recenze
EA SPORTS Madden NFL 25

EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze
EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze
12:11, 30.08.2024

Ono sa v rôznych súvislostiach a opakovane hovorí, že nikdy nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. Existujú však prípady, kedy do nej, akokoľvek je to často nedobrovoľne, vstupuješ zas a znova, ešte sa aj u toho nenútene usmievaš. Ja už ani neviem. Skutočne si to nepamätám a to som aktívne prestal nasávať alkohol ako Sponge-Bob pred necelým rokom, kedy som vôbec prvýkrát počas testovania nového Maddenu použil inú povestnú vetu, citujem: ,,Budúci rok to už musí byť lepšie.“ Nie, nemusí a zdá sa, že ani nikdy nebude. Aktuálny ročník simulácie amerického futbalu EA SPORTS Madden NFL 25 je totižto ešte horším, než tomu bolo v prípade minulého, predminulého a pred-pred-minulého spracovania. Pritom ten istý vývojársky tím (EA Orlando) nám o mesiac skôr, ešte pred príchodom Maddenu a teda aj štartom regulárnej sezóny NFL, hodil na trh dlho očakávaný College Football 25. Jeho nesporné kvality som vám osobne zhodnotil v komplexnej, pre niekoho asi až prehnane dlhej textovej recenzii a práve na základe nich a identického tímu vývojárov, som si dovolil vysloviť naivnú myšlienku o veľkých očakávaniach zo strany ďalšieho Maddenu. Veď čo už sa len dá pokaziť na prenesení toho, čo overene funguje z jednej športovej hry do druhej? Uvedomujem si, že tento úvodný odstavec na vás môže pôsobiť skôr ako ten záverečný, ale keďže takmer celý Madden NFL 25 je vyložene katastrofou a ja nechcem márniť váš čas tým, že budete musieť svoje prípadné nádeje oplakať spolu s nasledujúcim a vôbec nie stručným výkladom faktov, rozhodol som sa článok začať v opačnom garde. Kto chce vedieť rozpis všetkého, čo v mnou testovanej hre nefunguje a naopak toho mála, čo sa zlepšilo (veľa toho nie je), tak môže pochopiteľne svoj pohľad veselo posunúť nižšie.

Čo presne robili ten rok?

Klik pro zvětšení (EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze)

Začnime tým pozitívnym, čo môžem o aktuálnej verzii Maddenu povedať. Vývojári si za tých dvanásť mesiacov dali skutočne záležať na vylepšení grafickej stránky, zase o kus realistickejšie pôsobiacom svetle a pridaní nových oslavných animácií – či už pre útok alebo obranu. Známe tváre veľkých hviezd vyzerajú oproti ročníku 24 oveľa lepšie a musím povedať, že počas reklamných prestávok, kedy umelá inteligencia vyberá zaujímavé situačné momenty z ihriska (nemyslím teraz priamo akciu, ale skôr len takú vizuálnu koláž plnú gestikulujúcich a navzájom sa povzbudzujúcich športovcov), sa mi veľakrát stalo, že som si gameplay pomýlil s reálnymi zábermi z NFL. Skutočne, ak niekedy Madden vyzeral ako televízny prenos amerického futbalu, tak je to práve tento rok. K uvedenému dojmu ma vedie aj integrácia rôznych gest jednotlivých quarterbackov, kde si napríklad Lamar Jackson pred snapom (rozohrávka) vždy elegantne utrie dlaň ruky do uteráka za chrbtom, tak ako to robí jeho originál. Keď už sme pri grafike a animáciách, tak ani tá nie je z nejakého komplexného pohľadu vlastne úplne dokonalá. Nechajme teraz bokom stále absolútne hrozné modely divákov/kameramanov/fotografov (nikto totižto neočakáva v tomto smere skutočný progres) a poďme sa pozrieť na postrannú čiaru, respektíve striedačky oboch tímov. EA počas promovania opakovala, že v tomto ohľade zapracuje na náprave a za postrannou čiarou to bude v novej hre Madden vyzerať zásadne realistickejšie. No, ak si počas hry prepnete do fotografického režimu a priblížite si obraz s cieľom zistiť, ako lavička jedného alebo druhého tímu v realite vyzerá, spustí sa vám v hlave veľa otáznikov. Hlavní tréneri po vzore modelov hráčov na ihrisku vyzerajú určite o niečo lepšie, avšak zvyšok stále pripomína skôr handrových panákov napichnutých na palici, ktorým niekto zabudol dať na dres mená aj reálne čísla.

Nová revolučná funkcia? Nie, vec stará 20 rokov!

Klik pro zvětšení (EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze)

Za zvuku fanfár nám PR oddelenie EA pred viac než mesiacom a v rámci prvého gameplay videa z Maddenu 25 predstavila revolučnú technológiu zvanú „BOOM Tech“. Malo ísť o spôsob realistickejšieho prezentovania kolízii dvoch a viacerých hráčov s tým, že ak na niečom predmetná séria, konkrétne v rámci simulovania pohybu hráčov, skutočne trpela, tak to bol efekt takzvanej mĺkvej ryby – hráči po náraze nerealisticky prepadávali jeden cez druhého a vyzerali pri tom ako keď sa počas vianočných sviatkov sypú kapry z nádrže do kade. Práve BOOM Tech má na základe vyhodnocovania údajov o hybnosti, načasovaní, hmotnosti, sily a rýchlosti predviesť náraz hráčov v čo najrealistickejšej podobe. Ak v tom momente hráč nezviera pevne šišku (je na to špeciálne tlačidlo), tak tá mu teoreticky môže vyletieť z rúk a máme tu takzvaný fumble. Keď si pozriete demo ukážky nastrihané PR oddelením EA, tak budete možno skutočne otvárať úžasom ústa ako ten kapor. Avšak realita je taká, že viac než päťdesiat percent kolízií, ktoré som počas dlhodobého testovania zaznamenal, vyzeralo extrémne neprirodzene, zvláštne a s realitou to malo len pramálo spoločné. O umelej inteligencii síce ešte bude reč neskôr a to v samostatnom odstavci, ale keďže je to práve AI, ktorá poháňa modus operandi technológie BOOM, musím na margo jej schopností vyjadriť obrovské obavy už teraz. Veľakrát sa mi totižto počas zápasov stalo, že ku procesu spustenia celej tej systémovej projekcie o načasovaní, sile a podobne vlastne vôbec nedošlo. Prečo? Pretože obranca rútiaci sa na útočníka držiaceho loptu, z nepochopiteľného dôvodu, akokoľvek o neho zavadil, v stotine sekundy z ničoho nič strelil nohami o kus vedľa a rozbehol sa opačným alebo inak nelogickým smerom. Aby toho nebolo málo, tak EA sa vôbec neštíti v rámci prezentácie BOOM technológie tvrdiť, že po boku interakcie zvanej „Hit Stick“ ide o revolučné novinky, z akých si sadneme na zadok. Rád by som marketingovému oddeleniu spoločnosti Elecktronic Arts pripomenul, že Hit Stick nie je žiadna novinka, keďže tento spôsob hitovania protihráča pomocou analógovej páčky mal premiéru ešte v hre Madden NFL 2005!

Zlé blokovanie

Klik pro zvětšení (EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze)

Keď už som vyššie načal veci ohľadom umelej inteligencie, tak sa poďme pozrieť práve na správanie sa AI priamo na ihrisku. Počas útočenia, kedy má hráč možnosť si vždy v rámci pravidiel nastavených v menu (nemusíte hrať tradičnú simuláciu a môžete si nechať viac času na strategické rozhodnutia pred snapom) vybrať konkrétny play-call, som následne v akcii nezaznamenal zásadne chybné realizovanie jednotlivých schém. Či už išlo o pohyb running backa (RB), wide receivera (WR) alebo tight enda (TE), videohra sa správala tak, ako bolo nakreslené na schéme. Tie problematické procesy však nastali práve v už vyššie spomínaných defenzívnych situáciách. Veľakrát som bol svedkom absolútne nelogického miss-tacklingu (obranca minul útočníka tak, že vizuálne mal svoju hlavu doslova v jeho zadku) a čo je ešte horšie, vôbec nie ojedinelo sa hráči na pozícii safety (S) na stotinu sekundy zadrhli v pohybe, len aby útočník mohol loptu dostať za čiaru koncovej zóny a skórovať touchdown. Najprv som si myslel, že ide o vec voľby konkrétneho stupňa simulácie a že som si omylom zapol arkádu pre deti, avšak nech už som nastavil akokoľvek maximálnu úroveň reality, umelá inteligencia v hre opakovane zvýhodňovala útočiaci tím. Rád by som podotkol, že nič takéto som za tie mesiace intenzívneho hrania College Football 25 nezaznamenal, a to obe hry bežia na identickom engine Frostbite a obe hry vyrobilo už spomínané EA Orlando. Aj tu by sa dalo argumentovať tým, že sa autori cielene snažili zrýchliť gameplay tempo a jednoducho pootočili tým pomyselným spínačom obrany o niečo viac než je bežné, avšak práve tempo a pocit z hrania nového Maddenu to nijako výrazným spôsobom neovplyvnilo, ba naopak. Pocit z rýchlosti útočníka je voči roku 24 navýšený len minimálne a skôr som mal dojem oveľa väčšej ťažkopádnosti.

Prečo EA? Prečo?

Klik pro zvětšení (EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze)

Porovnávanie s College Football 25 je úplne na mieste. A dôvodom toho, prečo univerzitná herná simulácia pôsobí celkovo svižnejším a uveriteľnejším dojmom, je dozaista jej pasová hra. Mysleli by ste si, že vývojári si svoju dobre odvedenú prácu budú chcieť preniesť aj do simulovania NFL, však? No, ale opak je pravdou. Nielen že autori na pasovej hre z minulého roku nezmenili ani chlp, dokonca sa im nechcelo z College Football 25 preniesť ani výborne spracovaný systém kopov – iste, Madden v tomto smere prináša novú grafiku a rovnako tak triafanie sa do rotujúcej šípky, avšak pohyb tej šípky je absolútne pomalý a kopy do šišky preto v praxi nepredstavujú žiadnu náročnú výzvu. Do Maddenu 25 sa, samozrejme, muselo integrovať aj nové pravidlo ohľadom výkopov, ktorých vyústenie v nejaké body však bude naďalej spočívať vo vašej schopnosti prečítať pohyb obrancov a využiť klasické úskoky i otočky. Aby som bol férový, tak musím uviesť, že EA Orlando aspoň čiastočne zapracovalo na systéme príjmu prihrávok a tak je možné, ak splníte konkrétne podmienky interakcie, že sa váš hráč blysne pred kamerami chytením lopty jednou rukou. Ďalšou a nesmierne dôležitou novinkou, o ktorú sme si písali roky rokúce (irónia alert) je pridanie možnosti ženských tréneriek, to všetko v rámci špecifickej úpravy tímov. Nebudem to ďalej rozpitvávať a rovno sa ponorím do menu, kde vo vybraných modusoch svieti možnosť presunu vašich krvopotne vytrénovaných hráčov z vysokej školy priamo do kolotoču NFL. Transfer hráča z College Football 25, akokoľvek sa mi podaril tak na piatykrát po sérii chybových hlášok, znamenal v praxi len to, že som si do Maddenu 25 preniesol avatara z College Football 25, ktorý krátko po spustení svojej NFL kariéry stratil všetky nazbierané skúsenosti a stal sa z neho tak totálny no-name chudák. Výborná funkcia, ďakujeme EA.

Nemáme peniaze na hercov, najali sme nemých ochotníkov

Klik pro zvětšení (EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze)

Tradičný režim Franchise, ponúkajúci osobné príbehy odohrávajúce sa na pozadí ligy, bol tentokrát vylepšený o komplexnejšie podaný draft. Dám teraz bokom fakt, že modus ako taký je zase len reprízou toho istého modusu z minulých rokov a prejdem k tomu, čo malo byť rukolapne nové a zaujímavé. Draft vrátane predávania dresov novým hráčom, komunikácia hráčov s trénerom a novinármi, jednoducho všetka tá omáčka okolo je topornou nudou prezentovanou úplne bez dabingu! Máme tu stále textové okná a scény ako z nemého divadelného predstavenia, až by si jeden myslel, že EA nemá peniaze na dabingových hercov. Vyzerá to trápne? Samozrejme. Kazí to akúkoľvek atmosféru mimo ihriska? Pochopiteľne. Je to nejakým spôsobom ospravedlniteľné? Bolo by, ak by si EA odpustila jeden ročník pretočenia číslovky a jednoducho spravila update súpisky a grafiky pre predchádzajúci Madden. Pritom desať rokov starý Madden ponúkal nielen hlasový prejav, ale súčasne aj neskutočne zábavné minihry v rámci náborového Combine. Je zaujímavé, že sa vývojári skutočne snažili preniesť obsah z College Football 25 do Maddenu 25, ale skončili sotva v tretine cesty a ten zvyšok zrejme nechali v rukách malého tímu sídliaceho niekde v rumunskej pobočke. Viete na základe čoho sa to dá krásne poznať? Ak ste čítali moju recenziu na toľko proklamovaný College, tak už viete, že vďaka webovému rozhraniu si hráči môžu vytvárať svoje vlastné futbalové školy respektíve tímy (vlastné logo, farby, štadióny a podobne). Toto isté je pochopiteľne prístupné aj pre EA SPORTS Madden NFL 25, avšak s tým rozdielom, že obsahová stránka editovania je sotva jednou tretinou z College Football 25. Nepochopiteľné.

Stratil som všetky nádeje

Klik pro zvětšení (EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze)

Mohol by som vám nasypať soľ do rán a pridať ešte hromadu príkladov toho, prečo je nový Madden zase len o kus horšou verziou toho starého, no viedlo by to len a len ku väčšej skepse. Spoločnosť EA sa bez tlaku od akejkoľvek konkurencie evidentne nesnaží zveľaďovať ducha pôvodnej idey zábavného simulovania amerického futbalu a jediné čo robí, je to, že pozvoľna redukuje obsah, zlepšuje vizuál a pretáča kalendár – apropo, aj tento ročník ponúka soundtrack, ktorý som nedokázal tolerovať ani špičkou malíčka na nohe a okamžite som preto v menu vypol hudbu (je to samozrejme subjektívne, ale kam sa podeli všetky tie v televízii dodnes hrané znelky NLF?). Kabína komentátorov sa síce rozšírila o ďalšie reálne mená novinárskej scény, ale opäť si tu niekto nedal dostatok času na zosúladenie samotných hlášok s dejom na ihrisku, čo vo finále prináša často až absurdne humorné situácie ako z kultových anglických seriálov formátu Black Adder. Cielená apatia EA sa dá asi najlepšie vypozorovať opakujúcimi sa chybami z minulých dielov – prečo napríklad pri vytvorení vlastného tímu nemôže so mnou, podotýkam v rámci co-op modusu, hrať aj môj kamarát? A čo je na tom všetko najhoršie, tak ja z pozície človeka, herného redaktora, čo roky sleduje ten úpadok, už nemám energiu čo i len predpokladať, že sa to celé nejakým zázrakom zvráti. Preto ak ste fanúšik série Madden a máte po ruke akýkoľvek starší diel, pokojne aj desať rokov smerom dozadu, nevidím dôvod, prečo si kupovať aktuálny ročník. Ten totižto, až na čerstvé súpisky, ako tak realitu odrážajúcu štatistiky a krásnu grafiku, neponúka nič nové a predovšetkým nič zábavnejšie.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Electronic Arts

Klik pro zvětšení (EA SPORTS Madden NFL 25 - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox Series X
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Legendárna a nateraz stále bezkonkurenčná simulácia NFL upadá každým rokom nižšie a nižšie

CGwillWin