hw
recenze
Saramonic BlinkMe B2

Saramonic BlinkMe B2 - recenze
Saramonic BlinkMe B2 - recenze
07:44, 24.06.2024

Máte na YouTube obľúbeného video tvorcu, či po novom kreatívca, ktorého sledujete už roky rokúce a nemáte v pláne s tým prestať? Tak práve na takejto vzorke tvorivých jedincov, čo svoju prácu pravidelne vystavujú na obdiv "láske aj zatrateniu", sa dnes dá krásne demonštrovať vývoj techniky ako takej. Hardvér zameraný na zber videa a audia sa totižto za posledných päť rokov tak rapídne zmenil, a pochopiteľne v zmysle rastu kvalitatívnej krivky, že ak je ten váš konkrétny YT kanál ochotný sem tam pustiť korunku a investovať ju do vlastného vybavenia, prierez jeho dlhoročnej tvorby je ako keď dobre naolejovaný plát motorovej píly predelí kmeň desiatky rokov starého stromu. Máte možnosť sledovať parafrázu na letokruhy v podobe oddeľovania káblov, potláčania šumu, čoraz väčšieho dosahu, nárastu počtu funkcií ale hlavne, ak to tak môžem povedať, prostoduchosť ovládania. Výrobcovia, ako napríklad známa spoločnosť Saramonic, si totižto dobre uvedomujú nutnosť sprístupnenia svojej audio techniky pre široké masy, a preto pri realizácii najnovších produktov myslia na prístupnosť a široký záber. Aby som tu však len nebásnil do vetra, môžeme si toto moje konštatovanie overiť aj na základe najnovších bezdrôtových mikrofónov práve od Saramonicu, ktoré dostali názov BlinkMe B2, a s ktorými som mal tú česť pracovať viac než mesiac, či už v pohodlí kancelárie, alebo v nehostinnom teréne.

Dizajn hrá prím

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Kvalitné bezdrôtové mikrofóny už, aj na základe toho čo spomínam v úvode, dávno nepatria do nejakej neprístupnej sorty sci-fi zariadení, aké môžete vidieť maximálne tak v televíznom štúdiu. Dnes máte možnosť si vybrať z rôznych takýchto zariadení s rôznou cenou a funkciami. Niekomu stačí samotný mikrofón pre nahrávanie svojho vlastného hlasu a inému záleží na dualite snímania pre potrebu nahrávania rozhovorov. V prípade Saramonic BlinkMe B2 s cenovkou pohybujúcou sa na hranici 250 eur sa rozprávame práve o tej dualite a celkovo o funkciách spadajúcich do prémiového segmentu. Čínsky výrobca sa evidentne chcel razantne vymedziť voči konkurencii a rozhodol, že dizajn modelového radu BlinkMe, kam nespadá len verzia B2, musí byť v istom smere dych berúci. Musím povedať, že sa mu to dozaista podarilo. Model B2 sa skladá z maximálne kompaktného prijímaču v podobe malej štvorcovej krabičky vybavenej vlastným displejom, do ktorého je možné z oboch strán magneticky pripnúť dva mikrofóny. Mikrofóny sú kruhového tvaru a ide o miniatúrnu verziu pukov na hokej, ktorá má z prednej strany plne dotykový LCD displej a z druhej magnetický konektor určený na dobíjanie. Celé balenie zahŕňa praktickú taštičku z pevného materiálu, v ktorej je, mimo iného, uložený adaptér pre uchytenie mobilu a kabeláž vhodná na prepojenie s kamerou, fotoaparátom, telefónom alebo počítačom.

Prispôsobenie

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Konštrukčná kvalita jednotlivých častí tejto magnetickej skladačky je na vysokej úrovni a užívateľ sa preto nemusí obávať, ak mu náhodou mikrofón alebo prijímač nebodaj padne na zem - rozhodne sa okamžite nerozletí na kúsky. Hlavnou hviezdou sú logicky už spomínané farebné TFT panely, pomocou ktorých si viete aktivovať všetky dôležité funkcie a súčasne, čo B2 odlišuje od konkurencie, si viete na nich prispôsobovať pozadie. Výrobca vám v rámci prepojenia s prehľadnou aplikáciou v mobile alebo tablete ponúka niekoľko prednastavených tém, ale oveľa viac vás asi bude zaujímať možnosť vloženia vlastného pozadia. Poďme sa však pozrieť bližšie na funkčnosť mikrofónov. Akonáhle by ste chceli, nezávisle na prijímači, začať okamžite nahrávať zvuk, stačí len dotykom aktivovať funkciu zvanú Onboard Recording. Mikrofón má v sebe pamäť s kapacitou 8 GB, na ktorú si pri vzorkovej frekvencii 48 kHz a 16 bit viete naskladať audio s dĺžkou takmer jedného celého dňa. V prípade, ak by ste zvolili frekvenciu 48 kHz a 32 bit, celkový čas sa skráti o necelých desať hodín - mikrofón samotný pri plnom stave nabitia zvládne Onboard Recording nechať aktívny šesť hodín. Aby toho nebolo málo, v ponuke nahrávania audia je aj záložná linka snímajúca zvuk pri -6 dB, čo je akási poistka v prípade, ak by pri nahrávaní dochádzalo k nechceným technickým problémom v rámci skreslenia.

Záchranná brzda

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Funkcia Onboard Recording je cenná v mnohých aspektoch, avšak ja osobne ju považujem za zlatú záchrannú brzdu v momente, kedy sa vám do prenášaného signálu pripletie niečo nechcené a náhodou vypadne signál medzi mikrofónom a jednotkou. Výrobca udáva konkrétne dosah sto metrov, avšak ten bol nameraný v priestoroch bez rušenia a predovšetkým v exteriéri. Počas mesiaca, kedy som testovanú vzorku pripájal hlavne k bezzrkadlovke za účelom nahrávania produktových videí, sa mi cez to všetko nestal ani jeden takýto výpadok. Ak by však prípadne nejaký nastal a došlo by na vystrihnutie audio stopy previazanej s videom, mohol by som jednoducho z internej pamäte mikrofónu vytiahnuť konkrétnu časť (súbor sa nahráva do formátu wav) a jednoducho si ju zase preniesť počas postprodukcie do video záznamu. Veľmi užitočná funkcia. Poďme sa pozrieť bližšie na HUD ikonky a informácie, ktoré sa vám môžu zobrazovať na displejoch, či už mikrofónu, alebo prijímaču. Predovšetkým tu máme všadeprítomnú indikáciu o stave nabitia batérie (už viete koľko vydrží mikrofón a ja vám to len rýchlo doplním výdržou prijímaču, ktorá je konkrétne 24 hodín), ale rovnako tak si viete skontrolovať silu signálu, regulovať citlivosť snímania alebo prehodiť poradie prednosti. Nastavovanie ovládania je možné priamo cez obrazovky, avšak niekedy je to praktickejšie prostredníctvom aplikácie. V nej si dokážete priradiť skratky ku funkciám, aj cez to minimum fyzických spínačov, ktoré sa nachádzajú na hardvéri ako takom.

Výborná redukcia šumu

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Súčasť onoho kompaktného puzdra, do ktorého dostanete nie len celú skladačku B2, ale aj kabeláž, je séria silných magnetov a spôn - ide o príslušenstvo, pomocou ktorého si viete mikrofóny pripnúť kamkoľvek na oblečenie. Čerešničkou na torte je však aj klasická mačka, ktorá vám vo veternom prostredí dokáže pomôcť s odbúravaním šumu, nehovoriac o aktívnej softvérovej redukcii šumu v pozadí. Softvérovú redukciu vetra si aktivujete priamo žltým spínačom na bočnej strane mikrofónu. Čo tu máme ďalej? Pomocou dvoch fyzických vstupov na tele prijímaču viete prehnať audio linku aj cez dva terminály súčasne, čo je užitočná funkcia v prípade potrieb ohľadom živého prenosu. Ja som sa však, ako spomínam vyššie, sústredil skôr na klasickú formu využívania a musím povedať, že v nej testovaná vzorka obstála na výbornú. Krásne čisté audio bez rušenia, či už v pohodlí štúdia alebo vonku počas nakrúcania EV testov, ma jednoznačne presvedčilo. V priamom súboji s najnovším DJI mikrofónom dokázal Saramonic BlinkMe B2 poskytnúť ešte o chlp komplexnejšie výsledky, a tam, kde som pri DJI výstupe musel počas postprodukcie zasahovať do kvality audia v rámci exteriérov, tak pri B2 stope to vôbec nebolo nutné. Test vzdialenosti pri výrobcom udávanom limite sto metrov som realizoval na ulici a výpadok nastal dokonca ešte o pár metrov ďalej, takže neviem, možno som to nemal merať krajčírskym plátnom (haha).

Dokonalé a všestranné bezdrôtové mikrofóny

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)

Saramonic BlinkMe B2 je dokonalým pracovným spoločníkom pre každého audio a video kreatívca, ktorý sa chce naplno odrezať od káblov. Snažil som sa snažil, verte mi, aby som na tomto komplexnom produkte našiel čo i len jednu zásadnú muchu, ale nakoniec som musel sám uznať, že tu sa podarilo dosiahnuť unikátny výsledok.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Focus Nordic

Klik pro zvětšení (Saramonic BlinkMe B2 - recenze)


CGwillWin