speciál
Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)

Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)
Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)
00:00, 10.04.2005

Tři miliardy lidských životů zhasly 29.srpna 1997. Ti kteří přežili jaderný výbuch se museli postavit nové hrozbě - válce proti strojům. Lidstvo však nalezlo oporu v Johnu Connorovi, vůdcovi lidského odboje. Skynet se pokusil zlikvidovat Johna tím, že do roku 1984 vyslal Terminátora, aby zabil jeho matku - Sarah Connor. Druhý Terminátor zaútočil na Johna když byl ještě dítě. I tentokrát dokázalo lidstvo vyslat někoho na ochranu. Bylo jen otázkou času, kdo z nich nalezne Johna dříve...

Příběh

Terminátor 2 navazuje tam, kde první Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování))Arnold Schwarzenegger - T800 Terminátor skončil. Spektakulární velkofilm s nejvyšším rozpočtem tehdejší doby (90 milionů dolarů) přivedl nazpět oba hrdiny z jedničky - Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) režiséra Jamese Camerona a samozřejmě i Arnolda Schwarzeneggera. Ten se však tentokrát postavil na správnou stranu barikády. Jeho protivníkem se stává téměř nezničitelný T-1000 založený na bázi tekutého kovu. 10 let po neúspěšném pokusu zabít Sarah Connorovou, Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) budoucí matku novodobého spasitele lidstva, se do Los Sngeles vrací z budoucnosti Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) nový typ Terminátora T-1000, aby zlikvidoval už narozeného Johna Connora. Současně dospělý Connor na svoji ochranu posílá do minulosti druhého terminátora T-800. Oba terminátoři nezávisle na sobě pátrají po malém Johnovi. Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) Chlapec zjišťuje, že T-800 je naprogramován na jeho ochranu a s jeho pomocí osvobodí svou matku z psychiatrického ústavu, kde je léčena z údajné schizofrenie. Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) T-800 oběma vysvětluje, co přinese budoucnost. Počítačový génius Miles Dyson sestrojí superpočítač Skynet, který v roce 1997 začne sám přemýšlet a vyvolá nukleární válku, aby zničil veškeré lidstvo. Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) Sarah se sama vydá za Dysonem, ale nedokáže ho zabít. T-800 Dysonovi dokáže, že přichází z budoucnosti a vědec souhlasí se Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) zničením výsledků svého dosavadního výzkumu. T-1000 se o tom dozvídá a snaží se své protivníky eliminovat. V závěrečném dramatickém střetu je nakonec terminator T-1000 zničen. T-800 pak naléhá, aby byl také zlikvidován, neboť jeho řídící mikročip by mohl být zneužit a budoucnost lidstva ohrožena ještě dříve.

DVD – Special Edition

Film se nachází na disku v obrazovém formátu 2,35:1, přičemž obraz je na stáří filmu skutečně velkolepý, zvuk se pak nabízí v slušném Dolby Digital 5.1 a vynikajícím DTS. Vzhledem k tomu, že se v tuto dobu jedná už o 14let starý film, tak se autorům z nového DVDčka povedla vyždímat opravdu maximální jak obrazová tak i zvuková kvalita. Kdo dá spíše na češtinu, pro něho je tu připraven český dabing rovněž v Dolby Digital 5.1, kde Arnolda dabuje náš oblíbený hlas akčních hrdinů Pavel Soukup. Titulky pak zde máme české a anglické. Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) DVD verze Terminátora 2 je vydaná jako speciál edition na dvou DVD discích. Na prvním disku se nachází samotný film s audiokomentářem herců a tvůrců, tedy spíše se jedná o rozhovory s herci, a pak stručné biografie herců a tvůrců. Na druhém disku jsou pak čtyři trailery, půlhodinový film o filmu The Making of T2, kde se dozvíme jen stručně o vývoji a natáčení tohoto filmu, druhý dokument - T2: More than Meets the Eye - se soustředí na rozšířenou verzi filmu a důvody, proč musely být záběry vynechány. A také zde máme pár slov o alternativním konci. Třetí dokument The Making of T2:3-D: Breaking the Screen Barier má rovněž skoro půlhodinu a věnuje se atrakci Terminátor. Je ale divné, že nejdříve vyšel Terminátor 3, po roce následoval Terminátor 2 a nyní čekáme na již slíbeného Terminátora 1, o kterém se s vámi podělím hned co se mi dostane do ruky.

Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování))
P@inSnip3r_07-04-2005-20-50-52_10.jpgOn si snad myslí že víc hlav víc ví...
Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování))
P@inSnip3r_07-04-2005-20-50-52_11.jpgMatch - co víc dodat

Pokračování série Terminátor

Ihned po premiéře a vesrkze úspěšném přijetí Terminátora 3 se začalo velice vážně hovořit o dalším pokračování. Zhruba rok od premiéry Terminátory 3 se vyrojilo hned několik zajímavých informací, které by mohly vést ke vzniku čtyřky. Hnací silou bude určitě produkční dvojka Mario Kassar a Andrej Vajna, která za Terminátorem stojí už od druhého dílu. Od nich také přišel impuls ohledně vzniku již hotového osmdesátistránkového scénáře. Oba dva prohlašují, že si pro režii Terminátory 4 zavázali režiséra trojky Jonathana Mostowa. Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování))

P@inSnip3r_07-04-2005-20-50-52_19.jpgwow - great jump
Pokud film vznikne, je téměř jistá účast Nicka Stahla (John Connor) a Claire Danes (Kate Brewster), kteří se k ní zavázali smluvě podepsáním smlouvy ke třetímu dílu. Ohledně dalších herců a charakterů panuje značná nejistota. Díky tomu, že se stal Arnold Schwarzenegger těsně po premiéře Terminátora 3 kalifornským guvernérem a vzdal se tím jakékoliv herecké práce, nelze s ním minimálně po dobu jeho práce v úřadě herecky počítat. Pokud by však film vznikl až za pár let a Arnold nebyl znovuzvolen, je velice pravděpodobné, že by se mohl v roli Terminátora v pokračování objevit. Jeho účast není podmínkou vzniku Terminátory 4. Jako první, kdo by připadal v úvahu ztvárnit hlavní postavu terminátora je herec The Rock, kdyby ten odmítl, tak tvůrci osloví Vina Diesela. Vzhledem k tomu, že Terminátor 3 měl rozpočet 175milionů dolarů a to se odehrával v přítomnosti je dost pravděpodobné, že Terminátor 4 odehrávající se v budoucnosti bude mít ještě mnohem větší rozpočet. Terminátor 4 ještě není na světě, ale dvojka Kassar a Vajna už velice vážně mluví o pátém a prý definitivně posledním dílu. Objevily se dokonce zprávy, že by čtyřka a pětka vznikala najednou, podobně jako nedávno Matrix Reloaded/Revolutions a stejně tak by byl rozpůlen i děj. Proti tomu však hovoří fakt, že producenti prý s nabídkou, která nepůjde odmítnout, osloví pro režii pátého dílu Jamese Camerona. Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování)) Závěr

Těžko si současné akční scifi filmy představit bez Terminátora 2 – je to prostě nestárnoucí klasika. Arnoldovi filmy většinou celé sleduji s obrovským napětím, od samého začátku až po úplný konec, prostě pořád se něco děje a je na co se dívat - v tom není Terminator 2 výjimkou. Navíc když nyní přichází ve speciální edici s perfektním zvukem a obrazem – to se pak musejí každému fanouškovi rozzářit oči jako žárovičky na Vánočním stromečku a bylo by přeci škoda nemít toto DVDčko doma.

Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování))
P@inSnip3r_07-04-2005-20-50-52_22.jpgSedřený a unavený po celodenní prácičce
Klik pro zvětšení (Terminátor 2: Judgment Day (Den zúčtování))
P@inSnip3r_07-04-2005-20-50-52_13.jpgPoslední gesto Terminatora

V hlavních rolích: Arnold Schwarzenegger (Terminátor), Linda Hamilton (Sarah Connor), Edward Furlong (John Connor), Earl Boen (Dr. Peter Silberman), Robert Patrick (T-1000), Joe Morton (Miles Bennett Dyson) , S. Epatha Merkerson (Tarissa Dyson), Castulo Guerra (Enrique Salceda), Jenette Goldstein (Janelle Voight), Xander Berkeley (Todd Voight), Danny Cooksey (Tim), Leslie Hamilton Gearren (dvojnice Sarah Connor)

Režie: James Cameron
Kamera: Adam Greenberg
Hudba: Tom Johnson, Gary Rydstrom, Gary Summers, Lee Orloff
Produkce: Mario F. Kassar & Andrew G. Vajna
Délka filmu: 137 minut
Hodnocení: 98%

CGwillWin