preview
F.3.A.R.

F.3.A.R. - preview
F.3.A.R. - preview
16:34, 09.05.2010

Prvý F.E.A.R. sa zjavil ako záblesk z čistého neba a zašpinil obľúbencom hororových akcií monitor od krvi a strachu. Každý kto dohral prvý diel mal chuť pokračovať v príbehu . No dva nepodarené datadisky veľmi nepotešili. Hráči sa začali obávať či druhé pokračovanie bude skutočne stáť za to. A stálo! Len krátkou kampaňou mierne sklamalo.

Upozorňujeme, že ak ste nehrali jednu z týchto hier a nechcete sa dozvedieť dôležité zvraty tak tento článok ďalej nečítajte. Objaví sa v ňom totiž niekoľko informácií, ktoré sú čo sa príbehu týka, dôležité.

Už nejaký piatok vieme, že vôbec tretie pokračovanie sa objaví a podľa všetkého by to malo byť už na jeseň (podzim). Prekvapí, že na hre už nebude priamo pracovať studio Monolith. Tí budú iba dohliadať a radiť novým autorom, pomerne neznámym vývojárom z Day 1 Studios. Vydavateľ Warner Bros sa snaží hru ukázať verejnosti svojsky. Zavolali si totiž ako spoluprácu na scenári hollywoodskeho “majstra“ hororu John Carpentera. Celkom dobrá reklama.

Klik pro zvětšení (F.3.A.R. - preview)Klik pro zvětšení (F.3.A.R. - preview)

Vieme už, že sa v pokračovaní objaví Alma, Point Man (hlavný hrdina prvého dielu) a Paxton Fettel. Poviete si, však Fettel je už mŕtvy. No bol mŕtvy, ale už žije. Ako to? No predsa vo F.3.A.R. má byť kooperatívna kampaň. Pokračovanie má zabudované číslo v názve, ale to pozorný čitateľ Czechgamer.com vie.

Takisto by sa mal klásť v pokračovaní dôraz na multiplayer. Ale tým hlavným ťahákom je kooperatívna kampaň. Hlavný hrdina Point Man je bratom zlého Paxton Fettela. Nie je síce jasné ako jeho brat ožil, ale je tu. V hre to bude pre všetkých zrejme vysvetlené. Budete teda môcť ovládať, obidve postavy. Tomuto nápadu som rád, iste to oživí hrateľnosť. Avšak bojím sa, že atmosférické prvky idú už z tak málo strašidelnej hry ešte viac do úzadia.

Alma, ktorú sa pokúšal Fettel vyslobodiť a kvôli čomu sa bratia škriepili si v druhom diely vyhliadla vojaka Becketa, ktorý ju mal oplodniť. Ak sa jej podarí plod porodiť, tak je v otázke celý svet. Na svet sa má narodiť démon. A do rúk dostávame dvojicu bratov, ktorí sú v čase presne o tých deväť mesiacov neskôr čo bola Alma oplodnená. A hneď sa zjavuje otázka, zabránite pôrodu, alebo nie?

Tiež veľmi nemôžete dôverovať Fettelovi, ešte nedávno ste boli proti nemu a teraz s ním spolupracujte. V rámci hry, však nečakajte zradu skôr ako pri konci hry. V tejto hre, podobne ako v Left 4 Dead, je dôležitá spolupráca, inak ťažko prežijete. Point Man má očividne väčšiu výdrž, v jeho moci je spomaľovanie času, guľomety, brokovnice a však to poznáte bežná výstroj. A rukách kolegu Paxtona Fettela sú o niečo zaujímavejšie schopnosti. Môže napríklad nepriateľa energeticky zraziť päsťou, dostať sa na miesta na ktoré hráč v rukách Point Mana nie, na tých miestach môžu byť skratky v prostredí, munícia, alebo dokonca tajná a menej dôležitá informácia. A taktiež môžete ako Fettel používať schopnosť Possesion. Nerátajte však zo všetkými schopnosťami od začiatku hry. Hra má celú dobu hráčov prekvapovať novými a novými vecami. Tu rozhodne motivácia je. Môžete si podmaniť nepriateľov, najprv iba obyčajných vojakov, neskôr však rôznych psychicky zdatnejších protivníkov. Získať môžete tak aj nepriateľské schopnosti. Zaujímavý prvok.

Rád som, že sa do hry vrátia možnosti ako pozerať za roh, alebo aj novšie vymoženosti moderných hier, intuitívne skrývanie sa za prekážku a tak. Pokiaľ iste viete, F.E.A.R. vynikal vynikajúcou umelou inteligenciou, zahanbiť sa nemá ani hrdý a už tretí nástupca.

Klik pro zvětšení (F.3.A.R. - preview)Klik pro zvětšení (F.3.A.R. - preview)

Do hry sa vrátia autormi obľúbení roboti. Môžete do nich nastúpiť a ovládať. Bolo by hlúpe si myslieť, že nepriatelia disponovať nimi nebudú. Bohužiaľ autori sa nechali počuť, že budú oveľa viac v hre využívaný. Prosím Vás, my chceme F.3.A.R. ešte stále v prvom rade ako hororovú akciu!

Poteší, že koľko krát si hru zahráte, toľko krát bude iná. Náhodne generované strety s protivníkmi, nielen ich pohyby. Rovnaké vždy ostanú len hlavné strety. Teším sa, len dúfam že sa to neprejaví na krátkej hernej dobe.

F.3.A.R má byť intenzívnou hrou od prvého kroku až po záver hry, či to je dobré, alebo nie sa uvidí. Zatiaľ je sa však na čo tešiť. Pochybnosti o kvalitnej hre môžu ísť preč, technicky bude hra zvládnutá iste na jednotku, tiež sa nemusíme obávať vysokých HW nárokov. Však už onedlho sa o tom môžeme presvedčiť. Ak teda autori nejakým zázrakom hru neodložia.


CGwillWin