recenze
Bissell CrossWave HydroSteam PET

Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze
Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze
08:24, 29.11.2023

Určite poznáte všetky tie ošúchané frázy o druhých šanciach, ktoré ako ľudstvo používame vo vzájomných vzťahoch rôzneho druhu. Existuje však niečo také ako dať druhú šancu vysávaču a mopu? Nad touto otázkou som dumal počas rozbaľovania novinky od spoločnosti Bissell a usúdil som, že vlastne celé to klišé o srdcervúcom odpúšťaní je utopickej povahy, vyložene v láske a priateľstve, avšak ak ide elektroniku, nie je potrebné to nejak zásadne preháňať. Áno, pred dvomi rokmi som počas recenzovania hybridného vysávača značky Bissell jasne povedal, že pre model CrossWave C3 nedokážem nájsť toľké pochopenie, aby som ho niekomu vedel vyslovene odporučiť. Dnes tu však bude reč o novom pokuse zo strany uvedeného amerického výrobcu spotrebnej elektroniky, votrieť sa mi do srdiečka a súčasne si tak aj v očiach vás, našich čitateľov, napraviť reputáciu. Napravovať sa bude modelom HydroSteam PET, ktorý prináša univerzálny a viacúčelový čistič, určený nielen milovníkom domácich zvieratiek, vybavený prémiovou funkciou horúcej pary, ktorý som mal možnosť testovať viac ako štrnásť dní. Ako toto netradičné žehlenie reputácie dopadlo, to sa dozviete v nasledujúcom texte.

Dáme si repete

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Musím sa trochu samoľúbo potľapkať po ramenách, keďže v roku 2023 som v rámci testovania upratovacej techniky zaznamenal svoj rekordný počet zárezov, ak to tak môžem povedať. Vôbec poslednou recenziou na Xiaomi MI Truclean W10 Ultra, ktorý som si na základe dlhodobého a komplexného skúšania nakoniec aj sám kúpil, som však stanovil latku kvality extrémne vysoko. Spomínaná konkurencia sa preto automaticky musí objaviť aj v tomto texte a na základe koncepčnej podobnosti oboch produktov nemôžem vynechať ani ich priame porovnávanie. Začnime však stručným opisom. CrossWave HydroSteam PET od Bissellu je hybridný nástroj určený na kombinovanie vysávania, mopovania a parného čistenia. Medzi jeho priame výhody patrí upratovanie na tvrdom a súčasne mäkkom povrchu (pomocou spínača na rúčke stačí zapnúť jeden z troch dostupných režimov), čím predbieha vyššie uvádzanú konkurenciu a navyše, na rozdiel od Xiaomi má CrossWave odnímateľnú nádržku na vodu, do ktorej môžete pridať špeciálne prípravky na čistenie a dezinfekciu. Nateraz vám to musí znieť v tom duchu, že v tomto prípade americký vysávač nakopal ten čínsky do zadku, avšak v závese za uvedenými prednosťami je potrebné jedným dychom dodať, že Truclean W10 Ultra je plne bezkáblový, zatiaľ čo HydroSteam bez priameho zapojenia do siete nefunguje, má automatický dok pre bezdotykové tankovanie vody, je schopný samočistenia a sušenia valcov/filtrov a disponuje schopnosťou zohriať vodu nad 70 stupňov. Mohol by som ešte uviesť viac Pre a Proti, ktoré by tie pomyselné misky váh roztancovali ešte oveľa intenzívnejšie, každopádne, ak hľadáte výkonný vysávač/mop do domácnosti plnej zvierat a kobercov, cez vaše výberové sito spomínaný Truclean W10 Ultra od Xiaomi automaticky neprelezie, keďže ide o produkt určený iba na tvrdé povrchy. Poďme sa preto plne venovať predmetnej novinke od Bissellu.

Nemám rád káble

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Áno, je to tak, budúcnosť elektroniky jednoducho neráta s káblami a ak by som mal uviesť najväčšie negatívum testovanej vzorky, tak by to bola nutnosť priameho napájania kabelážou. Na druhú stranu, a to teraz zo mňa hovoria tie už v úvode spomínané skúsenosti, je niekedy určite vítané, že môžete obrovský dom bez problémov poupratovať na jeden ťah a nevybije sa vám baterka priamo počas najväčšieho boja so špinou (predstavte si, ako po obývačke naháňate westernový chumáč zvieracích chlpov a prachových guličiek a tesne pred tým, než ho konečne nasajete, zahlási vysávač pauzu na nabitie). Hmotnosť tohto tyčového pomocníka je 5,67 kg a hoci pre mňa manipulovať s ním a vykrúcať ho do všetkých smerov nebol problém, moja manželka s tým už isté problémy mala. Ohybný kĺb v dolnej časti, kde sa nachádza valec, je navyše obmedzený v rozsahu pohybu a preto som sa počas upratovania v stiesnených priestoroch nevedel dostať úplne všade. Späť však ešte k jeho dizajnu. CrossWave Hydrosteam sa vôbec nesnaží vymaniť zo škatuľky tyčových vysávačov a len sotva by ste ho vedeli odlíšiť od kolegov z rovnakého modelového radu v ponuke Bissellu. Hydrosteam má v sebe kombinovanú nádrž pre suchú a mokrú špinu s objemom 0,82 l a rovnako tak samostatnú nádržku na čistú vodu, do ktorej pred začatím upratovania prilievate jeden z ponúkaných roztokov - výrobca pochopiteľne odporúča používať len ich originálne prípravky, no osobne nevidím problém v tom, ak by ste do nádržky naliali akýkoľvek konkurenčný roztok určený na čistenie a dezinfekciu podláh. V balení som našiel náhradný rotačný valec, plastovú podložku určenú na odstavenie vysávača, náhradný filter a už spomínaný čistiaci prostriedok. Apropo, oceňujem praktickú grafiku na nádržke určenej pre čistú vodu, ktorá vás navedie na presné naliatie čistiaceho roztoku.

Čo sa tu naparuješ?

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Ideálny režim pre alergikov je SteamWash. Stačí len počkať pár sekúnd, kým HydroSteam naštartuje svoj parný systém, následne pomocou spínača na rúčke navlhčiť valec a môžete sa pustiť do boja s akoukoľvek špinou usadenou na tvrdom povrchu. Tu sa ukázala najväčšia sila testovacej vzorky, keďže, v kombinácii s vyššie spomínaným prípravkom, pár ťahmi som dokázal vyčistiť zaschnuté kvapky tekutiny (dcérka sa nám naučila piť a jesť súčasne, zatiaľ čo robí stojky na hlave) a pomocou pary všetko vydezinfikovať. Chce to trochu praxe, odhadnúť, ako dlho vlastne vlhčiť valec, avšak, po pár upratovacích cykloch to dostanete „do oka“ a už budete presne vedieť, kedy je valec suchší. Po ukončení čistenia jednoducho vytiahnete nádržku so špinavou vodou, odopnete filter a zbytok špiny vysypete do koša. Mimochodom, v nádržke sa nachádza aj praktické sito na vlasy, chlpy a hrubú špinu. V rámci údržby je rovnako nutné odopnúť aj samotný valec a jeho vrchné plastové veko poumývať. Valec je dobré nechať uschnúť, ale ak by ste chceli pokračovať v čistení domu, či bytu, stačí jednoducho vložiť jeho náhradného kolegu (tu spomeniem ešte konkurenciu, keďže Xiaomi MI Truclean W10 Ultra disponuje separátnou nádržkou pre sušenie valca a súčasne zvláda sušiť aj valec zasunutý priamo vo vysávači). Proces čistenia hodnotím celkovo pozitívne. Vráťme sa však späť k upratovaniu ako takému. Výkon HydroSteamu je dostatočný na koberce s nízkym vlasom, avšak v našej obývačke máme pod hlavným stolom huňatú verziu a z neho testovaná vzorka nedokázala dostať viac než chlpy zo psa a prach - hrubé nečistoty, kam spadajú napríklad omrvinky z jedla, ostali na svojom mieste. Oceňujem však, že vôbec môžete prepnúť na režim kobercov a skúsiť nasať aspoň niečo skryté v ich útrobách. Hlučnosť vysávania udávaná výrobcom (76 dB) sa viac-menej potvrdila.

Lepší než CrossWave C3

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Späť k úvodu recenzie. Spomínal som dva roky staré testovanie CrossWave C3, ktorý koncepčne môžeme spodobniť s CrossWave HydroSteam PET. Zásadným problémom C3 však bolo, že nedokázal počas umývania nasať všetku špinavú vodu späť do nádržky na to určenej a zanechával za sebou nepríjemné mokré linky - spomínam si, ako moja manželka rezolútne C3 odsúdila práve kvôli tomu. Preto som sa pri testovaní HydroSteamu zameral aj na tento aspekt a som veľmi rád, že sa moje obavy nepotvrdili. Testovaná vzorka svojím výkonom krásne nasáva všetku špinavú vodu a zanecháva tak za sebou len maximálne čistý, umytý povrch. Ako to už ale býva, nič nie je dokonalé a popri očakávanom probléme s kabelážou, kde vás na veľkých plochách začne po čase otravovať neustále hľadanie zásuviek, sa vynorilo pár ďalších. Prvým je neustály chod motora aj v momente, keď vysávač sklopíte do vertikálnej roviny - očakával by som, že sa automaticky prepne do nejakého spánku. Druhý nedostatok sa bude z mojej strany horšie definovať, keďže som jeho podstatu nedokázal ani po dlhom testovacom procese vypozorovať. Počas upratovania sa mi často stávalo, že akonáhle som s vysávačom silnejšie udrel do nábytku, tak niečo v oblasti filtra upchalo nasávacie potrubie (podľa hluku vyskočil výkon na maximum) a HydroSteam prestal zbierať špinu. Následne stačilo vysávač vypnúť a krátko na to som počul, ako čosi odpadlo od veka nasávania a všetko zase začalo fungovať. Snažil som sa vypátrať dôvod a myslel som si, že to robí už spomínané sito na vlasy, avšak problém sa opakoval aj po jeho odstránení.

Druhá šanca dopadla dobre

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Bissell si v mojich očiach a aj v súvislosti s predchádzajúcou skúsenosťou dokázal napraviť reputáciu a tentokrát nemám dôvod vám kúpu jeho pomocníka do domácnosti neodporúčať. CrossWave HydroSteam PET, ako už samotný názov napovedá, je tyčový hybridný vysávač lomeno mop s bohatou výbavou, určený tam, kde sa okrem ľudí pohybujú aj domáce zvieratá. Špeciálne pre alergikov, čo má zase nadväznosť na používanie rôznych dezinfekčných prípravkov, sa môže daný produkt stať verným pomocníkom. Sú tu isté prekážky a ja verím, že som vám ich jasne zadefinoval vyššie, avšak pozitíva jasne prevládajú a mne neostáva už nič iné, než dodať pomerne rozumnú cenovku: 550 eur.



Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Bissell

Klik pro zvětšení (Bissell CrossWave HydroSteam PET - recenze)


CGwillWin