hw
report
Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7

Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7
Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7
15:00, 10.07.2024

Ruka v ruke s príchodom nových skladacích telefónov modelového radu Galaxy nám počas nedávneho novinárskeho eventu Samsung slávnostne odhalil aj siedmu generáciu svojich smart hodiniek. S názvom Galaxy Watch7 tak od 24. 7. 2024 prichádzajú na celosvetový trh celkovo 3 modely hodiniek, ktorým po dizajnovej stránke bude dozaista kraľovať najdrahšia verzia s prívlastkom Ultra.

LTE verzia Galaxy Watch Ultra dostala cenovku 699 Euro

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Inteligentné hodinky medzičasom už dávno prekročili status nadbytočného displeju so zapínacím remienkom a dnes si bez nich často nevieme predstaviť našu celodennú rutinu. Od ranného prebudenia pomocou jemne vibrujúcich motorčekov cez vyhodnotenie komplexnosti posledného spánku až po monitoring pobehovania v kójach konglomerátu. Nositeľná elektronika tohto druhu nám jednoducho prirástla k zápästiam a dáva na nás pozor zatiaľ čo kľučkujeme po betónových džungliach a ich priľahlých predmestiach. Juhokórejský Samsung, ostatne tak ako pri skladacích mobiloch pokračuje v kyprení evolučnej linky Galaxy Watch a s aktuálnym prívlastkom Ultra prináša na scénu hardvér určený pre tých najnáročnejších z vás. Dlho som pri pohľade na predmetné hodinky rozmýšľal, čo vlastne dizajnérov zo Samsungu viedlo k tomu, že vymysleli práve tento atypický tvar. Usúdil som, že v duchu doterajšieho spracovania celého modelového radu jednoducho zatúžili po fúzii medzi klasikou a modernou. Ako inak si mám vysvetliť 47mm displej kruhovitého tvaru zasadený do titánového šasi akejsi kocky so zaoblenými hranami? Nový dizajn pochopiteľne nemusí vyhovovať každému, avšak, akonáhle som si tieto hodinky nasadil na zápästie, okamžite ma prepadol jednoznačný pocit luxusu.

Vhodné na podmorské potápanie

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Samsung Galaxy Watch Ultra ponúkajú premiérovo hneď trojicu fyzických spínačov umiestnených na pravej strane. Zásadnou novinkou je stredové tlačidlo pre spustenie okamžitého monitorovania vami zdaných fyzických výkonov. Asi vás nešokujem informáciou, že valnú časť z nich môžete vďaka komplexnej odolnosti zariadenia vykonávať v extrémnych podmienkach. Titánové telo znesie drsné zaobchádzanie v šialených teplotách a okrem očakávaných certifikátov (napríklad MIL-STD-810H) disponuje aj odolnosťou voči slanej vode pri 10 ATM (IP68 je samozrejmosťou). Samsung v rámci módneho spestrenia myslel aj na zberateľov dizajnovo odlišných remienkov a vďaka dynamickému systému uchytenia tak umožňuje ich expresnú výmenu už v priebehu niekoľkých sekúnd. Medzi remienkami sa skrýva spomínaný Super AMOLED panel s mierkou 1,5 palca, ktorý sa môže pochváliť šialenou svietivosťou na úrovni 3000 nitov, vďaka čomu bude obrazovka maximálne čitateľná aj pod náporom tých najostrejších slnečných lúčov. Z toho, čo som mal možnosť krátkodobo vypozorovať v rámci použití v interiéri, displej na mňa pôsobil nadštandardne živým a pri interakcii aj plynulým dojmom. Viac vám poviem až po mesiaci testovania.

Už sa nestratíte

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Súčasťou všetkých 3 modelov hodiniek nových Galaxy Watch (40mm, 44mm a 47mm s prívlastkom Ultra) je 3nm procesor Exynos W1000 doplnený o 2GB RAM a 32 GB internú pamäť. Rýchlosť interakcie v operačnom systéme War OS 5 by tak nemala byť rušená žiadnou formou latencie a zadrhávania sa. Všetky verzie rovnako dostali vylepšený BioActive senzor, ktorý by mal zabezpečiť presnejší zber dát a komplexnejšie informácie na výstupe. Keď už spomínam presnosť, malú veľkú premiéru v Galaxy hodinkách v tomto smere zažíva tentokrát aj dvojpásmový GPS modul, vďaka ktorému sa s hodinkami už nikdy nestratíte a to ani uprostred betónovej džungle. A ako je na tom batéria? Pri bežných sedmičkách ostáva voči minulým verziám nemenná, avšak Ultra model vám pri bežnom využití vydrží až 100 hodín čistého času a v prípade nepretržitého monitorovania fyzickej aktivity zvládnu hodinky ostať pri živote celé 2 dni. Model Ultra je jednoducho stvorený pre milovníkov športových výkonov, nech už na nejakej rekreačnej alebo profesionálnej báze. Hodinky vám v tomto smere navyše umožňujú kontinuálne prechádzať cez viacero aktivít v rámci jedného trackingu (napríklad z plávania na bicykel a následne beh), obsahujú cyklistami adorovaný FTP index a nezabúdajú ani na súperenie v rámci porovnávania svojich starších časov s novými.

AGE Index

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Klik pro zvětšení (Ohmatali sme si nové Galaxy Watch7)

Z dôležitých zdravotných funkcií tentokrát stojí za zmienku monitorovanie spánkovej apnoe, čoby zásadný prvok prevencie pre všetky vekové skupiny. Nemenej zaujímavo na mňa aspoň na papieri zapôsobila funkcia zvaná „AGE Index“, ktorá na základe vstupných dát a dlhodobého sledovania vašej každodennej aktivity vrátane stravy dokáže odhadnúť váš aktuálny biologický vek. Okamžite mi to pripomenulo scénku z kultového seriálu Red Dwarf:

Copak je to tady? Lidská bytost, nebo něco jí velmi velmi podobné. Kalendářní věk: tak pětadvacet, biologický věk čtyřicetsedm. Trpí nadváhou a je zbytečně ošklivý, jinak bych ho doporučil do muzea. Kromě toho nemá žádnou hodnotu.

Jasne vidím, ako mám nové Galaxy Watch hodinky pripnuté na svojom vodou opuchnutom zápästí zatiaľ čo mi na pozadí oznamuje aktivovaná tapeta s plešatým Hollym, že sa moje telo hodí maximálne do múzea. Aj takéto vtipné situácie môžete zažiť s všestranne elegantnými hodinkami Watch7 od Samsungu. Nateraz som vám myslím dostatočne načrtol, na čo všetko sa bude nutné zamerať počas nasledujúceho obdobia testovania jednotlivých modelov ich nových inteligentných hodiniek. Spoločne tak čoskoro zistíme, či ma Samsung opil PR pečivom, alebo skutočne priniesol na trh relevantnú inováciu segmentu smart watch.



CGwillWin