hw
recenze
Motorola edge 50 pro - recenzia

Motorola edge 50 pro - recenzia
Motorola edge 50 pro - recenzia
08:02, 13.06.2024

Posledné roky som mal v rámci produkcie mobilov od značky Motorola pocit, že táto legendárna, ale dnes už predsa len na trhu menej výrazná značka, túži po tom nájsť svoju novú tvár. Jeden čas to celé marketing staval na nízkych cenách, následne prepli do uprednostnenia fotografických predností, aby to neskôr zase nahradili bohatosťou výbavy balenia a rýchlosťou nabíjania. Z filozofického pohľadu sú to všetko užitočné a pre konzumentov neraz zásadné prednosti, pri ktorých sú schopní tasiť peňaženky ako kovboji na pravé poludnie, avšak z môjho pohľadu tomu všetkému Motorola nikdy nedala jednotnú tvár a ideu – chrlila príliš veľa modelov rôznych názvov, v ktorých bol, v konečnom dôsledku, problém zorientovať sa. Aktuálnou stratégiou americkej lomeno čínskej spoločnosti, tou určenou pre súčasný kalendárny rok, je sústredenie sa na životný štýl kupujúceho, čoho dôkazom je trio telefónov modelového radu Edge 50. Či je práve toto priamou cestou k mnou žiadanej jednotnosti, sa, okrem iného, dozviete v nasledujúcej recenzii.

Nová doba

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Ono to sypanie hromady telefónov s rôznym zacielením má, mimo očakávaných pozitív, aj isté negatívne dopady. Minulý rok bol model Edge 40 Pro prezentovaný ako úplná vlajková loď uvedeného výrobcu a každý kto si tento mobil zakúpil, platil s vedomím, že od značky Motorola ide v istom smere o strop. Pre súčasný kalendárny rok je však Motorola Edge 50 Pro v úvodzovkách len na druhom mieste, keďže o stupienok vyššie je po novom verzia s koncovkou Ultra. Cenový rozdiel sa pohybuje na úrovni dvesto eur s tým, že Pro prichádza predovšetkým so slabším procesorom – tretím do partie je lacnejší model Fusion, o ktorom si však povieme v separátnom článku. Nám sa do redakcie dostal E50 Pro vo farebnej verzii Luxe Lavender, ktorý práve vďaka svojmu dizajnu a chrbtu z umelej kože z časti cieli na mnou v úvode spomínaný životný štýl kupujúceho. Ešte než začnem hodnotiť dizajn, poďme sa pozrieť na obsah balenia. Tam, kde už iní veľkí výrobcovia dávno z balenia svojich zariadení odstránili adaptéry, sa Motorola stále drží, a aj pri spomínanej trojici Edge telefónov ponúka plnú výbavu. Okrem silikónového puzdra si preto kupujete dostatočne dlhý USB-C/USB-C kábel a hlavne 125 W nabíjací adaptér. Ekológia sa usmieva predovšetkým pri pohľade na plne papierový prebal, čo je však dnes už štandardom aj u iných značiek.

Kožená guma?

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Pojem „vegánska koža“ je chrumkavý marketingový výraz pre umelú náhradu skutočnej kože. V prípade testovanej vzorky ide o drsný povlak zo silikónu, ktorý výrobca natiahol na zadnú stranu inak hliníkového rámu. V strede chrbta sa nachádza ikonické logo výrobcu a v ľavom hornom rohu len nepatrne vystupujúca séria foto komínov. Dizajn telefónu Motorola Edge 50 Pro vnímam maximálne pozitívne a kdekoľvek som testovaný mobil vytiahol, každý čo sa okolo pristavil mal nutkavú chuť si ho zobrať do rúk a pohrať sa s ním. Gumená zadná časť nemá tendenciu zbierať odtlačky prstov, avšak za to jej chutí zbieranie jemných čiastočiek textílií z vreciek nohavíc alebo bundy – drsná textúra síce pomáha lepšej manipulácii aj v prípade, že máte práve mokré ruky, ale po čase sa stáva zbernicou spomínaných nitiek z oblečenia. Hliníkový rám so zaoblenými okrajmi dozaista pôsobí prémiovým dojmom a keďže má mobil certifikát IP68, môžete si s ním pokojne skočiť na polhodinku do bazéna a nič zásadné tým nepokazíte. S váhou výrazne podliezajúcou hranicu dvesto gramov sa výrobca presne trafil do mojich preferencií, keďže telefón nepôsobí lacným dojmom z konštrukčného pohľadu, ale súčasne svojmu majiteľovi nemá chuť počas nosenia sťahovať nohavice niekam ku členkom. Ak dáme bokom vystúpený fotomodul, tak hrúbka celého šasi je len niečo cez osem milimetrov, čo je rovnaký údaj z prémiovej kategórie. Suma sumárom, nebyť vyššie spomínanej náchylnosti na zber bavlny a nití, nový Edge 50 Pro by sa mohol suverénne chváliť originálnym dizajnom svojej zadnej časti, avšak takto je to chválenie s jedným veľkým ALE.

Snímač odtlačkov je nízko

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Predná strana je logicky, ak dáme bokom tenké rámiky a selfie priestrel, plne v réžii displeju. Ide o 6,7 palcov veľký P-OLED panel s rozlíšením 2712 × 1220 pxl (hustota 446 ppi) a obnovovacou frekvenciou 144 Hz. Hlboko v dolnej časti obrazovky sa nachádza primárny bezpečnostný prvok, optický snímač odtlačkov prstov. Snímač samotný je spoľahlivý a nemal som s ním vyložene problém, avšak nechápem prečo ho Motorola strčila až tak nízko, keďže človek svoj telefón odomyká držiac ho v jednej ruke a pre väčší pocit istoty je automaticky lepšie, aby palec pozične išiel vyššie. Tak či onak, s obrazovkou samotnou sa spája predovšetkým už spomínaných 144 Hz, čo je dozaista veľkou výhodou, ale keďže nejde o LTPO, variabilnosť obnovovacej frekvencie skáče v automatickom moduse od 60 cez 120 až po 144 Hz. Obrazovka (10 bit) má podporu HDR10+ a jej štandardný jas je 1 300 nitov pri bežnom používaní – maximálny jas je 2 000 nitov. Užívateľ tak nebude mať problém s čitateľnosťou textu ani v prípade, že sa mu o displej oprie ostré slnko. V prípade proklamovaných certifikátov Pantone a Pantone SkinTone by bolo možné teoreticky potešiť aj kreatívnu časť konzumného spektra, čo na svojom mobile chce riešiť nejakú čiastočnú vizuálnu postprodukciu, ale osobne tieto nálepky vnímam skôr ako ďalšiu marketingovú barličku, než niečo prakticky uchopiteľné. Pravdou však je, a to bežného človeka zaujíma aj tak najviac, že sledovať videá alebo hrať hry na tomto konkrétnom displeji je viac ako príjemné a v danej cenovej kategórii môžeme hovoriť o adekvátnom zážitku.

Bez Dolby Vision

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Hlavným zdrojom energie pre Edge 50 Pro je batéria s kapacitou 4 500 mAh, ktorá ide na vlne jednodňovej využiteľnosti pri vysokom stupni využívania a dvojdňovej pri normálnom spôsobe interakcie. Treba však jedným dychom dodať, že Motorola tentokrát voči minuloročným modelom Edge išla s kapacitou nižšie. Naopak výraznou prednosťou sa stáva možnosť dotankovania energie pod výkonom priloženého adaptéra 125 W, kedy vám stačí menej než dvadsať minút, aby ste telefón dostali z nuly na plný stav. Tú časť konzumentov, čo je ovešaná nositeľnou elektronikou následne dozaista poteší možnosť reverzného dobíjania s výkonom 10 W. Bezdrôtovo a pri využití originálnej nabíjačky je možné mobil dotankovať výkonom 50 W – len pre zaujímavosť, to je dvojnásobok toho, čo vám dnes povoľuje bežne Samsung v káblovom režime. Poďme sa teraz spoločne presunúť do sekcie výkonu, kde je v zmysle hodnotenia z mojej strany na mieste vyťahovať slovíčko „prémiový“ a porovnávať ho s vybranou zostavou čriev. Tentokrát budem na Motorolu kritický, keďže pri mobile za sedem stoviek človek tak nejako očakáva, že si s výberom motora dajú viac záležať. Celé to stojí na ramenách procesoru Qualcomm Snapdragon 7 (Gen 3), ktorý reprezentuje, špeciálne ak si ho porovnáme s predchádzajúcim modelom Edge 40 Pro, len pramálo veľký update. Dôvodom je predovšetkým existencia výkonnejšej verzie Ultra, do ktorej Motorola jednoducho musela natlačiť niečo viac. Snapdragon 7 (Gen 3) ide ruka v ruke s GPU Adreno 720 a 12 GB RAM naproti bežnému spôsobu využívania, avšak ak od mobilu budete chcieť ten krok naviac, krok k prémiovosti, razom zistíte, že to nefunguje tak ako by ste očakávali. Výsledkom je väčšia produkcia tepla, pomalšia interakcia pri fotení alebo neschopnosť plnohodnotne rozbehnúť náročné hry. Ostatne, stačí hodiť očkom po známych benchmarkoch a razom zistíte, že Edge 50 Pro nepláva práve v prémiových vodách.

Tri veľké aktualizácie

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Výrobca v rámci podpory softvéru pre Edge 50 Pro potvrdil tri veľké aktualizácie a štyri roky bezpečnostných záplat. Všetko pochopiteľne beží na Motorola nadstavbe Androidu 14, ktorý tradične ponúka pomerne slušnú porciu užívateľského prispôsobenia – nechýba aktuálny trend v podobe AI tapiet, zväčšovanie písmen pre starších ľudí, prepojiteľnosť s monitormi a počítačmi, ovládanie gestami, animácie uvedomujúce si farbu samotného telefónu, rýchle spustenie LED svetla, rodičovský modus a podobne. Dozaista môžem hovoriť o z väčšej časti užitočných funkciách, na ktorých si výrobca dal záležať, a ktoré od telefónu za sedem stoviek nie vždy očakávate. Na úplný záver nám, tradične, vyšlo zhodnotenie kvality fotoaparátu. Začnem rovno selfie kamerou s rozlíšením 50 Mpx, ktorú účelovo použijem ako oslí mostík k úvodu celej recenzie. Spomínal som špecifický životný štýl potencionálnych záujemcov o Edge 50 Pro, ktorý sa spája nie len s originálnym dizajnom a expresne rýchlym dobíjaním batérie, ale aj s možnosťou zhotovovania kvalitných selfie fotiek. Predná kamera je vybavená širokouhlou clonou (f/1.9) s ohniskovou vzdialenosťou dvadsať jedna milimetrov a PDAF ostrením – nie len, že z nej lezú pôsobivé snímky, ale súčasne vo video režime dokáže zachytávať materiál v 4K pri 30 FPS. Hlavným snímačom na druhej strane je 50,3 Mpx ( f/1.4) s laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou obrazu, ktorému sekunduje teleobjektív s 10 Mpx (f/2.0) s trojnásobným optickým a tridsaťnásobným digitálnym zoomom. Trio zadných komínov potom uzatvára širokouhlý 13,1 Mpx (f/2.2) snímač s 120 stupňovým uhlom a elektronickou stabilizáciou obrazu.

Škoda tej rýchlosti

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)

Hlavný snímač produkuje vizuálne pestré zábery plné detailov a farebnej presnosti a o nič horšie na tom nie je ani zvyšné duo. Mnou proklamovaná selfie kamera je unikátna mimo iného aj v tom, že si na nej môžete prepínať medzi štvoricou portrétnych snímaní a mimo základného 24 mm záberu je tu ešte 35 mm, 50 mm a dokonca aj 85 mm – pri poslednom menovanom sa aktívne využíva teleobjektív. Funkcie videa potom, mimo už spomínanej selfie kamery, ponúkajú tradičných 4K/30FPS alebo 60FPS pri Full HD. Najzásadnejší problém však tkvie v nie úplne hladkom spôsobe interakcie medzi vami a softvérom. Výkon, respektíve jeho optimalizácia s dopadom na automatickú postprodukciu, vytvárajú nechcené chybičky – oneskorenie snímania, rýchlosť prepínania režimov a akési zadrhávanie. Toto všetko by mal v budúcnosti, dúfajme, korigovať update.



Osobne si stále nemyslím, že by Motorola s modelom Edge 50 Pro definitívne objavila svoju novú a modernú tvár, špeciálne v rámci vyššej strednej triedy, avšak na ich obranu, sa o to tentokrát pokúša s oveľa lepším produktom než v posledných rokoch. Testovaná vzorka ma totižto oslovila po dizajnovej stránke a rovnako tak je z nej cítiť ťah na konkrétny prototyp zákazníka – jednoducho povedané, tento mobil má svoju dušu. S čím však mám problém, je degradovaný výkon na úkor modelu Ultra a zlé softvérové odladenie naprieč trendovým zapájaním umelej inteligencie.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Datacomp

Klik pro zvětšení (Motorola edge 50 pro - recenzia)


CGwillWin