recenze
F1 2021

F1 2021 - recenze
F1 2021 - recenze
09:00, 27.07.2021

Takmer v polovici 72. sezóny Formuly 1, sa k potešeniu fanúšikov z už tak veľmi zaujímavo rozbehntého boja o titul, pridali aj Codemasters s EA, ktorí predstavili opäť o čosi obohatený už štrnásty herný titul z tejto série. F1 2021 je ale prvotinou Codemasters po akvízicii od EA a tak sa pred samotným vydaním, z mnohých kútov ozývali kdejaké obavy z toho, ako bude fungovať in-game finančná politika, či ako nový publisher zasiahne do obsahu hry. Na úvod môžem potvrdiť, že žiadna takto negatívna zmena nenastala a F1 2021 ostáva verná klasickým mechanikám a poplatkovým systémom z minulých rokov, zatiaľ čo pridáva niekoľko nových možností.

Klik pro zvětšení (F1 2021 - recenze)

Asi najväčším marketingovým trhákom je nová singleplayer príbehová kampaň s názvom Braking Point, v ktorej budete mať možnosť vžiť sa do role začínajúceho F1 pretekára, po výhre F2 šampionátu. Do jedného z týmov (Haas, Alfa Romeo, Williams, Aston Martin, či Alpha Tauri) vstúpite ako sekundant už ostrieľaného kolegu Caspera, s ktorým počas sezóny zažijete niekoľko krušných situácií na trati aj mimo nej. Príbeh sa v princípe buduje pomocou cutscén, kde pred závodom alebo po ňom prebehne krátka interakcia medzi vami, vašim tímovým kolegom, šéfom alebo rivalom z druhého tímu a následne ste vsadený do istého kola závodu, kde je vašim cieľom dosiahnuť čo najlepší výsledok. Aj keď si príbeh podľa môjho názoru berie trochu inšpirácie od dramaturgov Netflix série Drive to Survive a trochu preháňa, je to k budovaniu napätia pochopiteľné. Každopádne nemôžeme očakávať akýsi rozsiahly storymód s veľkým množstvom možností. Skôr krátke obohatenie klasického športového simulátora.

Klik pro zvětšení (F1 2021 - recenze)

Ak budeme pokračovať zostupne, ďalším výraznejším aditívnym kontentom je co-op kampaň pre dvoch hráčov, kde si spolu s kamarátom vyberiete jeden alebo dva rozličné tímy v ktorých budete pôsobiť, nastavíte si spoločné pravidlá, štruktúru víkendov a jazdíte podobne ako to je v klasickom kariérnom móde. Počas sezóny postupne vylepšujete váš monopost a zbierate body. Avizovanou zmenou je aj model poškodenia a teda o čosi zreevidované fungovanie kolízií a porúch počas závodu. Hra pôsobí o čosi realistickejšie, nehody dávajú trochu väčší zmysel a mechanické poruchy vedia veľmi nepríjemne prekvapiť napríklad aj v poslednom kole závodu. Ako plus vnímam aj to, že zatiaľ sa mi ani nepodarilo získať penalizáciu za to že do mňa nabúral pretekár za mnou, čo bolo v predošlej F1 2020 vcelku bežné. AI je ale tento rok na pomerne vysokej úrovni a častokrát dokáže celkom vhodne vyhodnotiť situáciu a ak treba tak sa napríklad aj uhnúť.

Klik pro zvětšení (F1 2021 - recenze)

Vylepšenia sa dočkali aj zvuky monopostov, ktoré sú omnoho realistickejšie, akoby tvrdšie a počas celého závodu vás obklopujú tak, že sa pomaly cítite ako na reálnej trati. Jedno väčšie plus musím dať aj grafickému vizuálu, ktorý opäť pokročil aj čo sa týka spracovania tratí ale podobizní samotných závodníkov. Čerešničkou na torte sú cutscény režimu Breaking Point.

Klik pro zvětšení (F1 2021 - recenze)

Aby som len ale nechválil, musím podotknúť že výkonostné nastavenia tímov reálne opäť nie sú, čo môže pochopiteľne niekomu vadiť. Zároveň nám Codemasters tentokrát ubrali možnosť zajazdiť si na historických monopostoch a niekoľkých známych okruhoch. Na poli customizácie sme sa tiež veľmi neposunuli a akési sofistikovanejšie kreácie pri tvorbe charakteru alebo dizajnu monopostu nemôžeme očakávať ani tento rok. V tradícii z minulého ročníka ale pokračuje aj platený "Podium Pass", prostredníctvom ktorého môžete získavať exkluzívne a časovo obmedzené odmeny.

Klik pro zvětšení (F1 2021 - recenze)



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ABC Data

Klik pro zvětšení (F1 2021 - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
F1 2021 sériu rozširuje o nové možnosti kampane a vykračuje smerom k väčšej realistickosti. Ponecháva si však aj niekoľko negatív z minulých ročníkov

CGwillWin