recenze
WarioWare: Move It!

WarioWare: Move It! - recenze
WarioWare: Move It! - recenze
09:20, 14.11.2023

To ako je bizarná postava Waria sa asi nemusíme nejako dlhodobo rozprávať, každopádne jeho exkluzívna séria WarioWare, ktorá aktuálne dostala už jedenáste pokračovanie, má svoju relevanciu, špeciálne v prostredí šialených párty hier. Podtitul Move It! je priamym pokračovaním hry WarioWare: Smooth Moves, ktorá v roku 2006 vyšla na Nintendo Wii. Prečo to spomínam? Práve komerčne úspešné Wii totižto svojím cielením na casual hrateľnosť nechala zažiariť na scéne obrovské množstvo spoločenských a zábavných projektov a Smooth Moves bol jedným z nich. Aj preto sa logicky rozhodli v závere roku pustiť von priame pokračovanie a rozhýbať tak boky aj tých najväčších lenivcov čo väčšinou majú problém vstať z gauča (do tej kategórie spadám samozrejme aj ja sám).

Postavte sa prosím

Klik pro zvětšení (WarioWare: Move It! - recenze)

Nový WarioWare toho má s Wii predchodcom spoločného oveľa viac než by sa zdalo. Opäť ide pochopiteľne o kolekciu šialených minihier aké by ste za normálnych okolností nedokázali vymyslieť ani v tých najdivokejších snoch. Podstatou je interakcia s pohybovým ovládaním, ktorá hráčov núti hýbať sa, natriasať sa, skákať a robiť všemožné tance, len aby dosiahli čo najlepšieho skóre. Má to dokonca aj príbehovú linku. Wario sa v rámci svojho obžerstva, po tom čo zjedol päťdesiat cesnakových hamburgerov, dostal ku výhre dovolenky pre seba a kamarátov. Dovolenka na tropickom ostrove je logicky preplnená minihrami a je na vás aby ste sa s nimi vysporiadali. Nič sa nemení. Všetky hry sú v rámci tempa stupňované a čím dlhšie ich budete skúšať o to viac potu sa vám bude hromadiť a to nie len na miestach kde to očakávate.

Kreativita buble

Klik pro zvětšení (WarioWare: Move It! - recenze)

Nebudem vám tu teraz vypisovať všetky tie šialené lomeno bizarné minihry, ktoré vás v tejto kolekcii čakajú, každopádne už z priložených obrázkov si dokážete spraviť úsudok aj bez nápovedy. Pointou je simulovanie pohybov pomocou Joy-Con ovládačov a mimo gradujúceho tempa sa tu neustále mení aj pozícia priloženia ovládaču a s ním spojených pohybov vás, čoby zúčastnených. Počas recenzovania som sa snažil skúšať celý ten koncept oklamať a všetko robiť v sede, avšak v drvivej väčšine prípadov som neuspel, čo je jasným signálom, že sa vývojári snažili aj tých najväčších lenivcov donútiť zdvihnúť z gauča. Oceňujem rovnako tak vysoký stupeň kreativity, ktorú vývojári dokázali do hry dostať, čo je však súčasne dvojsečná zbraň. Nie všetky hry totižto dokážete pochopiť na prvú dobrú a neraz sa nám stalo, že sme museli hru skúšať opakovane, než nám to celé docvaklo.

1 až 4

Klik pro zvětšení (WarioWare: Move It! - recenze)

Máme tu niekoľko režimov, pri ktorých sa v rámci príbehu striedajú dvaja hráči v absolvovaní minihier (príbeh), avšak najviac zábavy si užijete vo štvorici počas pohybu po klasickej šachovnici (Party modus) - na nej sa nachádzajú tematicky štylizované zástavky. Pri plnom stave je však dôležité si spraviť dostatočne široký hrací priestor aby ste neporozbíjali nábytok a čo je ešte dôležitejšie, aby ste si navzájom nerozbili - však viete čo myslím. Audiovizuálny part je kategória sama o sebe a ak ho celý označím za bizarný lomeno japonský, tak nebudem ďaleko od všeobecného názoru. Tak či onak, séria WarioWare je jednoducho taká a bolo by nezmyslom ju akokoľvek meniť. Nintendo tento koncept interaktívnej zábavy zvláda produkovať dlhodobo a WarioWare: Move It! je opäť vysoko kvalitnou zábavou, ktorá však funguje minimálne vo dvojici a ideálne v maximálnom počte.

Overený recept opäť funguje

Podtitul Move It! je vlastne tou najlepšou hodnotiacou nálepkou, ktorú si nový WarioWare plne zaslúži. Pre majiteľov konzole Nintendo Switch, ktorým súčasne doma často narastá počet potencionálnych hráčov (pokojne v akomkoľvek vekovom rozpätí), je kúpa tejto hry rozumnou voľbou a zvlášť teraz, kedy sa nám pomaly ale isto blížia vianočné sviatky. Veď kto by sa nechcel trápne natriasať pred televízorom a za asistencie blikajúcich svetielok na voňavom stromčeku.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (WarioWare: Move It! - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SUPER
90%
CZECHGAMER
Overený recept plný instantnej a šialenej zábavy

CGwillWin