recenze
Kirby's Return to Dream Land Deluxe

Kirby's Return to Dream Land Deluxe - recenze
Kirby's Return to Dream Land Deluxe - recenze
11:08, 09.03.2023

Spomínate si ešte na éru revolučnej konzole Nintendo Wii? Ja viac ako dobre. Jej vývoj, ako aj následné uvedenie na trh som sa snažil, ako len mi to vtedajší prísun internetových správ dovoľoval, dopodrobna mapovať a referovať o tom prostredníctvom svojho komunitného a dnes už neexistujúceho webu. Platforma Wii znamenala pre samotné Nintendo obrovský komerčný úspech a zažehnanie problémov, po nie zrovna oslnivých predajoch predchádzajúcej generácie. Motion prvky a väčší tlak na casual scénu sa skĺbili do jedného balíčku a takmer každý jeden hráč na svete vedel, čo je to "Wii". Vymenovávať vám teraz všetky tie exkluzivity, aké sa cez daný stroj dostali von by nám zabralo celé dopoludnie a preto prejdem rovno k veci. Jednou z tých podarených produkcií bol aj ďalší diel 2D dobrodružstiev nášho Kirbyho, ktorý sa toho času vrátil do krajiny snov aj po boku verných priateľov. Nintendo si práve túto produkciu vybralo aj pre najnovší remake na Switch a ja som si pochopiteľne chcel tiež poriadne zaspomínať a súčasne zhodnotiť nový prístup od staronových autorov z HAL Laboratory. Zhlboka sa teraz nadýchnite a nasajte nižšie usadený text ako keby ste boli samotným Kirbym.

Esencia čistoty

Klik pro zvětšení (Kirby's Return to Dream Land Deluxe - recenze)

Nebudem tu teraz pochopiteľne porovnávať čerstvý remake s pôvodnou verziou, keďže okrem vizuálnych zmien a online prvkov, ide fakticky o totožné videohry. Ústrednou dejovou linkou je stroskotanie mimozemskej entity zvanej Magolor, ktorej plavidlo sa rozpadlo kade tade po domovskej planéte Kirbyho - aby mohol Magolor zase odletieť, je nutné vyraziť na niekoľko hodinové dobrodružstvo a všetky stratené súčiastky zase pekne pospájať. Ak ste v starších dieloch predmetnej série vždy milovali ten nezameniteľný efekt maximálnej gameplay čistoty, tak Kirby's Return to Dream Land Deluxe bude pre vás presne to pravé orechové. Je tu síce pre mňa osobne skôr otravný prvok v podobe super schopností, kedy sa ústredná postava na určitý čas premení na neporaziteľného ničiteľa a vašou úlohou je tak dookola stláčať jedno akčné tlačidlo (ak práve hráte v kooperácii, tak vaši kolegovia si môžu dať automaticky pauzu), avšak zvyšok ostáva čistý ako sklo. Opisovaných úsekov s nepremožiteľným Kirbym je síce dosť, ale nachádzajú sa vždy až v závere levelov a preto sa na to dokážete už vopred pripraviť a zvyknúť si.

Vo štvorici a v záplave obsahu

Klik pro zvětšení (Kirby's Return to Dream Land Deluxe - recenze)

Už pôvodná podoba predmetnej hry obsahovala prepracovanú kooperáciu pre štyroch hráčov súčasne, čo sa v remake spracovaní samozrejme nijako nemení. Opäť máte priestor na výber z niekoľkých známych osobností celého IP sveta Kirby - čiže mená Bandana Waddle Dee, Meta Knight, King Dedede alebo pokojne aj celú skvadru ružových vysávačov, ak to tak môžem nazvať. Tak ako v roku 2011, kedy sa prvý Kirby's Return to Dream Land dostal von na Wii, tak aj v dnes v Deluxe edícii je celé rozbehnutie multiplayeru maximálne instantným procesom. Stačí vám na to len vložiť do rúk kamarátov jeden Joy-Con, kedykoľvek aj počas už rozbehnutej partie, a môžete sa začať prehrabávať. Čím, pýtate sa? No predsa enormným digitálnym obsahom plným skrytých bonusov, bez ktorých by aj tento diel 2,5D Kirbyho bol len chabou kópiou prvej verzie na archaický Game Boy. Switch formát autori obohatili aj o niekoľko noviniek v podobe kolektívnych minihier, ktoré krásne rozbíjajú ten predpokladaný stereotyp zakončenia sveta súbojom s veľkým bossom. V momente kedy sa vám podarí do hry dostať ďalších troch nadšencov, stane sa hranie Kirby's Return to Dream Land Deluxe čistou a nefalšovanou zábavou.

Deti sú naša budúcnosť

Klik pro zvětšení (Kirby's Return to Dream Land Deluxe - recenze)

V poslednej dobe často testujem hry na Switch aj v prítomnosti mojej šesťročnej dcérky, sama totižto na aktuálnom Nintende hráva Super Mario Odyssey, a to mi poskytuje príležitosť preveriť potenciál využiteľnosti daného softvéru v rukách začínajúcej hráčky. V prípade Kirby's Return to Dream Land Deluxe mám v tejto súvislosti dobrú správu, keďže autori do hry implementovali novinku v podobe aktívneho pomocníka, ktorý v kritických bodoch (keď padáte do jamy, alebo potrebujete doplniť energiu) priletí a okamžite vám podá pomocnú ruku. Vďaka tejto možnosti v nastaveniach bola daný projekt schopná hrať aj naša Nelka a rovnako sa u neho nesmierne zabávať - veď čo si budeme hovoriť, vizualizácia Kirbyho je niečo, čo sa malým deťom páčiť jednoducho musí. Už len jeho hlavná prednosť, pri ktorej dokáže nasať súpera ako vysávač a prevziať jeho schopnosti, je lákadlo nie len pre najmenších, ale aj pre dospelých jedincov. Hlavná dejová linka, v ktorej musíte pozbierať spomínané súčiastky do lode Magolora, vám zaberie necelých šesť hodín. Následne sa otvorí akýsi dodatok, stále podporovaný kooperáciou, ktorý v pôvodnej verzii nebol a tentokrát vám ponúka dve hodinky hrania navyše za spomínanú mimozemskú entitu. Obsahu je tu teda aj v tomto ohľade stále dosť.

Audiovizuálne príjemné

Klik pro zvětšení (Kirby's Return to Dream Land Deluxe - recenze)

Páčilo sa mi spracovanie grafiky, pridanie nových animácií a samozrejme aj stále sotva napodobiteľná audio linka na pozadí. Toľko proklamovaný obsah z prvej verzie hry tu autori dokázali slušne znásobiť novými nápadmi a svete div sa, nemal som z toho pocit, že ide o nejakú nadbytočnosť. Jednoduché ovládanie, príjemne rozložené bonusy s vyšším stupňom opakovaného hrania a ostatné prvky, to všetko dopomohlo k udeleniu vysokých finálnych percent. Tak či onak, ak nedokážete prehryznúť cenovku atakujúcu cifru aké bežne platíte za AAA hry, všetko to, čo som v texte vyššie uviedol, vás asi sotva presvedčí o kúpe. Pre milovníkov univerza Kirby a toho čo sa k nemu automaticky pripája, je však zaobstaranie Switch verzie tak nejako povinnosťou, minimálne by som počkal na nejakú tú výpredajovú zľavu.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Kirby's Return to Dream Land Deluxe - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Podarený remake nášho malého vysávača

CGwillWin