recenze
Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov

Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze
Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze
15:13, 04.10.2024

Sedím v reštaurácii uprostred zábavného parku určeného pre malé deti. Periférne vnímam pohyb šialene pobehujúcich ratolestí rôzneho veku a len s ťažkosťami sa snažím identifikovať svoju dcéru. Je to sotva hodina, čo dojedla dvojitú porciu palaciniek a jej krvným ústrojenstvom sa teraz valí doslova tsunami z cukru, čo znamená, že je schopná všetkého. Pokojne na prvú klapku nakrúti remake kultovej scény z Vyháňača diabla. Hluk sa stupňuje a v momente, kedy nadobudnem naivnú predstavu, že už to jednoducho nemôže byť, čo do maximálnej úrovne decibelov, horšie, z lampiónu tesne nad mojou hlavou sa ozve rev zamestnankyne toho detského safari. Slečna volá jednu časť stáda do sekcie určenej pre narodeninové oslavy – Sandra bude nesmierne rada, ak prijmete jej pozvanie na kúsok torty a úder penovým kladovom do hlavy. Prestávam vnímať okolie a zhlboka dýcham. Zacítim pach kávy a predraženej bagety. Mimo otupujúceho hlasu brigádničky, ktorá po Sandre oznamuje aj oslavu istého Martinka, registrujem už len tlkot vlastného srdca. Meditatívne zatvorím oči a v duchu prosím všetkých bohov, aby som mohol opäť sedieť v aute. Hovorí sa, že ak si človek skutočne niečo úprimne želá, celý vesmír si dá tú robotu, aby mu to splnil. No, v tomto konkrétnom prípade si síce vesmír dal trocha načas, ale nakoniec som sa aj ja dočkal. Buchnutie dvermi s dvojitými sklami nového Superbu od Škodovky bolo po tom celom traumatizujúcom zážitku pre mňa osobne ekvivalentom dosiahnutia nirvány.

Dúfam, že som vás celým týmto úvodom neunudil, každopádne, počas sumarizovania svojich dojmov z týždeň trvajúceho testu spomínanej limuzíny z Mladej Boleslavy som si odniesol jedno zásadné poznanie – tomuto autu stačilo sedem dní na to, aby mi zabezpečilo neuveriteľne kvetnatú mozaiku kladných pocitov a celý ten úvod bol len jedným samostatným čriepkom z nej. Chcete spoznať ďalšie?

Vizuálne orgie

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Takmer dekádu trvalo, kým sa spoločnosť Škoda rozhodla priniesť na trh novú generáciu svojej limuzíny vyššej strednej triedy. Superb sa tak dočkal štvrtej evolúcie a okrem predvoju v podobe verzie kombi prišiel aj ako liftback – keďže sesterský Volkswagen Passat definitívne rezignoval na koncept sedanu, stáva sa práve liftback Superbu istým ekvivalentom vymierajúceho druhu. Dôvody posadenia klasických verzií Passatu do úzadia sú pochopiteľne rôzne a dozaista máte pravdu, ak ukážete prstom na trend elektromobilov. Keď sa však nad tým trocha zamyslíme, tak práve Škoda má jasnú šancu vozidlami ako Superb zaplniť dieru na trhu a uspokojiť čoraz hlasnejších záujemcov o limuzíny strednej triedy – minimálne tie s tradičnou motorizáciou. Ako ste určite dokázali identifikovať už z úvodnej fotky, tak mne sa na test dostala do rúk práve klasická verzia Superbu a to rovno vo výkonnej 2.0 TDI verzii (142 kW) s pohonom všetkých kolies a ultimátnou výbavou Laurin & Klement. Základ tohto adepta na MVP manažérskych flotíl začína na sume štyridsaťšesť tisíc eur s tým, že mnou týždeň skúmaný model by vás stál ešte o necelých desať tisíc viac.

Podnadpis môjho druhého testu automobilu (pripomínam to zámerne, keby ste ma za prípadné chyby v obsahu chceli lynčovať) je podľa mňa veľavravný. Týždeň intenzívneho používania predmetného autíčka bohato stačili na to, aby som si v hlave vytvoril obrovskú mozaiku z pocitov. Začnime rovno dizajnom – čo si budeme hovoriť, to ako zle alebo dobre konkrétne vyzerá akýkoľvek automobil, už vopred z časti predurčuje jeho komerčný úspech či neúspech. Strojcovia Superbu štvrtej generácie v tomto ohľade dokázali skĺbiť aerodynamickú eleganciu s agresívne pôsobiacou osemuholníkovou maskou. Ešte než sa človeku začnú pri pohľade na prednú časť jemne mykať kútiky úst, v zapätí mu udrie do očí duo Matrix svetiel z dvoch bi-LED reflektorov (podotýkam, že sa rozprávame o maximálnej výbave a v prípade lacnejších verzií sú tieto svetlomety už len voliteľným doplnkom). Svetlá obsahujú efektné kryštalické prvky, tridsaťšesť diód na každej strane a luxusne pôsobiaci doplnok modrej farby – ide o prémiový detail zvaný Crystalinium. Na margo celkového dizajnu mám ešte niekoľko poznámok z terénu. Mnohým aktuálna verzia Superbu pripomína z boku akýsi lievanec vytvorený z viacerých limuzín od rôznych značiek. Je to však pochopiteľne celé subjektívne a tak ako som sa počas testovania elektromobilu Škoda Enyaq rozplýval nad jeho unikátnym vizuálnym prevedením, ktorý z každého uhla pohľadu vyžaruje rôzne emócie, tak aj v prípade Superbu som počas jeho obchádzania prežíval podobné pocity. Je to vozidlo schopné priťahovať pohľady okoloidúcich a špeciálne ak si zvolíte príplatkovú Ice Tea metalízu, ktorú dcérka veľavravne nazvala slovíčkom: zlatá.

Priestor aký si zaslúžite

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Už vyššie spomínaná aerodynamika ide ruka v ruke s pozmenenými proporciami celého auta. Základ ostáva postavený na modifikovanej MQB platforme z Volkswagen Group s tým, že dĺžka narástla o celých 43 milimetrov na takmer päť metrov (konkrétne je to 4 912 mm). Aj keď sa zo šírky ubralo 15 mm a nový Superb je teraz roztiahnutý na 1 849 mm, výška strechy sa naopak zvýšila o 11 mm (celkovo 1 481 mm) – nastupovanie je preto oveľa pohodlnejšie a nemáte pocit, že si sadáte do jamy. A keď už si takto metaforicky sadáme, poďme sa spoločne porozprávať o interiéry. Z uvedených rozmerov je vám asi jasné, že v tomto prípade sa voľným priestorom vôbec nešetrí. Zadná časť ponúka maximálne pohodlie pre kolená a aj keď som predné kreslo posunul úplne dozadu, spolujazdec vysoký takmer dva metre sa kolenami ani hlavou nedotýkal ničoho. Späť však za volant. Škodovka premiestnila zadávanie pohybu pre automatickú prevodovku zo stredného tunelu priamo pod volant a tým umožnila vytvoriť dve delené stredné priehradky s takmer šesť litrovým objemom – súčasťou je miesto na nápoje a obrovská bezdrôtová nabíjačka, tentokrát v rovnej polohe, čo znamená, že si pomocou nej nabijete aj skladací mobil. Fyzickú konektivitu zabezpečuje štvorica USB-C vstupov s výkonom 15 až 45W – absolútne perfektná vec vhodná aj na nabíjanie výkonných notebookov, ktorú môžu využívať hlavne pasažieri sediaci v zadnom rade. Vizuálnou dominantou strednej časti sa stáva jednak trinásť palcov veľký display (v zásade ide o identický panel, aký nájdete v novom Enyaqu 85), ale hlavne trojica mechanických ovládačov s integrovanou obrazovkou. Škoda si toto praktické trio pomenovala ako Smart Dials a okrem primárnej funkcie regulácie teploty ide o plne prispôsobiteľných pomocníkov – môžete si do nich navoliť zadávanie jazdných režimov, vyhrievanie a ventilovanie sedadiel, hlasitosť rádia, upravovanie veľkosti mapy navigácie i mnoho ďalšieho. V súčasnej dobe, kedy sa všetko ovládanie v rámci infotainmentu realizuje výlučne digitálne, je možnosť priameho kontaktu prstov s fyzickými ovládačmi obrovskou výhodou. Apropo, interakciu môžem celkovo označiť za bezproblémovú, či už v rámci bezdrôtového Android Auta (Apple CarPlay je rovnako podporovaný) alebo takmer nulovej latencie softvéru.

Intuitívne ovládanie cez Smart Dials

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Kaplnka s head-up displejom kryje desať palcový panel s ukazovateľom rýchlosti a ďalších pridružených informácií (spotreba, navigácia, čiastočne autonómne funkcie). Je nutné podotknúť, že ak je celkovo dizajn nového Superbu schopný si obhájiť škatuľku premyslenej elegancie, tak práve ona kaplnka nezastrešujúca predný displej po celej jeho šírke z danej kategórie tak trocha vypadáva. Je to ako keď si ľahnete do stanu a trčia vám z neho nohy von. Dá sa na to zvyknúť? Určite áno a aj ja sám som si to po čase prestal všímať, ale vždy keď ku mne sadol niekto, koho som ešte nezviezol, bola práve kaplnka prvá vec, ktorú okomentoval. Výbava Laurin & Klement ponúka luxusne vyzerajúcu dekoráciu palubovky v rámci dreva a prešívanej vegánskej kože – do dokonalosti to celé posúva plne prispôsobiteľná RGB linka tiahnuca sa celým obvodom dverí s osvetlenými kľučkami. Plastové rebrované krytie palubovky v strednej časti po boku spomínaného podsvietenia a dreveného motívu vo mne vyvolávalo rôznorodú zmes pocitov. Ako keď zoberiete retro štýl interiérov amerických áut zo sedemdesiatych rokov a zakomponujete ich do súčasnej moderny. Vyzerá to uhrančivo, avšak už menej zábavné bude čistenie priestoru medzi rebrami, kde sa s úspechom usádzajú prachové čiastočky a iné nečistoty. Interiér nového Superbu je vybavený celkovo takmer tridsiatkou Simply Clever riešení. Zoznam zahŕňa špeciálnu kocku na utieranie šmúh z displejov, držiak na tablet v zadnej časti, vrecká pre mobilné telefóny, legendárny dáždnik vo dverách vodiča, škrabku na sneh vyrobenú z recyklovaných materiálov umiestnenú v kryte nádrže a podobne. Osobne som bol fascinovaný špeciálnym kengura vekom v hornej časti obrovského kufra (645/1 795 litra), ktoré unesie tri kilogramy a viete si doň efektne upratať takmer čokoľvek. Novinkou spomínanej výbavy je aj možnosť využívania masážnych sedačiek v prednej časti – ide o desať vzduchovým vankúšov masírujúcich váš stuhnutý chrbát pri dlhých cestách.

Ozvučenie Canton zahŕňa 14 reproduktorov

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Motorová konfigurácia v prípade testovaného vozidla bola konkrétne v podobe silnejšieho 2.0 TDI (142 kW – 193 k) agregátu s pohonom všetkých štyroch kolies. Škoda má však v ponuke aj akýsi základný štvorvalec 1,5 TSI evo2 (110 kW) doplnený o 48 V štartér generátor a menšiu li-ion batériu. Rovnako tak môžete siahnuť po 1.5 TSI (150 kW) Plug-in Hybride alebo sérii ďalších motorizácií. Spomínaný Mild-hybrid v tomto prípade ponúka funkcie takzvaného plachtenia s nečinným motorom, okamžitú akceleráciu z miesta a čiastočnú rekuperáciu. Ak by som si teraz osobne kupoval nové auto a uvažoval o Superbe, rozhodne by som svoju pozornosť upriamil práve na jeden z hybridných motorov. Dôvodom je to, že ako dlhoročný majiteľ čistého elektromobilu som si už natoľko zvykol na bezkonkurenčnú akceleráciu z miesta, že by mi proste v novom aute výrazne chýbala. Neberte to ako negatívum, s testovaným TDI motorom som bol schopný spraviť viac ako tisíc kilometrov na jednu 66 litrovú nádrž, to všetko pri kombinovanej spotrebe cca 6 litrov na 100 kilometrov. Avšak sú určité veci, ktoré by som nevymenil ani za takto obrovský dojazd. Čo sa týka prevodovky, tak nové verzie Superbu sa predávajú už len s automatickou 7-DSG, s ktorou som počas testu nemal žiadny zásadný problém. Pocit z jazdenia, či už v drsnejšom teréne alebo po hladkom asfalte bol neskutočný. Škoda vám totižto za príplatok alebo práve ako základ Laurin & Klement výbavy ponúka DCC Plus podvozok doplnený o integráciu adaptívnych tlmičov s duom ventilov. Tie sú určené pre samostatnú reguláciu tlmenia počas odskoku a kompresie. Vozidlo je tak neustále stabilizované, nech už letí do zákruty vysokou rýchlosťou alebo cez nerovný povrch vozovky – žiadne húpanie do strán, tak ako tomu bolo v minulosti, sa už nekoná. Skutočne, dlhé alebo krátke trasy v tomto vozidle, nech už bola kvalita cesty akákoľvek, som si vyložene užíval. Jediné menšie negatívum bolo občasné žblnkanie (neviem ako inak mám popísať ten zvuk vychádzajúci zo spomínaných ventilov), ktoré sa ozývalo od podvozku počas jazdy cez veľké výmole.

Automatické parkovanie je "pain"

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)

Automobilka z Mladej Boleslavy sa z pochopiteľných dôvodov snaží dostať do svojich vozidiel čo najviac spoľahlivých technológií napojených na bezpečnosť a inak na tom nie je ani štvrtá generácia Škoda Superb. Okrem balíčku Travel Assist, ktorý dokáže preberať čiastočnú kontrolu nad autom v rámci monitorovania dopravných značiek a šetriť vám tak peniaze za pokuty či palivo, tu máme dobre fungujúci systém bezpečnostných asistentov v rámci nepredvídateľného pohybu okolo celého vozu. Varovanie pred vystúpením som si obľúbil a minimálne v jednom prípade to zachránilo zostrelenie cyklistu. Z čoho som však osobne mal najväčšiu vlnu negatívnych pocitov v zmysle mnou proklamovanej mozaiky, tak tým bol parkovací asistent, respektíve automatické parkovanie priečne alebo pozdĺžne. Proces realizácie tohto druhu autonómneho parkovania je jednak zdĺhavý (než si auto nájde pomocou 360 stupňových kamier nejaké miestečko je podmienené pomalým prejazdom a následným vracaním sa), ale čo je ešte horšie, úspešnosť bola v mojom prípade polovičná. Opakovane sa stávalo, že auto prerušilo proces parkovania v polovici manévru alebo zaparkovalo mimo vyznačených čiar. Dôvodov môže byť viacero, napríklad daždivé počasie alebo nejasné dopravné značenia na zemi, avšak osobne by som sa po tejto skúsenosti už priamo v premávke nemal chuť spoliehať na automatiku a jednoducho všetko realizoval vlastnou rukou. Avšak úplne chápem, že niečo takéto je určené pre neskúsených vodičov/vodičky, ktorým to za istých situácií môže pomôcť zaparkovať tam, kde si vôbec neveria.

Sedem dní s najnovšou verziou Škoda Superb vo výbave Laurin & Klement vo mne a mojej rodine zanechalo výrazne pozitívne dojmy. Je jasné, že tento druh limuzíny vyššej strednej triedy nájde svoje uplatnenie hlavne v rámci flotíl u veľkých spoločností – to je ostatne vtlačené priamo do DNA značky Superb. Každopádne, každá jedna súkromná osôbka, ktorá sa do auta tohto formátu zamiluje na prvý pohľad (dizajn robí divy), dostane jeho kúpou možnosť si vyskladať svoju vlastnú mozaiku kladných pocitov.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Škoda

Klik pro zvětšení (Škoda Superb Laurin & Klement - mozaika z pocitov - recenze)


CGwillWin