hw
recenze
Keychron Q11

Keychron Q11 - recenze
Keychron Q11 - recenze
08:05, 10.07.2024

Na prvý výbuch svojej ranej literárnej kreativity si spomínam, ako by to bolo dnes. Práve som dočítal, toho času posledný román z poľskej fantasy série Wiedzmin, u nás známej skôr ako Zaklínač, keď som si vo svoje strapatej hlavičke vykonštruoval ideu, že niečo podobné snáď dokážem napísať aj ja. Akokoľvek vám to dnes asi znie smiešne, práve tá chuť začať vytvárať môj vlastný príbeh a prenášať ho na papier, vo mne položila základy toho, čím som dnes. Nie, nestal som sa slávnym spisovateľom ako Andrzej „predal som práva na Geralta za dve pivá“ Sapkowski, avšak počas stoviek hodín tvorenia chaotických rukopisov v pozíciách, z ktorých by ochrnula aj chobotnica, som si vybrúsil svoj vlastný štýl opisu a dodnes sa oň vo svojich článkoch opieram. A prečo pred vami teraz otváram jednu zo svojich spomienkových komnát, špeciálne tú s ťažkými dverami osadenými do hrdzavých pískajúcich pántov? Pointou je tentokrát spomenutá metafora s chobotnicou, keďže ako sa povie; mladé telo znesie všetko, no vekom sa mu to vráti a často to nie je ani náhodou príjemný návrat. Od písania guľôčkovým perom cez prvé klávesnice v mohutných laptopoch s atypickými rozmermi až po dnešné klaviatúry od výmyslu sveta.



Moje svalstvo, šľachy a kosti si za tie takmer tri dekády ťukania do písmeniek a tlačenia na hroty pier prešli svojím vlastným Danteho peklom a dnes už preto chápem, aké dôležité je správne držanie tela a v celom tom procese si nechať pomôcť od modernej techniky. Určite už poznáte vertikálne počítačové myši, ktoré v istom smere riešia problémy s karpálnym tunelom v rámci horných končatín. Ďalšou významnou pomocou pre ľudí tráviacich u počítačov desiatky hodín týždenne sú dnes takzvané ergonomické klávesnice. Ja osobne som v minulosti testoval niekoľko modelov od rôznych výrobcov, či už išlo o Logitch alebo Lenovo, ale ich prístup ku odľahčeniu záťaže na ramená a svalstvo počas písania by sa dal v istom smere nazvať skôr konzervatívnym – dizajnovo sa totižto jedná o membránové klávesnice s vyvýšeným stredovým bodom alebo akousi účelovo vytvorenou vlnou z písmeniek a nič viac. Spoločnosť Keychron však ku celej problematike pristupuje oveľa invazívnejším spôsobom a to tak, že klasický koncept klávesnice rozsekáva na dve samostatné jednotky a pridáva vyvýšené mechanické spínače. Výsledkom je ich model Q11, s ktorým som strávil posledný mesiac v rámci záťažového testovania a dúfal, že sa dostaví zázrak.

Óda na ramená

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Spoločnosť Keychron sa dlhodobo špecializuje na produkciu rôznorodých mechanických klávesníc s vysokým stupňom prémiovej kvality, či už je reč o vybavení vhodnom do kancelárie alebo herne. Ich sedemdesiatpäť percentná ergonomická klávesnica Q11 má na prvý pohľad zdanlivo vysokú cenovkou (230 dolárov aj s dovozom), avšak ak si ju porovnáte s konkurenciou mechanických spínačov s cielením na fyzické pohodlie konzumentov, tak z toho Q11 vzíde ako cenovo najrozumnejšia voľba. Výrobca ide už tradične cestou variability a modulárnosti, čo znamená, že si u neho viete model Q11 objednať v holom základe bez spínačov a PBT krytiek ako aj plne osadený. Dostupné sú dve verzie farebných krytiek a rovnako tak dve verzie Gateron G Pro spínačov. Mne na test dorazilo šasi vybavené červenými a vopred premazanými spínačmi s krásne vláčnym ťahom a štvrtinovým odporom. TKL koncept, čiže odrezanie numerického bloku a ponechanie vrchnej F rady s preklenutím do multimediálnej lišty ste už určite mali možnosť vidieť viackrát. Keďže sa však v prípade Q11 stredová časť oddeľuje, obrovskou výhodou je prítomnosť dvoch samostatne fungujúcich otočných koliesok.

Chce to dlhší kábel

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

V tenkom hliníkovom tele sa nenachádza žiadna batéria a klávesnica je tak funkčná len v rámci káblového zapojenia. V balení, okrem štandardného príslušenstva, aké Keychron pridáva ku všetkých svojím produktom, nájdete aj dostatočne dlhý hlavný prívodný kábel. Osobne by som si však želal, ak by rovnako dôležitý spojovací kábel s dvoma USB-C koncovkami bol predsa len o niečo dlhší. Uvedomujem si, že by to na stole nevyzeralo tak dobre, špeciálne ak si klávesnicu nemáte chuť rozdeliť na väčšiu vzdialenosť, avšak výrobca by mohol prípadne do budúcna zvoliť dve veľkostné varianty. Každopádne, dobrou správou je, že na spojenie dvoch častí klávesnice môžete využiť akýkoľvek iný kábel s identickými koncovkami a pokojne si tak produkt rozdeliť na šírku ramien kulturistu. Dizajn Q11 ide na vlne celého portfólia klávesníc od tohto výrobcu a zákazník si tak kupuje účelový minimalizmus s nádychom industriálneho retra – ak ste čítali moje staršie recenzie na jeho hardvér, tak dobre viete, ako to milujem a obhajujem. Stredové zuby dvoch častí klávesnice do seba zapadnú bez akýchkoľvek medzier a ku dokonalosti tak chýba už len integrácia slabších magnetov, ktorá by proces skladania mohla o niečo spríjemniť.

Podľa vášho uváženia

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Existujú dva zásadné dôvody, prečo adorovať existenciu niečoho takéhoto. Odborne sa to nazýva ulnárna deviácia a pronácia predlaktia, čo už z názvu naznačuje, že nejde o nič fyzicky príjemné. Nadmerné namáhanie ramien a horných končatín počas písania textov môže spôsobovať nepríjemné fyzické prejavy a práve možnosť rozdelenia klávesnice a súčasne náklonu spínačov pod uhlom pomáha odľahčiť dôležité časti vášho tela – ramená, hrudník, lakte, zápästie, dlane a prsty. Nejaký čas mi trvalo vôbec rozpoznať pozitívny dopad na moje telo počas používania Q11 a rovnako tak som bojoval s nastavením mozgu na neštandardnú pozíciu spínačov pod oboma rukami, ale po týždni dennodenného tvorenia článkov, samozrejme, výhradne na testovanej klávesnici, sa celý efekt predsa len dostavil. Len krátky návrat ku klasickému konceptu bol následne sprevádzaný nepríjemnými pocitmi a špeciálne v oblasti ramien som badal nechcené pnutie. Ďalšou a vôbec nie zanedbateľnou výhodou je kreativita v rámci interakcie vedúca ku lepšej flexibilite práce. Otvorený priestor medzi klávesnicou viete napríklad využiť na položenie mobilného telefónu počas prepisov poznámok alebo tanieriku s občerstvením.

Vymeniteľné spínače

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Ľavá strana klávesnice obsahuje päticu čistých makro kláves, ktoré si cez QMK/VIA viete prispôsobiť podľa svojich potrieb. Programovateľnosť a podpora QMK/VIA, čiže softvéru tretích strán, vám však umožňuje zadefinovať funkciu každého jedného spínača, ktorý si do šasi klávesnice zasuniete – podporu vymeniteľnosti mechanických spínačov som naznačil už v úvode recenzie. Teraz vám stručne vysvetlím, čo vlastne tie skratky znamenajú. QMK je v základe systém vytvorený pre klávesnice, vďaka ktorému si dokážete svojvoľne realizovať update zariadenia (interná 128 KB Flash), priraďovať makrá a robiť sériu iných užívateľských regulácií. Naproti tomu systém VIA, fungujúci priamo na vašom webovom prehliadači, sa stará o to, aby QMK zásahy boli spracované expresne rýchlo a bez komplikácií. Naučiť sa s týmto softvérom narábať si nevyžaduje žiadne špecifické znalosti a zvládne to aj úplný začiatočník. Dvojité PBT krytky neprepúšťajú svetlo z nižšie usadených LED diód, avšak ani milovníci RGB diskotéky sa nebudú môcť sťažovať, keďže intenzita podsvietenia je razantná a tiahne sa po obvode všetkých osemdesiatdeväť klávesov.

Rozdelený medzerník a užitočné smerové šípky

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)

Komplexnosť a možnosti VIA softvéru sú ďaleko za hranicou uzatvorených aplikácií, ktoré vám dnes ku svojim klávesniciam ponúkajú komerčne známe spoločnosti ako napríklad Logitech. Máte šancu využívať plody kreatívnej a neustále sa rozširujúcej komunity a v prípade akéhokoľvek problému s klávesnicou siahnuť po neuveriteľne komplexnej diagnostike. Tých výhod plynúcich z kúpy Keychron Q11 je tu jednoducho oveľa viac, než by ste možno čakali, aj keď treba jedným dychom dodať, že sa tu rozhodne nerozprávame o hardvéri, na aký si zvyknete počas chvíľky. Rozstrihnutie bežného konceptu na dve polovice prináša odlišný prístup k tvorbe textov a rovnako tak aj niekoľkým obmedzeniam (v ponuke nie je napríklad klávesa End, aj keď si ju logicky viete zadefinovať cez makro na ľavej strane). Osobne by som rovnako prijal možnosť výrazného náklonu oboch strán, tak ako to má oveľa drahšia klávesnica Dygma Raise – môžem vám sľúbiť, že už nejaký čas testujem aj tento produkt. Napriek všetkému je efekt dopadu na pohodlie počas dlhých pracovných dní tak markantný, že akonáhle si na celú atypickosť zvyknete, nebudete už chcieť tvoriť tie svoje vlastné „fantasy romány“ na inej klaviatúre. Apropo, Q11 operuje s frekvenciou 1000 Hz, a tak ju viete s prehľadom využiť aj na hranie svojich obľúbených videohier.

Skúsite Q11 a už nebude chcieť inú

Za poskytnutie produktu na recenzi ďakujeme spoločnosti Keychron

Klik pro zvětšení (Keychron Q11 - recenze)


CGwillWin