hw
recenze
Nothing ear (open)

Nothing ear (open) - recenze
Nothing ear (open) - recenze
10:24, 17.10.2024

Slúchadlá s otvorenou konštrukciou sú aktuálne jednoznačne na vzostupe. Poprední výrobcovia klasických štupľov si uvedomujú, že nie všetci ich potenciálni zákazníci považujú za príjemné si zátkovať vlastné uši ako fľaše od vína, len aby ich čo najviac odizolovali od okolitých ruchov. Pochopiteľne, tradičný „Buds“ dizajn sa v kombinácii s kvalitným ANC postará o suverénne odrezanie od extrémneho hluku, avšak to nás zase vracia späť k predpokladanej antipatii nemalej časti z nás, ktorej možno viac záleží na pocite komfortnej slobody. Práve preto je dnes možné si zakúpiť bezdrôtové slúchadlá s otvorenou konštrukciou v rôznych podobách a rovnako od rôznych firiem, ku ktorým sa čerstvo pridáva aj anglický Nothing.

Ear Hook

Klik pro zvětšení (Nothing ear (open) - recenze)

Len nedávno som mal možnosť dlhodobo testovať koncepčne identický model slúchadiel od Xiaomi (Xiaomi OpenWear Stereo) a základným problémom, ktorý som s testovanou vzorkou mal, bola ich snaha presvedčiť ma, že funkcia ANC môže reálne fungovať aj v rámci otvorenej konštrukcie. Nech už ste čítali onen text alebo nie, tak vám samotným asi musí byť jasné, že v súčasnosti je ideálna prevádzka aktívneho odhlučnenia (ANC) postavená výhradne na, už v úvode spomínanom, hermetickom uzatvorení zvukovodu – čiže Xiaomi v tomto smere triafa úplne mimo. Poďme sa však pozrieť na model Nothing ear (open), ktorý nemá v rámci PR potrebu sa honosiť nefunkčným ANC, skôr vsádza na overenú kombináciu unikátneho dizajnu s podpisom Carla Peia a kvalitný audio základ.

Bezdrôtové slúchadlá Nothing Ear (open) prichádzajú s dizajnom označovaným ako „Ear Hook“, čo znamená, že ich uchytenie o ucho sa realizuje pomocou flexibilného háku. Vizuálne to celé vo mne vyvoláva skôr neutrálne emócie, a ak by som chcel byť uštipačný, tak všetky otvorené konštrukcie slúchadiel majú tú smolu, že vyzerajú ako zdravotná pomôcka pre zle počujúcich ľudí. Toto konštatovanie však berte ako čisto môj subjektívny názor. A ako sa to vlastne celé nasádza? Jednoducho si onen zázrak vyberiete z nabíjacieho puzdra, prevesíte cez ucho a samotné slúchadlo, ktorého koniec vyzerá ako klasický model Ear od identického výrobcu, vám automaticky priľahne k vstupnej bráne do ucha – odborne nazývanej ušnica. Onen hák je vyrobený zo silikónu a mal by vydržať aj drsnejšie zaobchádzanie. Púčik, čo je mimochodom ustálené slovenské pomenovanie pre slúchadlá tohto formátu (nemáte začo), má plastové transparentné telo s fyzickým spínačom po stranách, a to na ľavej aj pravej strane. Výrobca zabezpečil krytie IP54, pre slúchadlá aj puzdro, čo znamená, že s nasadenými Nothing Ear (open) môžete prebehnúť cez mierne daždivé počasie, nehovoriac o nulovom vplyve potu počas cvičenia.

Neomylné ovládanie

Klik pro zvětšení (Nothing ear (open) - recenze)

Zadávanie príkazov môžem, po necelom mesiaci testovania premiérových Nothing slúchadiel s otvorenou konštrukciou, označiť za absolútne dokonalé. Vďaka fyzickým spínačom si viete neomylne realizovať potrebnú interakciu počas prehrávania skladieb (preskakovanie, zastavenie, spustenie) a rovnako tak dokážete odbiť alebo prijať prichádzajúci telefonický hovor. Telefonovanie obstarávajú dva mikrofóny (jeden na každej strane) a musím povedať, že kvalita prenosu hovoreného slova je nadpriemerná, aj keď v prípade silného vetra očakávajte klasické skreslenie, ktoré naplno neodbúra ani AI. Hlasitosť sa reguluje podržaním ľavého alebo pravého tlačidla, podľa toho, či chcete pridávať na intenzite alebo naopak uberať. Všetky tie v základe už prednastavené gestá je možné prostredníctvom aplikácie Nothing (o nej ešte bude reč nižšie) prispôsobovať podľa svojich potrieb, a kto rád používa hlasového asistenta, aj ten je súčasťou schémy interakcie.

Dúfam, že som vám už v úvode dostatočne vysvetlil prečo vlastne existuje koncept otvorenej konštrukcie slúchadiel. Pohodlie a sloboda. Toto sú pochopiteľne navonok skôr pekné frázy vhodné na PR letáčik, ale akú úroveň komfortu Nothing ear (open) v praxi reálne ponúkajú? Jedno slúchadlo má váhu sotva osem gramov, čo vás môže na prvú dobrú trocha vystrašiť, minimálne do doby než si uvedomíte, že viac ako polovica padá na vrub onoho háku. Navyše si tento produkt vešiate na boltec, čím sa celková váha výrazne znižuje. Nebudem chodiť okolo opuchnutého ucha a rovno vám poviem, že tých osem gramov absolútne človek nevníma a so slúchadlami som bol schopný fungovať pokojne aj osem hodín bez toho, aby som pociťoval akékoľvek fyzické dopady. O niečo horšie to však bolo s uprataním rozmerovo pomerne objemného puzdra (125,9 × 44 × 19 mm), ktoré síce váži niečo málo cez šesťdesiat gramov, avšak jeho tvar pripomínajúci piškótu vám môže vo vrecku nohavíc prekážať. Oceňujem však, že Nothing vrchné veko puzdra opatril fóliou, vďaka čomu sa predišlo zbieraniu škrabancov.

Žiadna detekcia nasadenia/zloženia

Klik pro zvětšení (Nothing ear (open) - recenze)

Oba púčiky sú osadené 14,2 mm dynamickým titánovým meničom bez toho, aby nám výrobca povedal s akým konkrétnym frekvenčným rozsahom. Čo však vieme je fakt, že Nothing v snahe zmazať to prázdno medzi meničom a zvukovodom zmenil dizajn samotného meniča, a to aj s membránou. Keďže je koncept otvorenej konštrukcie natoľko špecifický a pre dosiahnutie, ako-tak ideálneho zvuku by ste museli byť minimálne v tichej miestnosti, nebudem sa tu púšťať do porovnávania kvality audia medzi dvoma nezlučiteľnými konceptami. Padlo to tu už viackrát a ja to len zopakujem. Pre ľudí, čo si do uší nechcú nič strkať a ANC nie je pre nich alfou a omegou, je siahnutie po tomto formáte tým pravým rozhodnutím. Istota pri nosení (zavesenie funguje aj pri vyšších otrasoch v zmysle športu) ruka v ruke s enormnou úrovňou komfortu, tieto veci vedia prevážiť misky váh na opačnú stranu. V tesnom závese za uvedenými prednosťami je však nakoniec aj zvuk samotný, akokoľvek je nutné slúchadlá používať mimo hlučných exteriérov. Pripájanie cez Bluetooth 5.3 vám ponúka podporu štandardných kodekov (AAC a SBC) a cez to všetko som bol s prezentáciou audia oveľa spokojnejší než v prípade Xiaomi OpenWear Stereo.

Dôvodom mojej spokojnosti bola dozaista aj možnosť komplexného nastavovania kvality zvuku cez ekvalizér (ide o oveľa prepracovanejší program, než má vyššie spomínaná konkurencia). Aplikácia NothingX, tradične združujúca všetky zariadenia anglického výrobcu, dáva užívateľovi priestor pre nastavovanie každého frekvenčného pásma zvlášť, a to dokonca aj v kombinácii s reguláciou šírky daného pásma. Sotva síce môžete očakávať podporu výraznej basovej linky tak, ako tomu býva pri tradičnej forme klapiek cez uši, ale cez to všetko tieto slúchadlá dokážu do vášho ucha distribuovať nadpriemerne znejúce a dobre vyvážené tóny – myslené v zmysle konceptu otvorenej konštrukcie. Okrem uvedenej cennej prednosti som v app registroval rýchle skontrolovanie percentuálnej hodnoty a aktiváciu eliminácie latencie počas hrania videohier. Batéria v slúchadlách (64 mAh) vás v priemere podrží necelých osem hodín a v kombinácii s dokovacím puzdrom (635 mAh), podotýkam, že pri strednej úrovni hlasitosti, sa výdrž vyšplhá na dvadsaťosem hodín. Puzdro nemá bezdrôtový spôsob dobíjania a jeho dotankovanie energiou tak musíte realizovať cez, v balení sa nachádzajúci, USB-C kábel. Stačí desať minút a máte necelé dve hodinky počúvania k dobru.

Dôstojný zástupca open-ear konceptu

Klik pro zvětšení (Nothing ear (open) - recenze)

Slúchadiel s otvorenou konštrukciou bude v nasledujúcich mesiacoch a rokoch pribúdať čoraz viacej. Už len samotný fakt, že myslením tak pokroková spoločnosť akou Nothing bez debaty je, nechce svoje portfólio ochudobniť o tento štýl audio techniky prezrádza mnohé. Ich premiérové Nothing ear (open) sú v rámci súhrnu kvalít jedným z najkvalitnejších zástupcov celej tej idey nestrkania si štupľov až do mozgu.

Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Nothing

Klik pro zvětšení (Nothing ear (open) - recenze)


CGwillWin