hw
recenze
Lenovo Legion 5i (16IRX9)

Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze
Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze
08:20, 02.09.2024

Počas nedávnej realizácie mojej ideálnej predstavy o dovolenke (manželka s dcérou sa tisícky kilometrov ďaleko hompáľajú na spotenej jachte a pojedajú Kinedryl ako cukríky, zatiaľ čo ja ležím v klimatizovanej obývačke, šrotujúc octové čipsy a sledujúc svoje milované seriály) som si opäť po dlhej dobe pozrel všetky série Červeného Trpaslíka. Znalcov tohto anglického kultu teraz asi nijako neprekvapím, ale v šiestej epizóde prvej série je neskutočne vtipná scéna, v ktorej pointou je snaha odlíšiť striebornú farbu od tej navonok identicky striebornej farby. Citujem v nezabudnuteľnom českom preklade: „Tady ten kousek je už vojenskou šedí a tady, to je nemoderní myší ocelová šeď“. A prečo vás tu otravujem s nejakým seriálom z krajiny, kde je národným jedlom vysmážaná ryba a hranolky, a to všetko úhľadne zabalené vo včerajších novinách? Práve som totižto ukončil mesačný test novej generácie herného laptopu Lenovo Legion 5i a keď si retrospektíve zalistujem vo vlastnej kartotéke spomienok na predchádzajúce recenzie identického modelového radu tohto hardvéru, jedinú spojnicu, ktorú tam reálne vidím a dokážem na prvú dobrú pomenovať, je práve ona sivá farba. Dosť však bolo suchého humoru a poďme sa pozrieť s čím vlastne nový Legion reálne nastupuje do boja s bohatou konkurenciou v rámci strednej triedy prenosných herných počítačov.

Natiahnutie šesťuholníkov

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Lenovo si posledné roky natoľko obľúbilo oceľovú sivú, že ju v kombinácii s hliníkom využíva pri produkcii všetkých svojich herných notebookov a Legion 5i, preto v tomto ohľade nie je žiadnou výnimkou. Zásadnou a na prvý pohľad dobre rozpoznateľnou novinkou voči minulej generácii je zmena celkového počtu ventilačných mriežok, ktoré sa pretransformovali na natiahnuté šesťuholníky a preskupili do zadnej časti (v balení dokonca nájdete vymeniteľnú obrubu mriežky v inom farebnom prevedení, avšak tu je nutné ju na šasi laptopu namontovať ‒ systém magnetov by bol podľa môjho názoru používateľsky prijateľnejší). Celkové vyznenie dizajnu ostáva aj naďalej v neutrálnych vodách a neznalému oku pri pohľade na tento šestnásť palcový laptop sotva napadne, že ide vyložene o herný hardvér (produkt bez výraznej RGB diskotéky, čiastočne mimo klávesnice). Ak by som chcel byť ešte trocha špecifickejší, tak poviem, že dizajnérom sa tentokrát zachcelo letmo nazrieť do série ThinkPadov, ale tých podobenstiev je tu tak málo, že po nich musíte vyložene pátrať aj s lupou. Viac než dva kilogramy vážiace telo sa so svojou výraznou hrúbkou (25,2 mm) síce nesnaží vybojovať žiadne rekordy v tenkosti, to ale rozhodne neberte ako negatívnu poznámku. Lenovo totižto nový Legion 5i nechcelo ochudobniť o výkonné črevá a rovnako tak bohatú ponuku fyzických vstupov. Vrchné veko, ako som už uviedol, je vyrobené z hliníkovej zliatiny s hladkou povrchovou úpravou a zvyšok inak celkovo pevného šasi obstaráva kvalitný tvrdený plast s gumovými podložkami v spodnej časti. V tomto ohľade som zaregistroval aj vyriešenie staršieho problému, kde mnou už toľkokrát spomínaná sivá farba aplikovaná na hladkom povrchu tentoraz oveľa menej priťahuje odtlačky prstov, rôzne šmuhy a iné druhy nečistôt. Tou najzásadnejšou konštrukčnou novinkou však ostávajú hlavne spomínané mriežky chladenia, ich preskupenie z boku na zadnú hranu a rovnako tak prieduchy na spodnej strane.

Čítačka je konečne tam, ale absentuje Thunderbolt 4

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Integrácia tretej mriežky vetrania za zadným pántom (ten mimochodom dokáže obrazovku opäť vyklopiť až do úrovne 180 stupňov) vyhnala preč väčšinu pôvodných portov. V každom prípade výrobca vzadu zachoval dôležitý konektor pre napájanie adaptéru a rovnako tak praktický HDMI (2.1) vstup. Stále totižto platí, že aj keď neexistuje univerzálne dokonalé miesto pre tieto dva používateľsky často využívané porty, mať ich vzadu je najmenej invazívne voči usporiadaniu na bežnej pracovnej doske. Ľavá hrana zariadenia obsahuje hneď štvoricu portov, a to menovite USB-A (3.2/Gen 1), USB-C (3.2/Gen 2/DP 1.4), USB-C ( s možnosťou nabíjania pri výkone 140 W) a kombinovaný 3,5 mm audio port. Na pravej strane sa ďalej nachádza dvojica USB-A (3.2/Gen 1), plnohodnotný Ethernetový vstup, fyzický spínač pre rýchlu deaktiváciu webovej kamery a veľká novinka, čítačka microSD kariet ‒ zvláda síce len slabú prenosovú rýchlosť, ale lepšie než oceľovo sivým drôtom do oka. Práve za posledný menovaný port dávam Lenovu veľký palec hore, napokon vizuálna a dizajnová neutralita ich herné laptopy vždy automaticky predurčovala aj na zapriahnutie v kreatívnom respektíve školskom prostredí a práve tam je prenos dát cez karty stále bežnou praxou. A keď už sa krútime okolo prenosov, tak ešte pre poriadok doplním prítomnosť modulu pre Bluetooth 5.3 prenos a štandard Wi-Fi-6E (na sedmičku už neostal rozpočet). Samotná webová kamera vstavaná vo vyvýšenej hornej hrane displeju ponúka pre socializáciu dostatočné Full HD rozlíšenie, aj keď nedisponuje IR senzorom ‒ spomínam to zámerne, keďže nový Legion 5i nemá v sebe inštalovanú ani čítačku odtlačkov prstov, čím sa aspekt komplexnej bezpečnosti v jeho prípade výrazne vytráca.

Za displej by som si priplatil

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Herný notebook Lenovo Legion 5i si môžete nakonfigurovať rôzne a v prípade obrazovky si tak vyberať medzi dvoma IPS panelmi s rozlíšením 2560 × 1600 pxl, ktoré sa od seba odlišujú obnovovacou frekvenciou 165 Hz a 240 Hz. Kľúčové je v tomto bode však povedať, že medzi oboma displejmi je rozdiel aj v zmysle jasu a tých niečo cez tristo nitov, ktoré mala naša testovacia vzorka, je na môj vkus v dnešnej dobe trocha málo. Tak či onak, nemám dôvod haniť samotnú kvalitu obrazu, ktorá aj cez limity IPS technológie, špeciálne v rámci interiérov, dostačuje a to nie len počas hrania. Panel navyše ponúka dnes toľko chcený a pri práci prakticky využiteľný pomer strán 16:10, disponuje výborným pokrytím sRGB a jeho prezentácia farieb vám dáva priestor aj na editáciu videí a fotografií. Tesne pod obrazovkou lemovanou výrazne tenkým a elegantným rámikom sa ďalej nachádza vynovené zapínacie tlačidlo, ktoré efektne obkolesuje trojica LED diód. Ide o funkčné logo Legion, ktorému tak do dokonalosti chýba vyššie spomínaná čítačka odtlačkov. O pár milimetrov nižšie sa už do všetkých strán rozťahuje kompletná nízkoprofilová klávesnica so zdvihom 1,5 mm a farebným štvorzónovým podsvietením ‒ nejde síce o šialenú RGB diskotéku, ale skôr decentné naznačenie základnej identity hardvéru ako takého. Odpor tichých spínačov klávesnice osciluje okolo strednej úrovne a vďaka vykrojeniu PBD krytiek smerom dovnútra, sa na nej výborne a bez chýb píšu aj dlhé texty. V blízkej tesnosti medzerníku s orientáciou smerom doľava by sme našli skromne veľký track-pad (120×75 mm) s podporou gest a výrazným zvukovým prejavom pri zopnutí jeho dvoch spodných rohov. Musím povedať, že s track-padom počas testovania neboli žiadne väčšie problémy a na to k čomu bol vytvorený, svoju funkciu zvláda plniť na výbornú. Vstavaná dvojica reproduktorov umiestnených na spodných hranách notebooku je dostačujúca na bežné sledovanie webovej produkcie, avšak v ich prípade absentuje výraznejšia basová linka.

Výkon a AI

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

V podpalubí odolného šasi hernej mašiny Legion 5i môže spokojne vrčať viacero motorov. Nám konkrétne na test prišla verzia s označením 16IRX9 v hodnote do dvoch tisíc eur s tým, že dominantou bol procesor Intel® Core™ i9_14900HX doplnený grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4070 (8GB), 32 GB DDR5 RAM a 1TB SSD úložiskom. V duchu súčasného pobláznenia v zmysle nutnosti tlačiť umelú inteligenciu dopredu, si AI v prípade novinky od Lenova našla svoje miesto po boku ich technológie AI Engine+, čo v kombinácii s čipom LA zabezpečuje automatickú správu všeobecného výkonu. V reálnom čase tak umelá inteligencia vyhodnocuje napríklad správne nastavenie chladenia voči aktuálne prebiehajúcim procesom a mnoho ďalšieho. V praxi sú tieto veci pomerne ťažko overiteľné, ale osobne som počas testovania vypozoroval oveľa menej invazívne prepínanie jednotlivých výkonnostných modusov pri prechode od bežnej práce k postprodukcii alebo priamo k náročným hrám. Je dôležité podotknúť, že AI funguje skôr ako dohľad a akokoľvek má možnosť zasahovať do procesov, nikdy nie je nadriadená vášmu vlastnému rozhodnutiu. Používateľ tak dokáže prepínať medzi modusmi Performance, Balance, Quiet alebo Custom ‒ kde posledný menovaný ponúka pre vás úplnú voľnosť. Apropo, všetky dôležité softvérové nastavenia sa realizujú cez aplikáciu Vantage. Pri aktivovaní náročnej videohry a v rámci vysokých nárokov v grafických nastaveniach, zvládala testovaná vzorka obstáť na výbornú a v zmysle strednej triedy v istom smere prekonať moje očakávania. Vôbec najlepšie hodnotím kvalitu chladiacej sústavy ColdFront Hyper, tá totižto zvláda udržať hardvér pri pohodlných teplotách, a to všetko bez toho, aby ste trpeli cieleným zníženým vizuálnych nárokov. Všetok horúci vzduch je hnaný práve cez v úvode spomínanú trojicu prieduchov umiestnených na zadnej hrane a je zaujímavé, že aj keď sa po stranách už iné otvory v novej verzii Legion 5i nenachádzajú, tak na chod systému a reguláciu teploty to žiadny zásadný dopad nemá.

A batéria?

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)

Achilovkou recenzentskej vzorky sa nakoniec ukázala byť čiastočne len batéria. Jej kapacita 80 Wh v kombinácii s cielenými zásahmi umelej inteligencie dokáže notebook pri kancelárskom využívaní udržať pri živote necelých sedem hodín, ale akonáhle som na laptope začal strihať video cez DaVinci Resolve alebo spustil náročnú AAA hru, čas výdrže sa orezal na necelú hodinku ‒ jednoducho očakávaná slabina herných notebookov, nielen strednej triedy, sa opäť potvrdila. Dotankovanie energie z nuly na maximum pomocou pribaleného, ale na transport dosť ťažkého a proporčne veľkého adaptéra s výkonom 230 W, prebieha pod funkciou Rapid Charge viac ako hodinu. To sú merania, ktorými sotva spravíte dieru do sveta. A tu by sme celý tento výklad pozitív a v tomto prípade len sporadicky uvádzaných negatív mohli ukončiť.



Lenovo Legion 5i v konfigurácii 16IRX9 ma po tridsiatich dňoch testovania skutočne v mnohom potešil. Výkonom ide o regulárneho hegemóna v rámci strednej triedy prenosných herných počítačov, s ktorým sa nemusíte báť pustiť do náročných procesov, či už v oblasti hier, alebo postprodukcie. Keďže však nejde vyložene o vlajkovú loď, treba sa vopred pripraviť na absenciu prémiového panelu, bezpečnostných prvkov v rámci prihlasovania a v neposlednom rade aj väčšej výdrže batérie. Naopak musím oceniť povrchovú úpravu odolávajúcu zbieraniu odtlačkov, účinný systém chladenia, výborne slúžiacu klávesnicu a aj miestami badateľné a užitočné korekcie zo strany AI. Recenzia vznikla v spolupráci so spoločnosťou Intel a Lenovo.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Datacomp

Klik pro zvětšení (Lenovo Legion 5i (16IRX9) - recenze)


CGwillWin