hw
recenze
ROG Carnyx

ROG Carnyx - recenze
ROG Carnyx - recenze
10:54, 20.06.2024

Streamovacie náradie v podaní hernej divízie spoločnosti ASUS sa nedávno rozrástlo o premiérový model káblového mikrofónu s názvom Carnyx. ROG si tak do svojej výbavy doplnilo nesmierne dôležitý produkt určený pre začínajúcich, ale aj skúsených streamerov, ktorý už na prvý pohľad vzbudzuje pozornosť predovšetkým svojím dizajnom. Viac než gaming výzor ma však zaujímalo, ako na tom je Carnyx po stránke kvality prenosu audia, keďže ak sa v skratke pozrieme na jeho papierové prednosti, tak vidíme všetko to, čo si od mikrofónu za necelých dvesto eur máme právo želať.

Rozpoznateľný dizajn

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

Už som to naznačil v úvode viackrát, v každom prípade stačí, ak sa na dizajn mikrofónu ROG Carnyx zadívate len letmo a okamžite vám musí byť jasné, pre koho bol vytvorený. Pre komunitu streamerov, ktorá sa prezentuje výhradne hraním videohier, pričom nemalá časť snímaného obrazu ich štúdia ráta s jasnou vizualizáciou samotného vybavenia. Práve pre týchto ľudí si ASUS pripravil vskutku nezameniteľný tvar kovového stojana plného symetrických hrán, do ktorého pomocou elastickej šnúry účelovo uchytil trubicový snímač kondenzátorového mikrofónu – samotná trubica má z väčšej časti hliníkové telo a je voči iným, podobne koncipovaným produktom, natiahnutá až k spodku celkovo stabilnej základne. ASUS vždy vedel (opakujem to často v recenziách jeho laptopov), ako sa po dizajnovej stránke odlíšiť od všetkých a Carnyx je toho ďalším dôkazom.

Proporčne ide o nadpriemernú veľkosť (252 × 119 × 132 mm) a mikrofón samotný si vďaka jednoduchému odmontovaniu od základne viete preniesť aj na rameno s klasickým 3/4 závitom. Ostaňme však ešte krátko pri pôvodnom konštrukčnom zámere, čiže pri scenári, kde je mikrofón položený na stole priamo pred vami. O stabilite širokej základne s vrúbkovaným logom ROG nemôže byť pochýb a dobre hodnotím aj elastickú kolísku, odbúravanie otrasov pri často šialenej gestikulácii streamerov určite padne nejednému z nich vhod. Zadná časť stojana má polohovateľný náklon do úrovne 30 stupňov, ale keďže mikrofón je vyšší než väčšina konkurencie, tak používateľ môže mať problém v prípade, ak nemá na stole dostatok miesta a zbernicu zvuku potrebuje mať čo najbližšie k monitoru. V takom prípade sa mu hodí aj už spomínané upevnenie o polohovateľné rameno, hoci to, samozrejme, nie je súčasťou balenia.

Poctivé RGB

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

Horná časť trubice mikrofónu sa skladá z niekoľkých tlmiacich vrstiev peny, ktoré tlmia afektované prejavy a prskanie. Prvá, kovová časť, kadiaľ putuje audio do elektretového snímača, je plná malých trojuholníkových vstupov, cez ktoré súčasne presvitá RGB osvetlenie. Používateľ má možnosť priamej interakcie s hliníkovým kolieskom na prednej strane, pomocou ktorého si upravuje citlivosť snímania alebo úroveň zvuku v pripojenom headsete, pričom koliesko dáva krásne tuhý odpor a mikrofónu dodáva prémiový nádych. Káblový headset sa pripája pomocou 3,5 mm audio konektora na zadnej strane, pod ktorým je USB-C vstup na priame napájanie mikrofónu samotného. Carnyx je tzv. Plug and Play mikrofón a na jeho spustenie teda nepotrebujete žiadne zložité úkony, len prosté zapojenie dostatočne dlhého (3m) pleteného kábla do PC alebo notebooku – príslušnú kabeláž v balení, samozrejme, nájdete. Pre úplné vymenovanie ovládacích prvkov na mikrofóne je nutné dodať, že v hornej časti sa nachádza dotykový spínač pre úplné stlmenie snímaného audia, pričom uvedená funkcia je sprevádzaná patričným efektom v zmysle osvetlenia.

Celý ten zázrak snímania zvuku sa sústredí okolo 25 mm kondenzátorovej kapsuly pri nahrávaní s bezstratovou rýchlosťou 24-bit a vzorkovacou frekvenciou 192 kHz. Bez akejkoľvek postprodukcie z uvedenej kombinácie lezie jemne nadpriemerné audio bez nechceného šumu, ktoré má dobre čitateľnú štruktúru – pre stream rozhodne vhodný výstup. Používateľ si však v rámci svojho hlasového prejavu musí nájsť ideálnu vzdialenosť od kapsuly, aby jeho hlasový prejav ostal konzistentný po celú dobu streamu. Na margo kvality výstupného zvuku je nutné podotknúť, že veľkú úlohu hrá aj priestor, v ktorom nahrávate, a v neposlednom rade intonácia vášho hlasu. Ak mikrofón posadíte blízko hučiaceho ventilátora od chladenia vášho počítača, musíte rátať s čiastočným rušením na pozadí. Preto je dobré pohrať sa aj s bližším nastavením hardvéru cez aplikáciu Armory Crate, ktorá celkovo združuje všetok ROG softvér. Okrem regulácie osvetlenia v ňom môžete aktivovať ekvalizér s trojicou prednastavených profilov, prepínať bitrate, prípadne ovládať potláčanie šumu alebo celkovú hlasitosť.

Ladenie je základ

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)

ROG Carnyx je z pohľadu portfólia „Republiky pre hráčov“ vôbec prvým takýmto mikrofónom, čo znamená, že mu zo svojej pozície môžem prípadné negatíva odpustiť. Vo finále však ide o solídny štart, keďže ak si Carnyx porovnám napríklad s nedávno testovaným mikrofónom ALIAS od SteelSeries, sotva by som medzi nimi našiel zásadné rozdiely, a to v prípade dánskej firmy musím spomenúť dlhoročnú tradíciu vývoja hardvéru na nahrávanie zvuku. ASUS dokázal priniesť vizuálne jedinečný kondenzátorový mikrofón, ktorý sa stane stredobodom pozornosti každého vášho streamu, dokáže váš hlas dostať do celého sveta, a to všetko v nadpriemernej kvalite. Pre každého, kto momentálne zháňa práve niečo podobné a jeho prezentácia sa krúti výhradne okolo hier, je Carnyx jasnou voľbou. Kto však cieli na menej okázalú vizuálnu prezentáciu a širší záber využitia, čiže chce s mikrofónom realizovať napríklad rozhovory, nech sa radšej obzrie inde.

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Carnyx - recenze)


CGwillWin