recenze
Muzeum podezřelých

Muzeum podezřelých - recenze
Muzeum podezřelých - recenze
12:00, 16.07.2022

Vkladanie ľudského správania do kože zvierat je v našom usporiadaní sveta bežnou praxou, ostatne veľká časť z nás vyrastala na rozprávkach, kde sa vlk snaží dobehnúť svoju večeru, alias zajaca, zatiaľ čo mu v ústach dymí cigareta. Celá táto umelecká fúzia prináša istú naivnú roztomilosť a súčasne dúfanie v to, že ak by zvieratá mohli hovoriť našou rečou a fungovať ako človek, ostali by súčasne verné aj našim ostrým povahovým črtám. Nebudem vám tu teraz v tomto ohľade samozrejme servírovať žiadne fundované odpovede, ostatne sám vlastne žiadne nemám a radšej vás pozvem nižšie, kde si spoločne rozoberieme kvality ďalšieho pretvárania zvieratiek na ľudí, respektíve si povieme viac o spoločenskej stolovej značke Muzeum podezřelých.

Pre malých aj veľkých

Klik pro zvětšení (Muzeum podezřelých - recenze)

Česká vetva známeho vydavateľstva ADC Blackfire nám na prahu prázdnin prináša zaujímavé detektívne dobrodružstvo v kompaktnom balení. Skutočne, sám som bol trocha šokovaný z toho, čo všetko sa v rámci obsahu tejto stolovej hry dokázalo zmestiť do neveľkej a krásne ilustrovanej krabičky. Po otvorení som totižto pozeral na takmer šesťdesiat kartičiek z hrubého papiera, päťdesiat žetónov z rovnakého materiálu, sadu reálnych a dostatočne veľkých ceruziek, štyri hrubé zápisníky a dvojjazyčný manuál. Toto všetko sa distribútorovi podarilo napchať do prenosného obalu a zjednodušiť vám tak život v tom prípade, ak by ste si chceli Muzeum podezřelých zobrať so sebou na dovolenku. Apropo, celkové spracovanie tejto hry z dielne spoločnosti Blue Orange môžem pokojne definovať ako prémiové a myslím, že aj keď s jednotlivými komponentmi budú hrubo manipulovať detské a nie vždy čisté ruky, dlhodobo im to nijako neublíži. Môže sa vám to zdať ako banalita, ale ak ste niekedy videli rok používanú detskú spoločenskú hru, tak viete svoje. Zaujala ma aj absencia plastových vreciek, ktoré boli vystriedané papierovou verziou, čo osobne ako proekologický človek kvitujem s uznaním.

Dobro vs Zlo

Klik pro zvětšení (Muzeum podezřelých - recenze)

Teraz, keď sme si už ujasnili kvalitu samotného spracovania, poďme sa pozrieť, o čom to celé vlastne je. Spomínané kartičky symbolizujú osobnosti vo svete, kde zlo padá na hlavu nie práve prívetivo sa tváriace zvieratká navlečených do ľudských odevov a naopak dobro reprezentujú účastníci celej partie (hra je určená pre dvoch až štyroch jedincov). Čo sa týka samotných zvieratiek, tak tu môžete nájsť celkovo štyri druhy - líška, korytnačka, vták a chobotnica. Každá jedna kartička s ich vyobrazením je súčasne spojená s odlišným miestom, kde sa stal nejaký zločin, respektíve kde došlo priamo ku krádeži. Indície vyobrazené za nimi, a vlastne aj priamo na ich výzore, majú pomáhať naviesť detektívov na tú správnu cestu a určiť konkrétneho páchateľa. Hnacím motorom je kombinovanie balíčku kariet so stopami s kartami podozrivých, kde prevažuje vylučovacia metóda priamo napojená na už spomínané zápisníky a ceruzky. Detektívom tu pomáha séria vizuálnych indícií, ale cez to všetko musia počas pátrania (jedna partia zaberie cca 20 minút) logicky uvažovať a hľadať aj malé detaily.

Zápisníky sa dajú vygumovať

Klik pro zvětšení (Muzeum podezřelých - recenze)

Muzeum podezřelých je stolová zábava určená pre menších, ale aj väčších s tým, že osobne by som udávanú hranicu ôsmych rokov pokojne ešte o jeden rôčik podliezol - nie je tu žiadny text, aký by deti museli čítať a všetko je o pozornosti a sledovaní. Náročnosť je tu zámerne pritlačená k zemi tak, aby nebolo nutné zaoberať sa pravidlami a skôr ponechať vyniknúť samotný nápad a hrateľnosť. Proces odhalenia zločinca prebieha tak ako v reálnom svete. Akonáhle si detektív prezrie dostupné stopy, vyberie si z nich tú najvierohodnejšiu a následne ju ohodnotí žetónom - čím viac jej verí, tým viac bodov vsadí (akási reputácia policajta). Stopa ostáva pre ostatných detektívov zakrytá a ak by si ju chcel prezrieť niekto ďalší, musí takzvane zaplatiť žetónom rovnakej hodnoty. Po označení stopy prichádza predčasné určenie konkrétneho podozrivého, ktoré sa realizuje rovnako pomocou žetónu a takto to ide postupne kolo za kolom (kôl je celkovo šesť), až kým nie je páchateľ odhalený definitívne. Hrateľnosť má v danom prípade veľa variácií a nie vždy to musí byť len jedno zvieratko, čo kradlo a rovnako je možné, že detektívom podozrivý už stihol utiecť.

Cibrenie detského mozgu

Klik pro zvětšení (Muzeum podezřelých - recenze)

Počas testovacej fázy, kedy som zámerne jednotlivé partie mixoval aj s detským osadenstvom, bolo krásne vidieť, ako pátranie po zločincoch zabáva aj dospelú vetvu a fascinuje tak nielen tých mladších. Muzeum podezřelých preto rozhodne zapadne do sekcie čisto rodinných spoločenských hier, kde sa dokážu realizovať staršie, ale súčasne aj mladšie ročníky. Očarila ma vysoká miera znovuhrateľnosti, ako aj kvalita spracovania, k čomu si ešte pridajte ono dnes čoraz viac potrebné cibrenie mozgu našich potomkov. V prípade, ak máte doma spomínané detičky, vekovo aspoň od siedmych rokov, a chceli by ste ich na dovolenke, zatiaľ čo vonku bude pršať ako z krhle, potešiť nejakou tou stolovou zábavou, hore opisovanú testovaciu vzorku vám vrelo odporúčam.



Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Muzeum podezřelých - recenze)

SUPER
90%
CZECHGAMER
Aj keď nerád viním zvieratká z ľudských zločinov, táto detektívna hra sa rozhodne podarila

CGwillWin