recenze
Xiaomi Robot Vacuum X20+

Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze
Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze
12:08, 21.09.2024

Robotické vysávače sa kalendár za kalendárom približujú čoraz viac tej ideálnej predstave odbremenenia bežného človeka od nutnosti pravidelného vysávania a umývania podláh v domácnostiach. Akokoľvek tomu ja osobne dávam ešte minimálne dekádu, než sa proces zbierania povrchovej špiny v interiéroch natoľko zautomatizuje, že si budeme môcť dovoliť tvrdiť niečo o plnohodnotnej a bez údržbovej sci-fi domácnosti, ten celkový pokrok, aký daný segment zaznamenal, je jednoducho napriek tomu ohromujúci. Stále so slzou v oku spomínam na svoj prvý robotický vysávač od Samsungu, ktorý bol absurdne veľký, stál dve výplaty a akonáhle narazil na kúsok kábla, spustil samo deštrukčný program celého domu. A keď si dnes svojho „Fufiho“, čo už dávno odpočíva v kremíkovom nebi, porovnávam s jeho generačnými nasledovníkmi, je mi jasné, že všetci výrobcovia inteligentnej čistiacej techniky idú po správnej ceste. Dobrým príkladom je aj evolučná linka automatického vysávaču lomeno mopu v rámci modelového radu X od čínskeho Xiaomi, ktoré nedávno aj na náš trh uviedla verziu X20+. Ja sám mám domácnosť v rámci automatizácie zbierania špiny a umývania podláh výhradne vybavenú produktami od uvedeného výrobcu, a preto som si mohol názorne overiť úroveň evolúcie rozdielov medzi predchádzajúcou verziou X10+ a tou súčasnou.

Cena sa znižuje a to na úkor...

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Xiaomi Robot Vacuum X20+ a Xiaomi Robot Vacuum X10+ sú si po dizajnovej stránke rovný ako brat s bratom. V tomto prípade výrobca síce navýšil číslovku v názve, ale reálne úroveň technológií použitých v staršej verzii ponechal bez zmien, to všetko s tým, že v rámci ponuky funkcií dokonca zopár ubral. Dôvodom bolo cielené zníženie ceny, čo je súčasne jeden z hlavných argumentov, prečo by ste o kúpe nového modelu mali uvažovať – túžite po inteligentnom pomocníkovi a nechcete minúť viac ako 500 eur? Začnime však stručným rozpisom samotných rozdielov. Verzia X20+ prichádza s kapacitne väčšími objemom nádobiek na vodu (čistú aj špinavú), ktoré tak z pôvodných 2,4 litra narástli až na 4 litre – vďaka tejto zmene sa užívateľ nemusí tak často zaoberať s vylievaním špinavej tekutiny a doplňovaním tej čistej. Apropo, keď už spomínam vodu, tak v prípade, ak máte vo vašom bydlisku dokázateľne tvrdú vodu, odporúčam vám do automatických vysávačov tohto druhu liať výhradne len destilovanú vodu. Inak riskujete fatálne poškodenie samotného zariadenia, na ktoré vám nebude zo strany výrobcu uznaná záručná oprava. Ono sa o tom totižto verejne vôbec nehovorí a v návode je to uvedené ako malá poznámka pod čiarou, ale zanášanie sofistikovanej elektroniky vodným kameňom padá výhradne na ramená užívateľa, a akékoľvek následky pri poškodení si nesie len on sám. Ďalšou zmenou je odstránenie tlačidiel priamo z dokovacej stanice, ktoré pôvodne slúžili na spustenie programu čistenia – Xioami si však pomerne rozumne vyhodnotilo ich zbytočnosť, keďže väčšina užívateľov aj tak vysávač ovláda cez aplikáciu, a aj keď náhodou potrebujú uviesť robota do chodu a nemajú u seba mobil, stačí stlačiť fyzický spínač na vysávači.

Vyšší sací výkon a sušenie studeným vzduchom

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Pozitívna zmena nastala v tomto prípade aj pri navýšení sacieho výkonu, ktorý sa z pôvodných 4 000Pa posunul až na 6 000Pa. V praxi tak X20+, mimochodom s rovnakým uspôsobením rotačného valca ako má X10+, dokázal pri plnom výkone pozbierať oveľa viac špiny z medzier medzi našou drevenou podlahou. Pridanou hodnotou je schopnosť vysávaču nasať vlasy aj z väčšej vzdialenosť, čo sa hodí predovšetkým v komplikovaných častiach interiérov zaprataných nábytkom. Menším nedostatkom novej verzie, ktorým tá stará netrpela, je absencia sušenia mokrých rotačných podložiek pomocou horúceho vzduchu. Vždy keď vysávač X10+ zaparkoval a dokončil svoju činnosť, dokovacia stanica do jeho spodku automaticky púšťala horúci vzduchu – behom dvoch hodín tak bol starší model opäť pripravený nanovo začať umývať. Jeho nasledovník však využíva sušenie už len studeným vzduchom, čo dĺžku procesu násobí a dve hodiny sú už automaticky málo – štandardne si viete časovú os sušenia nastaviť cez aplikáciu v rozmedzí od dvoch do dvanástich hodín, každopádne, úplne mokré podložky vám neuschnú skôr než za tri až štyri hodinky. V tomto bode by sme mohli diskutovať hlavne v tom duchu, či je pre vás konkrétne dôležité mať rotačné podložky mopu suché čo najskôr, alebo je vám to vlastne jedno, keďže nebudete umývať tak skoro. Je tu však istý aspekt pohotovosti, kedy vám, napríklad po ceste do chladničky padne na zem jogurt a za päť minút máte byť s dcérou u zubára – upracete to klasickým spôsobom a riskujete, že prídete neskoro, alebo spustíte pripravený vysávač a o nič ďalšie sa už starať nebudete? Z mojich skúseností za tie takmer dva roky používania verzie X10+ vyplynulo, že by som sušenie horúcim vzduchom ocenil aj v jeho nasledovníkovi, ale ako píšem, je to silno individuálne.

Umýva aj koberce

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Rovnako silno individuálne môžete vnímať absenciu detekcie kobercov. Xiaomi pri cielenej snahe zničiť cenu pod magickú hranicu piatich stoviek (verte, že podobný vysávač v takej kvalite a s automatickou stanicou v balení lacnejšie nekúpite) musel vynechať ultrazvukové senzory. Tie v minulej generácii slúžili na detekciu kobercov a zabezpečovali automatické dvíhanie rotujúcich podložiek. Verzia X20+ síce tiež ponúka funkciu dvihnutia týchto podložiek (konkrétne o 7 mm), avšak, aby vysávač vedel identifikovať koberec, musíte mu ho predbežne označiť na mape – ak to neurobíte, súčasne so zvyškom podláh vám pekne poumýva aj koberce. V našej domácnosti sa nachádza presne 0,0% kobercov, a tak, ako už tušíte, nikto za absenciou ich rozpoznávania smútiť nebude. Kto to má však doma úplne opačne, mohol by s kúpou modelu X20+ naraziť na hromadu otravnej interakcie v rámci stále nelokalizovanej aplikácie. Keď už spomínam softvérovú časť a nastavovanie aplikácie v mobile, zoznam rozdielov medzi predchádzajúcou a súčasnou generáciou modelového radu X môžeme zakončiť práve pri nej. Posledná absencia sa totižto týka technológie navigovania, respektíve nemožnosti zobrazenia 3D mapy vašej domácnosti, a tým pádom aj údajne potencionálne horšej navigácie medzi prekážkami. Do akej miery je práve tento nedostatok relevantným je otázne, keďže po mesiaci používania novinky X20+, podotýkam, že po boku jeho predchodcu, som nezaznamenal ani jeden výkyv v rámci pohybu po identickom priestore. Oba modely sa správali rovnako, a jediným rozdielom tak bol hlasový prejav tej slečny, čo vám po vzore lampiónu na vlakovej stanici, oznamuje aktuálne dianie na trati – v novej verzii je dosť spomalená, ako keby týždeň nespala alebo mala čo-to popité.

Tenet

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Uvedomujem si, že zakončovať recenziu obsahom, ktorý mal byť už v úvode, vám vytlačím obočie až niekam na čelo, každopádne som tentokrát usúdil, že zásadné je uviesť prednostne všetky tie rozdiely medzi X10+ a X20+. Tak či onak, inteligentný upratovací robot Xiaomi X20+ je v rámci samotného vysávaču identický s predchodcom (rozmery 350 × 350 × 97 mm), a ak dám bokom absenciu ultrazvukových senzorov, tak jediné, čo sa zmenilo je odstránenie kovovej dekorácie z vežičky LiDARU – rotujúci laser v hornej časti šasi. Inak je systém nasávania prachu a nečistôt, vrátane dvoch rotujúcich textilných podložiek, úplne totožný. Všetky komponenty, ktoré sa podieľajú priamo na procese čistenia, sú zhodné so starším modelom a samozrejme podliehajú identickej degradácii – časom ich musíte buď ručne rozobrať a v rámci údržby vyčistiť, oprať alebo vyhodiť a kúpiť nové. Automatická dokovacia stanica sa na základe nárastu objemu nádob na vodu samozrejme zväčšila, a to konkrétne na 586 × 427 × 340 mm (rozmery vymeniteľného vrecka na zber špiny ako aj jeho pozičné umiestnenie sú nezmenené.) V domácnosti preto stanici musíte nájsť o niečo viac priestoru, než tomu bolo minule. S nádobami viete na jedno doliatie pokryť rozlohu viac ako dvesto metrov štvorcových, čo je určite dostatočné v prípade, ak náhodou nebývate v opustenom hangári na letisku – opäť pripomínam, že ak máte doma tvrdú vodu, ako je u nás na Záhorí, odporúčam používať len destilovanú tekutinu (síce sa vám to predraží, ale zato vám vysávač bude slúžiť spoľahlivo viac než len jeden rok.) Orientácia vysávaču v priestore je stále na vysokej úrovni a doslovného a drzého narážania do nábytku sa nedočkáte. Vysávač dokáže reagovať na nové prekážky v už viackrát zmapovanom teréne a účelne ich obchádzať, čo je napokon klad, aký som pred viac než rokom spomínal aj v recenzii na X10+.

Nadštandardné výsledky

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)

Vyšší sací výkon (6 000Pa) sa stáva ohromnou výhodou v tej domácnosti, kde sa pohybujú malé deti zanechávajúc za sebou rôzne úrovne znečistenia a rovnako tak, kde sa myslí na pohodlie chlpatých domácich maznáčikov. Za tie roky som už mal možnosť testovať kvalitatívne rôzne automatické vysávače lomeno mopovače a musím povedať, že model X20+ sa medzi nimi v celkovej úrovni odvedenia dobrej práce rozhodne nestratí. Vysávanie tvrdých podláh je zrovnateľné s klasickým luxom, a čo sa týka umývania, akokoľvek je podobná elektronika všeobecne neschopná dostať sa až úplne do rohov, ten zvyšok ostáva krásne čistý – zbavíte sa dokonca aj zaschnutej špiny. Užívateľ má možnosť si cez Xiaomi Home nastavovať intenzitu upratovacích procesov, meniť takzvané No-GO zóny, definovať časový harmonogram upratovania a sledovať samotný proces čistenia na diaľku. Jedinou nevýhodou sa tak javí stále neúplná lokalizácia aplikácie do slovenčiny alebo češtiny. Xiaomi Robot Vacuum X20+ je dôstojným nasledovníkom svojho predchodcu a dá sa povedať, že pre domácnosti, kde prevládajú tvrdé povrchy bez kobercov, sa jedná o najlepšiu možnú voľbu v rámci kúpy spoľahlivého automatického vysávaču lomeno mopovaču. V čase, kedy som pripravoval tento text sa predmetný robot dal zakúpiť dokonca za sumu 430 eur, čo je jednoducho ponuka, aká sa neodmieta. Predstavte si, že minimálne mesiac sa nemusíte na vybranou úseku domácnosti starať o to, či je podlaha povysávaná a poumývaná. Jediné, čo treba, je doliatie čistej vody a zbavenie sa špinavej. Po mesiaci vykonáte jednoduchú údržbu vysávaču, ako aj jeho automatickej stanice (spodná časť sa zanáša od špiny a je nutné ju poumývať ručne) a celý cyklus začína zase nanovo. Je to pre vás dostatočná sci-fi predstava? Tak určite viete, čo máte robiť.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Xiaomi

Klik pro zvětšení (Xiaomi Robot Vacuum X20+ - recenze)


CGwillWin