hw
recenze
ASUS Vivobook S Copilot+

ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze
ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze
07:00, 18.06.2024

Nastáva nám plnohodnotná éra AI. Otvoríte si webový prehliadač a vypadne na vás hromada správ o pokroku v oblasti umelej inteligencie. Všetky technologické podcasty, ktoré ešte pred dvoma rokmi skratku AI použili len sporadicky, na nej dnes majú založenú drvivú väčšinu programovej náplne. Schéma klávesov v notebookoch sa rozširuje o špeciálne tlačidlá skracujúce cestu ku generatívnej umelej inteligencii a medzi pokrokové funkcie najmodernejších televízorov už bežne patrí komplexná úprava obrazu na základe AI algoritmu.

Najviac profanovanou sférou integrácie umelej inteligencie sú však v súčasnosti práve prvé laptopy s názvom Copilot+. Jedná sa o úplne novú triedu prenosných počítačov založených na operačnom systéme Windows 11, ktoré využívajú NPU (neurálne procesorové jednotky) a sú osadené špeciálnym počítačovým čipom schopným ponúkať výhody AI v reálnom čase. V skratke povedané: nové laptopy označené ako Copilot+ vám poskytnú známe funkcie umelej inteligencie (tvorba obrázkov, preklady textov, komunikáciu atď.) bez zásadnej straty výkonu a v rýchlom slede. Hardvér takéhoto formátu je priamo určený do rúk kreatívnych ľudí, ktorým asistencia zo strany AI pomôže zefektívniť svoju prácu a dostať ju na novú kvalitatívnu úroveň. Vôbec prvým notebookom označovaným ako Copilot Plus je model Vivobook S 15 od spoločnosti ASUS poháňaný procesorom Qualcomm Snapdragon série X, s ktorým som mal ja osobne možnosť nejaký čas koexistovať. Udialo sa to klasicky v rámci recenzie, a ak vás zaujíma, ako to reálne celé v praxi (ne)funguje, určite potlačte oči o pár riadkov nižšie a dozviete sa viac.

Nová doba

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Aktuálne Vivobooky sú určené pre špecifickú sortu užívateľov. Už vyššie som spomínal kreatívne zmýšľajúcich ľudí, kam spadajú predovšetkým dizajnéri, grafický umelci a týmto smerom orientovaní konzumenti. Spoločnosť ASUS vám tak kúpou Vivobooku s AI balíčkom funkcií dáva navonok hodnotnú alternatívu ku svojej známe sérii ProArt laptopov, a ak to tak trocha preženiem, tak práve železo osadené novou sériou Snapdragon X čipov je istou odpoveďou na konkurenčné M čipy od Apple. Dobre, dosť bolo omáčok, poďme sa pozrieť na produkt samotný.

ASUS Vivobook S v konfigurácii S5507Q je jasným zástupcom pracovného notebooku strednej triedy, o čom vám napovedá už jeho cenovka pohybujúca sa okolo hranice tisíc päťsto eur. V zásade ide o počítač vytvorený podľa predlohy štandardnej verzie Vivobook S, čiže tej disponujúcej črievkami od Intelu alebo AMD. Výrobca sa tu, našťastie, nesnaží veci výrazne komplikovať, a preto jeho „AI produkt“ prichádza výhradne len v pätnásť palcovej verzii (presne 15,6 palcov) a v striebornej farbe. Keď som testovanú vzorku rozbaľoval, mal som pocit, že držím plastové telo doplnené o klasické gumové nožičky. Až pri neskoršom skúmaní som si uvedomil, že ide o kovové šasi s pomerne dobre nastavenou váhou (1,42 Kg) a celkovo kompaktnými proporciami. Konštrukčná pevnosť je na slušnej úrovni a môj test protichodného tlaku dlaňami zvládol nový Vivobook S so cťou a bez akéhokoľvek sprievodného škrípania. Keďže sa jedná o zariadenie vhodné predovšetkým do rúk kreatívcov, určite je v rámci opisu na mieste nevynechať jednotlivé porty. Ak dám bokom bezdrôtovú podporu pre moderné štandardy Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4., ostane nám plnohodnotný HDMI (2.1), dvojica USB-C (4.0), duo USB-A (3.2, gen 1), kombinovaný audio vstup a cenená čítačka microSD kariet.

Otvoríte ho aj boľavým prstom

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

V čase recenzovania AI laptopu od ASUSu som si na tréningu silno natiahol väzy v oblasti palca pravej ruky. Ako vidíte, tak staré známe heslo: športom k trvalej invalidite opäť nabralo nový rozmer. Aj preto som pri odklápaní vrchného veka notebooku musel postupovať vyložene opatrne. Výrobca však odpor dvoch menších pántov (veko je vďaka nim možné vyklopiť do úrovne 180 stupňov) nastavil pomerne veľkoryso a aj s boľavým prstom som preto nemal problém dostať sa pohodlne do vnútra počítača a spustiť všetky bezpečnostné procesy – v tomto konkrétnom prípade Full HD webovú kameru s funkciou čítania tváre a manuálnym krytom. Nový Vivobook premiérovo osadený Snapdragon čipom je strednej triedy. Napriek tomu je však osadený 15,6 palcovým OLED Lumina panelom s pomerom strán 16:9, 3K rozlíšením (2880 x 1620 pxl), obnovovacou frekvenciou 120 Hz a HDR jasom na hranici 600 nitov (pri SDR ide o rovnako slušnú úroveň 400 nitov). Vizuálna prezentácia je jednoducho uchvacujúca, a či už sa budeme rozprávať o bežnom brázdení internetových vôd alebo sofistikovanej postprodukcii (100% DCI-P3), obrazová kvalita uvedeného OLED panelu vás musí potešiť. Rovnako tak je potešujúca prítomnosť kompletnej klávesnice vrátane numerického bloku, ktorá má jedno zónové RGB podsvietenie, a ktorej vrchné klávesy sú jemne vykrojené smerom dovnútra. Najprv som si musel zvykať, špeciálne na ich drsnejšiu povrchovú úpravu, avšak, nakoniec sa aj moje neraz vyberavé brušká prstov umúdrili a začali po dobre reagujúcich nízkoprofilových spínačoch tancovať, a to bez nechceného tvorenia chýb. Dostatočne veľký track-pad s rovnakou povrchovou úpravou ako pri klávesnici je pozične posunutý do ľavej strany a funguje viac ako spoľahlivo. Ponúka užitočné ovládacie funkcie pre jednoduché zvyšovanie hlasitosti reproduktorov alebo jasu panelu – stačí len prstami prebehnúť po jeho hranách.

18 hodinová výdrž?

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Ešte než prejdem k tej, v zmysle celej AI šou okolo, najdôležitejšej porcii mojich vlastných zistení, dlhujem vám údaje o výdrži batérie. V balení sa nachádza rozmerovo kompaktná nabíjačka s výkonom 90 W, ktorá pomocou USB-C koncovky zvláda pomerne rýchlo dotankovať vstavanú batériu s kapacitou 70 Wh – pomáha tu funkcia rýchleho nabíjania zvaná Easy Charge. S ohľadom na v úvode mnou toľko opisovanú čipovú sadu je dlhá výdrž batérie jasnou a očakávanou prednosťou. V praxi sa mi preto potvrdilo, že práve akumulátor v ASUS Vivobook S (S5507Q) zvládal testované železo podržať pri živote, konkrétne v rámci stredných nárokov, deklarovanú dobu a to bez väčších problémov. V súvislosti s vybavením strojovne som sa pri vyšších výkonnostných nárokoch v zmysle postprodukcie (osobne som nový Vivobook S zneužíval hlavne na strihanie videí) logicky zameral na kvalitu chladenia. ASUS evidentne nič nenechal na náhodu a okrem takmer stovky lopatiek integrovaných do dvojice ventilátorov, spojil svoju chladiacu sústavu zvanú IceCool s dvoma teplo vodivými trubicami. Vyťahovanie horúceho vzduchu sa tak realizuje na zadnej hrane notebooku, to všetko bez toho, aby sa teplo samotné stihlo dotknúť spodnej časti OLED panelu. Pri bežnej kancelárskej práci sa, ale to už pri moderných laptopoch značky ASUS býva pravidlom, ventilátory ani nestihli rozbehnúť a zariadenie preto neprodukovalo žiadnu úroveň hluku. Akonáhle sa proces náročnosti zvýšil, prepnutie do známeho modusu zvaného „šepot“, priniesol hluk tesne pod hranicou dvadsiatich ôsmych decibelov. Pri rapídnom náraste výkonu, kedy vyššie spomínaná stovka lopatiek začne cielene hnať čo najviac vzduchu celým systémom, sa uvedená úroveň decibelov okamžite zdvojnásobuje. Stále však, aj pri takomto hluku, dokážete nerušene pracovať.

Umelá (ne)inteligencia

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Testovaný model ASUS Vivobook S v konfigurácii S5507Q k nám do redakcie prišiel osadený čipom Snapdragon X Elite (X1E78100) pri 32 GB RAM a s 1TB SSD diskom s GPU Qualcomm Adreno C311. Uvedený Snapdragon X Elite je z dvojice dostupných čipov v rámci konfigurácie ten výkonnejší – ponúka dvanásť vlákien, rovnaký počet jadier a vyrovnávaciu pamäť 42 MB pri rýchlosti 3,4 GHz. Podobných Copilot+ ARM notebookov od rôznych výrobcov bude čoskoro v ponuke samozrejme viacej, mňa však v rámci testovaného Vivobooku S 15 zaujímalo, čo konkrétne v prepojení na AI ponúka práve tento model. Signifikantnou charakteristikou je v tomto prípade aplikácia nazvaná StoryCube. Uvedený softvér združuje desiatky užitočných funkcií napojených práve na umelú inteligenciu, ktorých využitie nás obratom vracia ku zacieleniu na koncového zákazníka uvedeného modelu – grafický dizajnéri, fotografovia, strihači, umelci a podobne. Čo sa týka využiteľnosti pre bežných ľudí, musím spomenúť dobre fungujúcu analýzu obsahu vašich videí a fotografií, z ktorých si systém dokáže vytiahnuť najčastejšie tváre a následne vám, v kombinácii s pestrosťou jednotlivých scenérií, zvláda poskytnúť video súhrn spomienok na konkrétne obdobia vášho života. Užívateľ má možnosť si tieto AI koláže organizovať, priraďovať im značky alebo s nimi ďalej pracovať v iných aplikáciách na tom istom alebo prípadne zdieľanom zariadení. Čo sa týka úpravy videí a fotografií, tak ASUS dobre vie, že v dnešnom svete je jednoduchosť postprodukcie alfou a omegou (stačí sa pozrieť na úspech softvéru Canva,) a preto ponúka pomerne prístupný nástroj na správu a editovanie fotografií či videí.

Expresná rýchlosť

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)

Musím uznanlivo pokývať hlavou smerom k rýchlosti procesov, nech už som sa počas testovania sústredil na klasickú komunikáciu s AI asistentom alebo skúšal rôzne funkcie natívnych aplikácií. Pri video hovoroch sa môžete preto oprieť o automatické vylepšovanie zvuku, elimináciu rušivých prvkov za vašou postavou (škoda len, že mi AI nedokázala pripnúť oveľa hustejšiu a lesklejšiu bradu než sám mám) a bezpečnostné prvky – keď sa vzdialite od kamery, tak sa systém automaticky uzamkne a naopak, keď sa pred ňu zase vrátite, Windows sa opäť odomkne. Copilot+ zvládne v reálnom čase počas hovorov prekladať v rámci štyridsiatich svetových jazykov, ale čo som si ja osobne chcel na testovanej vzorke vyskúšať ako vôbec prvé, bola Microsoftom toľko tlačená funkcia Recall. Jedná sa užitočného pomocníka pre ľudí, čo pred svojím PC strávia stovky hodín mesačne, či už pracovne alebo rekreačne. Recall totižto každých päť sekúnd zaznamenáva obsah obrazovky a vyhotovené snímky interne ukladá do lokálneho úložiska, to všetko s cieľom, aby vám kedykoľvek vedel vyhľadať vec, na ktorú ste zabudli. Treba jedným dychom dodať, že Recall zbiera aj citlivé údaje (prihlasovanie do bankových účtov napríklad) a akokoľvek ich ukladá na lokálne úložisko, tak tu stále potencionálne hrozí zneužitie útokom hackera, respektíve škodlivého programu cielene napísaného na prienik do vášho Copilot+ PC. Nateraz je Recall zabezpečený nutnosťou overovania cez kameru ako aj manuálneho spustenia priamo užívateľom, ale osobne nemám voči tejto navonok užitočnej funkcii veľkú dôveru. Nanešťastie, v testovanej vzorke som Recall nenašiel. Neobjavil sa ani po absolvovaní potrebných update balíčkov ešte pred pádom embarga, a preto vám nateraz neviem vôbec povedať, ako dobre alebo zle tento, navonok dozaista užitočný pomocník, vlastne v praxi funguje. Rovnako tak som nemohol overiť funkciu automatického zvyšovania rozlíšenia vo videohrách, napriek tomu, že výkon testovanej vzorky bol na hranie starších projektov viac ako dostačujúci. Snáď teda nabudúce.

Prvé krôčiky

AI tu s nami je a bude asi už navždy, nech už sa nám to páči alebo nie. Počítače označované nateraz ako Copilot+ sú prvými krôčikmi ako prepojiť čoraz užitočnejšiu umelú inteligenciu s pracovným hardvérom a nechať ju fungovať z väčšej časti lokálne. Akokoľvek ide stále o nesmelé krôčiky, onen pokrok a progres je cez to všetko badateľný. Z testovanej vzorky ASUS Vivobook S som mal všeobecne dobrý pocit, aj keď ma mrzí, že som nemal možnosť otestovať všetky tie Microsoftom toľko velebené a na poslednú chvíľu opravované funkcie. ASUS mi ale opäť dokázal, že dobre vie, ako sa robia cenovo dostupné laptopy so zaujímavým presahom. Ich nový Vivobook S je vybavený výkonnými črievkami, bohatou porciou portov, je zabalený do kompaktného a odolného tela a pri svojej nízkej cenovke nezabúda na OLED panel, kvalitnú klávesnicu, track-pad a vynikajúcu výdrž batérie. Za predpokladu, že aktuálne skutočne uvažujete o investícii do prvej vlny spomínaných Copilot+ laptopov, v prípade Vivobook S určite nešliapnete vedľa a svojich 1 599 € nebudete ľutovať.



Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Vivobook S Copilot+ - recenze)


CGwillWin