.

Umelá inteligencia ako základný kameň

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil nové skladačky)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil nové skladačky)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil nové skladačky)

Začnime novým modelom Samsung Galaxy Z Fold6. Zacielenie tohto telefónu s unikátnou 7,6 palcovou obrazovkou (v otvorenom stave) sa nijako nemení a opäť ide o hardvér určený predovšetkým do rúk kreatívnych manažérov, novinárov či prípadne IT špecialistov. Nárokom, ktoré sú kladené na telefón, ostatne, zodpovedá aj jeho cenovka, a tá pre aktuálny rok začína na sume 2 359 eur pri 1TB úložisku a končí na sume 1 999 eur s 256 GB diskom. Dizajnová stránka šiestej generácie skladačiek od Samsungu, a do toho spadá nie len Fold ale aj Flip, ide na vlne výraznejšej hranatosti. Hliníkové telo s váhou 239 gramov (úbytok štrnásť gramov voči minulej verzii) sa na dĺžku zrazilo síce o 1,4 mm, avšak, naopak, nabralo takmer tri milimetre na šírke. Výsledkom je AMOLED panel s pomerom 20.9:18, ktorý vám vďaka zloženiu na štýl knihy prináša jedinečnú kompaktnosť a obrovské interaktívne možnosti. Predná obrazovka ostáva na rozmeroch 6,3 palca pri HD+ rozlíšení a rovnako tak aj plne adaptívnej obnovovacej frekvencii 120 Hz.

Nové skladačky sa začnú predávať od 24. 7. 2024

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil nové skladačky)

Akonáhle som šiesty Fold zobral do dlane, bolo jasne poznať ďalšie navýšenie konštrukčnej pevnosti a v rámci otvárania a zatvárania aj zlepšenie správania sa pántov. Telefón je osadený procesorom Snapdragon 8 Gen 3, čo ho papierovo predurčuje na zvládanie tých najnáročnejších procesov multitaskingu a postprodukcie v rámci mobilov, a súčasne tak Fold6 výraznejšie otvára náruč oproti čoraz početnejšej hernej komunite. Samsung tu totižto voči minulej generácii zväčšil odparovaciu parnú komoru, a tým by malo byť aj hranie náročných diel sprevádzané minimálnym nárastom vnútorných teplôt (viac vám poviem v pripravovanej recenzii). Ruka v ruke s nárastom výkonu sa ku slovu dostáva aj súčasný trend v rámci umelej inteligencie. Výrobca už svoju vlastnú AI do mobilov integroval počas minulého roku, a tak ako postupne zlepšuje kvalitu skladačiek, tak má súčasne v pláne rozširovať aj možnosti rôznych zaujímavých AI funkcií v nich. Konzument si kúpou nového Foldu otvorí brány ku komplexnému tlmočníkovi (prepis a preklad v reálnom čase na oboch obrazovkách súčasne), živému prekladu telefonických hovorov a čoraz sofistikovanejšiemu asistentovi v rámci textových konverzácií.

Fold6 disponuje ochranou IP48

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil nové skladačky)

Za predpokladu, že sme si Samsung Galaxy Z Fold6 zaškatuľkovali ako telefón určený do rúk úzko špecifikovanej sorty náročných konzumentov, tak jeho menší braček, Flip6, opäť cieli viac na ľudí milujúcich kompaktný art a osobitý štýl. Dominantou Galaxy Z Flip6 je totižto v zmysle vizualizácie viac samotný vonkajší panel (3,4 palcový AMOLED s 60 Hz) než ten vnútorný (6,7 palcový AMOLED 2X s 120 Hz). Samsung totižto rozširuje možnosti „FlexWindow“ pomocou interaktívnych tapiet, ambientných tém, a nezabúda do procesu zapriahnuť aj vyššie spomínanú umelú inteligenciu. Všetky softvérové AI funkcie, ktoré som uvádzal ako prednosť v telefóne Fold6, sú samozrejme súčasťou aj nového Flipu, ktorému pod kapotou ostatne pradie identický motor. Elegantný dizajn skladacieho mobilu tentokrát podtrháva kovové lemovanie foto snímačov a najväčší potlesk v tomto smere zaslúži navýšenie kvality z 12 Mpx na 50 Mpx v hlavnom senzore. AI bude zasahovať výraznejšie do portrétových obrázkov a zaujímavou funkciou by mohol byť aj takzvaný Auto Zoom, ktorý pri rozložení mobilu do tvaru písmena L dokáže dynamicky približovať snímané objekty v reálnom čase.

Flip6 váži len 187 gramov a je krásne skladným hardvérovým šperkom

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil nové skladačky)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil nové skladačky)

Klik pro zvětšení (Samsung nám predstavil nové skladačky)

Veľkú premiéru si v rámci výbavy Samsung Galaxy Z Flip6 odbila integrácia parnej komory, ktorá by mala výrazne pomôcť prehrievaniu spodnej strany šasi – trpela tým hlavne minulá generácia (som zvedavý, či sa mi toto konkrétne v teste potvrdí). Apropo, nový Flip má ešte väčšiu parnú komoru než vlajková loď Galaxy S23. Zmena nastala aj v kategórii batérie s tým, že tentokrát výrobca siahol po kapacite 4 000 mAh, čo by malo mobilu pomôcť dostať sa cez hranicu jedného dňa pri náročnejšom spôsobe používania. Ďalšou nemenej dôležitou zmenou je úprava pántu, ktorý prichádza v zdvojenej konštrukcii a prináša, mimo iného, zvýšenú odolnosť voči prenikaniu špiny do zatvoreného zariadenia. A cena? Šiesta generácia Flipu sa začne predávať na sume 1 319 eur pri 512 GB verzii a 1 199 eur pri 256 GB veľkom internom úložisku. Samsung pochopiteľne, tak ako je jeho dobrým zvykom, aj tentokrát svojim verným zákazníkom ponúka niekoľko výkupných bonusov a nezabúda na cenenú službu Galaxy Premier Service. Ide o službu, pri ktorej máte nárok na bezplatnú výmenu fólie (dvakrát v prvom roku a dvakrát v druhom roku po nákupe), a ktorá vám garantuje výmenu poškodeného displeju s menšou platbou spoluúčasti.

Viac v recenziách

Ako vidíte, Samsung do boja s čoraz početnejšou konkurenciou v segmente skladacích telefónov opäť vyráža s technologicky najmodernejšími zariadeniami, a ja sa už nemôžem dočkať až vám o nich poviem viac v samotných recenziách.



CGwillWin