speciál
Hudba ve hrách - ty nejlepší soundtracky

Hudba ve hrách - ty nejlepší soundtracky
Hudba ve hrách - ty nejlepší soundtracky
11:20, 17.02.2011

Pri opätovnom spúšťaní Bioshock som si uvedomil, aký zmysel má pre hráča hudba a celkovo zvuková stránka. Pri niektorých hrách je soundtrack priam majstrovské dielo, ktoré si nezadá ani s najväčšími filmovými hitmi. V poslednej dobe ich však aj predchádza. Však posúďte sami náš skromný výber podľa nás najkrajších skladieb.

Základom soundtracku je u tvorcov nájsť základnú skladbu, ktorá bude symbolizovať samotnú hru. Napríklad mne v ušiach znie hudba z Morrowindu, ktorá je jednoducho kráľovská a vždy keď ju počujem mám chuť si znovu nainštalovať ten RPG hit. Platí to však aj pri iných hrách, napríklad už spomínaný Bioshock, či dokonca aj Unreal Tournament.

Hudba skutočne ide ruka v ruke z vizuálnou stránkou. Nie nadarmo sa vraví, že zvuk je až 50% celkovej atmosféry. Už ste napríklad skúšali hrať Dead Space 2 bez zvuku? Ale neplatí to len pri hororových akciach, kde logicky záleží hlavne na zvuku. Aj taka logická hra typu Bejeweled 3 môže začať nudiť, ak dlho znie iba ticho. Ta sa však dá vyžiť aj s vašimi MP3kami, či rádiom.

Výber piatich najlákavejších piesni, ktoré pripomínajú hodiny nahraných hodín danej hry je len vrcholkom iných úžasných skladieb. Tie sa do výberu nedostali, ale okrem piatich víťazných môžeme spomenúť napríklad soundtrack z The Saboteur, Age of Empires 2, či tohtoročný hit Two Worlds 2. Vyskúšajte si tie hry zahrať, či aspoň na Youtube.com vypočuť jeden-dva songy.

The Elder Scrolls 4: Oblivion


Úvodná pieseň Oblivionu, krásny hit, ktorý vychádza z úžasnej skladby Call of Magic. Tá naopak reprezentovala Morrowind, staršieho brata tejto legendy a zapísala sa do srdca miliónom hráčov. Nie nadarmo na internete nachádzame túto skladbu v rôznych verziach, napríklad zahranú aj na triangeli, harfe a ďalších nie príliš bežných nástrojoch.

Bioshock


V titule velikána Kena Levina nájdeme naozaj nádherné kúsky, ktorých autor určite rozumie slovám ako umenie. Mohli by sme vypísať všetky síce prevažne depresívne hity, no nás najviac zaujala skladba menom Welcome to Rapture. Ktorá sa zjaví na mieste..no však to každý z vás vie. V pokračovaní sa objavila trošku upravená tiež. Takýto zázrak nemôže zaniknúť, to rozhodne nie.

S.T.A.L.K.E.R.


Pravda, že melódie post apokaliptických svetov nie sú veľmi pozitívne, ale to neznamená, že si ich fanúšik nemôže púšťať aj roky po dohraní tejto hry a vlastne z časti aj kvôli tejto piesni hru znova nainštalovať. To sa stalo autorovi tohto článku. Hru síce nehral dlhšie ako polhodinu, svoj účel to ale splnilo. Jáj, bez hudby by to ozaj nebolo ono.

The Witcher


Zabudnúť sa nedá ani na polsky hit, ktorý aj u nás zaujal svoje čestné miesto a urobil česť legende menom Andrzej Sapkowski. Hra nielenže dokázala knižku preniesť do vizuálnej podoby, ale oproti filmu, či serialom dokázala spraviť z nej svetovú legendu. Tlieskame a to aj vďaka extrémne podarenému celému sondtracku, z ktorého ako víťaz vychádza opäť titulná pieseň. Len si ju vypočujte.

Mafia 2


Rozporuplná česká mestská akcia z príbehom mafiana Vita Scalleta obsahuje okrem výborného príbehu taktiež zaujímavé rádio, v ktorom hrajú krásne songy. Dokonca aj legendárny symbol prvého dielu. Nás však najviac zaujala pesnička, ktorá sa pred vydaním hry objavila aj v traileri... Boom, boom, boom (John Lee Hooker: Boom Boom).

Samozrejme sa v tipoch tá pokračovať ešte viac a viac, nespomínali sme napríklad hudbu z druhého Assassin´s Creeda. Ale sami dobre viete, kde v ktorej hre sa Vám zapáčil nejaký ten song. Podľa nás proste hudba k hrám patrí neoddeliteľne. My sme radi, že to tvorcovia a vydavatelia vedia. Zaslúžia si od nás malý potlesk. A aké sú vaše obľúbené skladby, zhodujú sa z našim skromným výberom?


CGwillWin