hw
recenze
Lenovo Tab Plus

Lenovo Tab Plus - recenze
Lenovo Tab Plus - recenze
08:26, 10.10.2024

Segment vyložene prémiových tabletov by sme aktuálne mohli hodiť na plecia dvoch, maximálne troch, veľkých spoločností. Medzi uvedené značky rozhodne aktuálne patrí firma Lenovo, ktorá sa svojou sériou rôznorodých modelov dosiek na krájanie pixelov snaží presadiť v rôznych sférach a nevynecháva ani strednú triedu. Nedávno do nej dokázali pritiahnuť konceptuálne zaujímavý produkt s názvom Tab Plus, ktorý sa už na prvý pohľad a bez problémov dokáže odlíšiť od zvyšku konkurencie a paradoxne ponúka niečo, čo spomínané prémiové tablety nie. Skúste si schválne teraz tipnúť, o čo ide.

Prémiové audio a netradičný dizajn

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

V tomto prípade ide špecifický dizajn ruka v ruke so skutočne unikátne riešeným ozvučením. Lenovo Tab Plus vyzerá už na prvý pohľad výrazne odlišne od bežného chápania tenkých dosiek s displejom, keďže z profilu je jasne vidieť, že polovica jeho hrúbky bola obetovaná umiestneniu neštandardnej sústavy reproduktorov a druhá ostala v duchu súčasnej moderny. Na výrobu tohto, bez debaty, unikátneho tabletu bola z väčšej časti použitá hromada odolného plastu a jediný kovový prvok sa nachádza na zadnej strane, a to konkrétne v podobe stojanu s dvojicou extrémne silných pántov – ide o pánty, aké by ste našli napríklad v doteraz jedinom PC handhelde od Lenova, zariadeniu Legion GO. Pri úplnom vyklopení viete tablet dať do uhla takmer stoosemdesiat stupňov, čo vám v praxi zjednoduší nie len bežné písanie rukou, ale súčasne to dáva priestor aj na kreatívnu tvorbu v rámci kreslenia a podobnej interakcie (je tu priama podpora pera Pen Plus, avšak to v základnom balení nenájdete). V tomto bode si dovolím osobnú poznámku na margo celého segmentu tabletov, keďže osobne si myslím, že vstavaný stojan by mal byť samozrejmosťou aj pre bežné dosky, už len pre elimináciu všetkých tých podivných skladacích obalov a vizuálne odpudivých redukcií.

650 gramov

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

S váhou niečo málo cez pol kilogramu a pri rozmeroch 17,42 cm x 26,83 cm x 1,35 cm (7,7 mm v najtenšej časti) sa s tabletom dá pohodlne manipulovať a súčasne počas používania máte pocit, že v ruke držíte kus sofistikovanej elektroniky. Práve to atypické zhrubnutie v dolnej časti zariadenia vám počas manipulácie pomáha k výrazne väčšej istote. Keď som dal tablet do rúk mojej sedem ročnej dcérke, bolo na nej vidieť ten komfort. Píšem to zámerne, keďže jej nedávno bežne tvarovaný tablet viackrát zletel na zem. Tých kvalitatívnych opôr, ktorými testovaná vzorka disponuje, tu je samozrejme viacero a než sa dostanem k tej rozdielovej, poďme si niečo povedať o obrazovke. Výrobca siahol po LCD paneli s 2K (2000 × 1200pxl) rozlíšením a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Jeho najväčší problém vidím v prehnane lesklom povrchu displeja, ktorý by sa teoreticky aj pod náporom slnečných lúčov dokázal vďaka 400 nitom takzvane pochlapiť a zabezpečiť dostatočnú čitateľnosť, avšak práve onen reflexný efekt to celé komplikuje. S reprodukciou farieb som žiadny zásadný problém nemal a dokonca dnes už nie zrovna oslnivá obnovovacia frekvencia dokázala v Tab Plus prevedení eliminovať akékoľvek trhanie obrazu počas rýchleho posúvania.

JBL

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

Poďme konečne, nie len metaforicky, priložiť ucho ku testovanej vzorke. Spoločnosť Lenovo už dlhodobo v zmysle ozvučovania svojho hardvérového portfólia spolupracuje so značkou JBL. V prípade ich zvukovo jedinečného zariadenia Tab Plus je toho potvrdením špeciálna séria ôsmich reproduktorov (štyri basové a štyri výškové), čo vám aktuálne v rámci daného segmentu neponúkne nikto iný. Prezentácia audia ako celku je v podaní Tab Plus jedinečná, a to aj vďaka priamej podpore Hi-Res a Dolby Atmos. JBL zvládlo vyladiť basovú linku tak, aby neprebíjala stredy a výšky, čo v praxi (či už pri sledovaní filmov alebo seriálov) prináša jedinečný zážitok. Odporúčam vám však, za predpokladu, ak sa rozhodnete kúpiť si tento tablet, netlačiť hlasitosť do úplného maxima a skôr sa držať tesne pod ním. Audio a video prezentácia, ruka v ruke s dizajnom sú v mojich očiach maximálne kladné prednosti tabletu. V čom už však nanešťastie produkt dosť zaostáva, je výkonnostný aspekt. Lenovo pri snahe udržať cenu na uzde (280 eur) siahlo po čipe MediaTek Helio G99 SoC, 8 GB operačnej pamäti a 128 GB úložisku (úložisko si viete vďaka microSD zásuvke ešte navýšiť). Akokoľvek som vyššie spomínal plynulosť pohybu počas webovej interakcie a nič sa na danom stanovisku nemení, pri spustení náročnejších aplikácií si užívateľ bude všímať istého oneskorenia reakcií a jemnom zadrhávaní sa samotných procesov. Milovníci hier si na Tab Plus užijú maximálne nenáročné tituly a čokoľvek nad túto charakteristiku stiahne užívateľský zážitok výrazne dole.

Uspokojivé snímače

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

Dnešné tablety jednoducho musia obsahovať aspoň jeden foto modul, aby sa jeho majitelia mohli v rámci video hovorov socializovať s celým svetom. Lenovo Tab Plus je preto vybavený predným 8 Mpx snímačom, ktorý sa kvalitatívne dá označiť za uspokojivý priemer. Kto by však potreboval oskenovať nejaký ten dokument, môže využiť zadný modul s identickým rozlíšením. Počas denného svetla pracujú oba snímače vo váš prospech, ale ako už asi tušíte, s nástupom šera až tmy sa ich výkon výrazne znižuje. A ako je na tom, aj pri všetkej tej už vyššie vymenovanej interakcii, vlastne batéria? Jej kapacita je 8 600 mAh s tým, že je možné ju dotankovať pod 45 W výkonom v rámci funkcie rýchleho nabíjania (v balení nájdete dostatočne dlhú USB-C kabeláž, avšak žiadny adaptér). Pri nenáročnom spôsobe využívania je akumulátor schopný vás podržať niečo málo cez dva dni a pri plnom vyťažení dosiahnete s prehľadom jedného dňa, čo považujem za úplne dostačujúce. Na úplný záver, ešte pred vynesením verdiktu, mám pár poznatkov ohľadom ZUI 16. Ide o softvérovú nadstavbu pre Android 14, ktorá sa komfortom interakcie nesnaží nikomu komplikovať život. Iste, nájdete tu niekoľko aplikácií, ktoré si asi budete chcieť už po prvom spustení odinštalovať, každopádne, oceňujem dobre fungujúci PC modus, s ktorým som v rámci tvorby textu strávil veľa času, a nechýba ani možnosť duálneho zobrazenia na dvoch polovičkách panelu. Lenovo sa zaviazalo, že do začiatku roku 2028 bude schopné pre svoj unikátny tablet Tab Plus zabezpečiť dvojročné veľké Android update balíčky a štyri roky bezpečnostných záplat.

Áno/Nie

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)

S Lenovo Tab Plus som počas takmer mesačného testovania bol vo finále maximálne spokojný. Moja miera spokojnosti však pramenila z minimálnych očakávaní ohľadom výkonu pri väčšej záťaži a hardvér som využíval predovšetkým na sledovanie MLB respektíve NFL prenosov, tvorbu textu po pripojení externej fyzickej klávesnice a klasické putovanie po internete. Ak sa v podobnom scenári nájdete aj u vás doma a súčasne by ste chceli mať doma najlepšie ozvučený tablet za pár korún, odporúčam vám siahnuť po Tab Plus od Lenova.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Datacomp

Klik pro zvětšení (Lenovo Tab Plus - recenze)


CGwillWin